ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Griş Sınavı), lisansüstü eğitim için önemli sınavladan birisidir. ALES sınavını Yüksek Lisans ve Doktora yapmak isteyen kişiler dört gözle bekliyor. Peki 2019 ALES ne zaman? 2019 ALES sınav tarihleri ne zamandır? 2019 ALES başvuru tarihleri ne zaman? Tüm cevaplar haberimizde...
ALES 2019 SINAV GİRİŞ BELGELERİ YAYINLANDI MI?
Ales sınavı için başvuru yapan adaylar, sınav tarihinin yaklşamasının ardından şu an sınav yerlerini öğrenmek istiyor. Bunun için de sınav giriş belgelerini merak ediyor.
ALES sınav giriş yerleri sınav tarihinden bir hafta önce ÖSYM AİS üzerinden sorgulanabilecek.
Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden alabilecekler.
ALES SINAV GİRİŞ BELGERİNİ BU ADRESTEN ALABİLİRSİNİZ
ALES 2019 SINAV TARİHLERİ NE ZAMAN?
Lisansüstü eğitim için gerekli olan ALES sınavının başvuru tarihleri, sınav tarihleri ve geç başvuru tarihleri aşağıdadır.
2019 ALES 1 İLKBAHAR
BAŞVURU TARİHLERİ: 05 Mart 2019 – 13 Mart 2019
GEÇ BAŞVURU TARİHLERİ: 28 Mart 2019
SINAV TARİHİ: 05 Mayıs 2019
SONUÇ TARİHİ: 30 Mayıs 2019
2019 ALES 2 SONBAHAR
BAŞVURU TARİHLERİ: 09 Temmuz 2019 – 17 Temmuz 2019
GEÇ BAŞVURU: 31 Temmuz 2019
SINAV TARİHLERİ: 22 Eylül 2019
SONUÇ TARİHİ:17 Ekim 2019
2019 ALES 3 SONBAHAR
BAŞVURU TARİHLERİ: 17 Eylül 2019 – 25 Eylül 2019
GEÇ BAŞVURU: 08 Ekim 2019
SINAV TARİHİ: 17 Kasım 2019
SONUÇ TARİHİ: 12 Aralık 2019
ALES 2019 SINAV KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ
ALES SINAVI KAÇ DAKİKA?
ALES sınavında sınavın süresi 2,5 saat yani 150 dakika olarak belirlendi. ALES Sınavına hazırlanacak adayların sınava gireceği tarih de belli oldu.
2019 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 5 Mayıs 2019 tarihinde 81 il merkezi ile Lefkoşa’da (sadece Sonbahar Dönemi Sınavı) uygulanacaktır.
ALES NEDİR?
Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren ve tam adı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı olan ALES, ilkbahar döneminde 1 ve sonbahar döneminde 2 olmak üzere yıl içerisinden toplamda 3 kez yapılır.
ALES'İN ÖNEMİ NEDİR?
Eskiden tezsiz yüksek lisans programlarının başvurularında istenen ALES artık sadece tezli yüksek lisans için istenmektedir. Tezli yüksek lisans başvuruları için oldukça önemli bir kriterdir.
Üniversiteler tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucuna çok önem vermekteler. Eğer iyi bir ALES puanına sahipseniz yüksek lisans başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar. Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarını da dahil ederek bir puanlama oluştururlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir. Genelde ALES sonucu %50’lik bir paya sahiptir. Bu oran bazen %50’den fazla olmakla birlikte Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre daha az olamaz. YÖK Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde şöyle der:
“ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.”
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye’de kabul edilen bir sınavdır.
Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken ALES sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.
ALES'E KİMLER BAŞVURABİLİR?
ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.
ALES'E BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Son 50 ay içerisinde her hangi bir ÖSYM başvuru merkezinde fotoğrafınız çekilmiş ve reddedilmemiş ise;
Sizin için en uygun başvuru şekli internet üzerinden yani Online Başvurudur. Aşağıda online başvuru için adım adım yapılması gerekenleri bulabilirsiniz:
T.C. kimlik numaranız ve daha önceki sınav için almış olduğunuz internet şifreniz ile https://ais.osym.gov.tr adresine giriş yapın. Buradan gerekli bilgileri girerek başvuru işleminizi yapın.
