ALES sonbahar dönemi sınavı sona erdi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sona erdi. ÖSYM 81 il merkezinde düzenlenen ALES sonbahar dönemi sınavı saat 10.15'te başladı ve 150 dakika sürdü. Peki ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte ayrıntılar...
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES yapıldı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince ÖSYM, 81 il merkezinde düzenlenen ALES sonbahar dönemi sınavı saat 10.15’te başladı ve 150 dakika sürdü.
ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 19 Kasım’da yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuçları 22 Ocak 2018’de açıklanacak. Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların binalara alınma işlemi tamamlandı. Saat 10.00’dan sonra gelen adaylar, sınav binalarına alınmadı.
SORULAR VE CEVAPLARI BEKLENİYOR
ALES sınavı sonrası sınava girenlerin en çok merak ettiği konu çıkan soruların yanıtları. Puan hesaplaması yapmak isteyen ve zorlandıkları soruların yanıtlarını görmek isteyenler Ales soruları ve cevaplarını arıyor. Ancak ALES soruları ve cevapları ÖSYM tarafından henüz yayımlanmadı. Ortalama 1 ay içinde soru ve cevapların yayınlanması bekleniyor.
Sınavın sayısal testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluştu. Sözel testinde ise adayların sözel akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik 50 soru yer aldı.
SINAV SONUÇLARI 5 YIL GEÇERLİ OLACAK
Soruların, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacağı belirtilmişti. Sınavda, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte sorulara yer veriliyor.
Sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak.
ALES PUAN HESAPLAMA
Ales'de yapılan yeni sistem sonucu puan hesaplamaları nasıl olacak. Ales yeni sistemde kaç net yapılırsa kaç paun olur. Ales de 90 puan almak için kaç net yapılmalı, Ales yeni sistem hakkında tüm merak edilenler burada.
ALES Puan Hesaplama Nasıl Yapılır ? ALES Puan Hesaplama Yeni Sistem Nasıl Olacak? ALES Puan Hesaplama Motoru Yeni Sistem
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın sınav kitapçığının cevap alanları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir.
Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır
2017 ALES BAŞVURU TARİHİ
ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre ALES sınav başvuruları 26 Eylül 2017 tarihinde başlıyor ve 4 Ekim 2017 tarihine kadar devam ediyor. 05 Ekim itibariyle kesinlikle ALES sınavına başvurular yapılmayacak ve başvuru tarihi uzatılmayacak. ALES sınav ücreti olarak ise adaylar 90,00 TL ödeme yapacak.
ALES sınavına girecek adaylar, başvuru işlemlerini ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile giriş yaparak tamamlayabilecekler. Aday işlemleri sistemi üzerinden başvuru yapıldıktan sonra sınav ücreti ödenmelidir. Başvuru yapan ancak sınav ücretini ödemeyen adayların başvuru işlemleri geçersiz sayılır.
SONBAHAR DÖNEMİ ALES SINAV TARİHİ NE ZAMAN?
Yeni yayınlanan yönetmeliğe göre 100 soru yöneltiecek 2017 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı 19 Kasım 2017 tarihinde saat 10.00'da yapılacak ve ALES sınavı için toplam süre 150 dakika olacak.
Yapılan değişikliklere göre, dört testli sınav iki testli sınava dönüştürüldü. Sınav süresi kısaltıldı ve ALES geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.
1- ALES’te test sayılarında azaltmaya gidilmiştir. Dört test/bölüm sayısı ikiye indirilmiş olup yeni ALES, Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacaktır. Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırılmıştır.
2- Yeni ALES’te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapılmıştır. ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacaktır. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanmıştır.
ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecektir. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır.
3- Yeni ALES’te (a) soru sayısı azaltılmış, (b) soru başına düşen süre artırılmış, (c) bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltılmıştır. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken yeni düzenleme ile 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecektir. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı beklenmektedir.
4- Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, artık eşit ağırlıklı hale getirilmiştir. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verilmiştir.
5- ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartılmıştır.
ELEŞTİRİLER VE TALEPLER DİKKATE ALINDI
YÖK, ALES'in kapsamına, soru sayısına ve sınavın süresine yönelik adayların eleştirilerini değerlendirdi.
Kurul, adayların ALES sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanları hesaplanırken, Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1 ve Sözel-2 testlerine verilen ağırlıkların farklılık göstermesi ve testlerden birinin, ilgili puan türüne hiç etkisinin olmaması, adayların test puanlarını anlamada ve lisans üstü eğitim başvurularında karışıklıklara yol açması gibi eleştirileri de dikkate aldı.
Özellikle ALES eşit ağırlık puanlarının hesaplanmasında, sözel ve sayısal testlerin eşit olarak dağılım göstermemesi, yani eşit ağırlık puanlarının hesaplanmasında sayısal testinin yüzde 60, sözel testinin yüzde 40 etkili olması, sözel alanlardan gelen adayların aleyhine bir durum olarak sıklıkla dile getirilirken, yapılan değişiklikle bu durum giderildi.