AKBANK rekor kırdı tam 12 milyon ...

Bankacılık, teknolojinin kaydettiği gelişime en hızlı uyum sağlayan sektörler arasında yer alıyor. Bankacılık sektöründe rekabet teknolojiden faydalanarak mobil ve dijitale taşındı.

Bankacılık, teknolojinin kaydettiği gelişime en hızlı uyum sağlayan sektörler arasında yer alıyor. Bankacılık sektöründe rekabet teknolojiden faydalanarak mobil ve dijitale taşındı.

Bankacılık, teknolojinin kaydettiği gelişime en hızlı uyum sağlayan sektörler arasında yer alıyor. Bankacılık sektöründe rekabet teknolojiden faydalanarak mobil ve dijitale taşındı.

Teknolojinin insan hayatının her alanında var olması ve akıllı cihazların kullanımının gün geçtikçe artması sebebiyle bankacılık sektöründe de dijital değişimler yaşanıyor. Bankalar müşterilerinin kullanım alışkanlıklarına cevap verebilmek için dijital bankacılık alanında büyük bir yarış içine girdiler. Eskiden şubelerden yapılan bankacılık işlemlerinin artık neredeyse tamamı mobil uygulamalar ya da bankaların web siteleri üzerinden yapılabiliyor.
Bankacılık Artık Zaman ve Mekandan Bağımsız

Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, mobil cüzdanın, dijital bankacılığın ve teknolojik gelişmelerin bankacılık sektörü üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Tolga Ulutaş, artık bankacılığın zaman ve mekandan bağımsız bir iş haline geldiğini, geleneksel kanallarla karşılaştırıldığında mobil bankacılığı tercih eden müşterilerinin aylık ortalamasının 6 kat daha fazla olduğunu, geçen 1 yıl içinde dijital bankacılık kanallarının kullanımında yüzde 30 oranında artış olduğunu, Akbank Direkt Mobil müşterilerinin sayısında da yüzde 45 oranında artış sağlandığını söyledi.

Tolga Ulutaş, Akbank müşterileri arasında Akbank Direkt’ten hizmet alanların sayısının yüzde 72’lik kısmı oluşturduğunu, yapılan her 2 kredi başvurusundan 1’inin dijital kanallardan online kredi başvurusu şeklinde yapıldığını, mobil uygulamada en çok alınan hizmetlerden birinin de fatura ödemeleri olduğunu, son 3 yılda mobil üzerinden yapılan fatura ödemelerinde 12 kata artış görüldüğünü, Akbank Direkt uygulamasının 12 milyondan çok kişi tarafından indirildiğini, Akbank olarak teknolojideki gelişmeleri dijital bankacılık alanına uyarlayarak müşterilerini memnun etmeye devam edeceklerini de söyledi.

KAYNAK: bankaciyim.net

Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların sahipleri yazı dizimize devam ediyoruz. Bugünkü yazımızda ”Akbank kimin?” ve ”Akbank’ın sahibi kim?” sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

Türkiye’nin en eski özel bankalarından biri olan Akbank, 1948 yılında Adana’da kurulmuş, ilk şubesini ise 1950′de Sirkeci’de açmıştır. Akbank neyin kısaltması diye soracak olursanız, kurucularından da gördüğünüz üzere Adana-Kayseri Bankası‘nın kısaltmasıdır. Çukurova bölgesindeki çiftçilere destek sağlamak amacıyla Nuh Naci Yazgan, Hacı Ömer Sabancı ve Nuri Has gibi Kayseri kökenli iş adamlarının önceliğinde Adana’da kurulan Akbank, faaliyetlerini genişletmek maksadıyla 1954 yılında genel müdürlüğünü İstanbul’a taşımıştır. 1962 yılına kadar kurucu ortakların beraber hareket ettiği banka, bu yıldan itibaren Sabancı Ailesi‘nin kontrolüne geçmiştir.

Bugün tüm Türkiye genelinde 900′den fazla şubesi ve 14 binden fazla personeliyle Türkiye’nin en büyük bankalarından biri olan Ak bank kimin?

1962 yılında Sabancı Ailesi’nin kontrolüne geçen Akbank, bu tarihten itibaren Sabancı Holding tarafından yönetilmektedir. 1990 yılında ilk halka arzını gerçekleştiren Akbank’ın hisse senetleri halen Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Yani isterseniz, siz de Akbank’ın hisse senedini alarak, Akbank’ın ortaklarından biri olabilirsiniz.

Peki Akbank’ın sahibi kim?

Bugün itibarıyla Akbank hisselerinin %51′i halka açıktır. Bu hisseler küçük yatırımcılar, emeklilik fonları ve yabancı yatırımcılar tarafından satın alınmıştır. Öte yandan, kalan %49′luk hisse ise Hacı Ömer Sabancı Holding ile Sakıp Sabancı Holding’e aittir. Yani Akbank’ın sahibi kim derseniz Sabancı Ailesi diyebiliriz.

akbank kimin

Akbank’ın genel müdürlüğünü Hakan Binbaşıgil yapmakla beraber Akbank’ın yönetim kurulu başkanı Suzan Sabancı Dinçer‘dir. Akbank’ın karı 2016 Eylül sonu itibarıyla 3 milyar 682 milyon TL’dir.

2001 krizi sonrası toparlanan Türk bankacılık sektörüne artan yabancı ilgisi sonrası, 2007 yılında Akbank hisselerinin %20′si 3.1 milyar dolara Amerikalı Citibank’a satılmış, daha sonra Amerika’daki kriz nedeniyle Citibank hisselerinin bir kısmını satmış, son kalan %9.9′luk hissenin devrini ise 2015 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmıştır. Böylelikle, Akbank’ta 8 yıl devam eden Citibank ortaklığı son bulmuştur.

Teknoloji Haberleri