Daha sonra sınav ücretinizi yatırın. Bunun için eskiden olduğu gibi bankaya gitmek zorunda değilsiniz. İsterseniz ÖSYM’nin sitesinde ÖDEMELER alanına tıklayarak veya https://odeme.osym.gov.tr/ adresinden kredi kartınızla da yapabilirsiniz ve başvurunuz tamamlanır.
Online başvuru işlemi bu kadar basit.
Son 50 ay içerisinde ÖSYM’nin her hangi bir başvuru merkezinde fotoğrafınız çekilmedi ise;
http://www.osym.gov.tr sitesinden ALES Başvuru Formu ve Başvuru Kılavuzunu indirin ve dikkatlice inceleyin ve başvuru formunda gerekli alanları doldurun.
Başvuru merkezine başvuru formunuz, ve T.C kimlik numaranız yazılı olan bir nüfus cüzdanı veya pasaport ile gidin.
Burada sizin fotoğrafınız çekilecek ve başvuru ile ilgili tüm işlemlerinizi online olarak yapabileceğiniz bir Aday Şifresi verilecek. Bu şifreyi aldıktan sonra tüm işlemlerinizi https://ais.osym.gov.tr üzerinden yapabilirsiniz.
Sınav ücretinizi yatırın. Ödemenizi online olarak da yapabilirsiniz. Bir banka aracılığı ile yapmak isterseniz hangi bankalara ödeme yapabileceğinizi ÖSYM’nin sitesinden görebilirsiniz.Sınav ücretini gerekli zamanda yatırmaz sanız başvuru bilgileriniz alınsa bile başvurunuz geçersiz sayılacaktır.
ALES SINAV ÜCRETİ NE KADAR?
5 Mart 2019 tarihinde başlayan 2019 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) başvuruları 13 Mart 2019 itibari ile sona erdi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nca (ÖSYM) Mayıs ayında yapılacak olan 2019 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı başvuruları 5 Mart 2019 - 13 Mart 2019 tarihleri arasında yapıldı.
2019 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2019 ALES/1) başvuru ve sınav tarihi belli oldu. Buna göre 2019 ALES/1 başvuruları 5-13 Mart 2019 tarihleri arasında yapıldı. Geç başvuru tarihi 28 Mart 2019 olarak belirlendi. 2019 ALES/1 5 Mayıs 2019 tarihinde yapılacak olup sonuçlar 30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanacak. Sınav ücreti 120 TL olarak belirlendi. Geç Başvuru Günü Sınav Ücreti 180 TL'dir.
2019 ALES/2 başvuruları 9-17 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılacak olup geç başvuru tarihi 31 Temmuz 2019 olarak belirlendi. 2019 ALES/2 22 Eylül 2019 tarihinde yapılacak olup sonuçlar 17 Ekim 2019 tarihinde açıklanacak.
2019 ALES/3 başvuruları 17-25 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacak olup geç başvuru tarihi 8 Ekim 2019 olarak belirlendi. 2019 ALES/3 17 Kasım 2019 tarihinde yapılacak olup sonuçlar 12 Aralık 2019 tarihinde açıklanacak.
ALES NERELERDE KULLANILIR?
-Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,
-Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
-Yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,
ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.
Sınavda alınan puanlar, adaylara Sınav Sonuç Belgesiyle duyurulacak ve istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.
ALES'TE HANGİ KONULARDAN SORULAR ÇIKAR?
Sınavlarda adaylara sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe olacaktır. Her iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını, her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına işaretleyeceklerdir. Sınavda uygulanacak testin sözel bölümünde 50’şer sorudan oluşan bir test yer alacaktır; sayısal bölümünde ise 50’şer sorudan oluşan bir test yer alacaktır. Bütün adaylar, iki testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 100 soru cevaplandırmış olacaklardır.
Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar isterlerse bütün testleri cevaplandırabileceklerdir. Sayısal test adayların temel matematiksel işlemler matematiksel ilişkilerden yararlanma, tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerileri ölçülecek.
Sözel testlerde sözcükte, cümlede ve parçada anlam, cümle ve metni tamamlama, kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan sorulardan oluşacak. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.