Ankaralı Turgut, hastaneye kaldırıldı. Bir süredir KOAH rahatsızlığı yaşayan ünlü türkücü, sağlık durumunu Duymayan Kalmasın'da anlattı. Canlı yayına bağlanan Ankaralı Turgut, akciğer kanseri iddialarına da yanıt verdi.
Ankaralı Turgut olarak tanınan ünlü türkücü Turgut Karataş'tan üzücü haber geldi. 54 yaşındaki şarkıcı, KOAH rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
Duymayan Kalmasın programına bağlanan Ankaralı Turgut: ‘Daha önce de tedavi gördüm. Astım KOAH teşhisi konuldu. Nefes darlığı yaşıyorum. KOAH için Akciğer kanserinin kardeşi diyorlar henüz tam bilgim yok. Şu an hastanede yatıyorum.’ açıklamasında bulundu.
ANKARALI TURGUT KİMDİR?
Ankaralı Turgut kimdir, Yöresel Halk müziği ve Arabesk, alt yapısına sahip eğlenceli tarzda müzik yapmaktadır.
Ankaralı Turgut, 1963 yılında Ankara‘da doğmuştur. Asıl adı Turgut Karataş‘dır. Müzik hayatına henüz 12 yaşındayken köy düğünlerinde darbuka çalarak başladı. Davul çalan babasından başka ailede müzisyen sayısının çok fazla olması onun da müzisyen olmasını sağlamıştır.
Ankaralı Turgut, askere gidene kadar müzisyenlik yapan darbukadan sonra bağlama çalan Ankaralı Turgut, bir taraftan da Ankara’nın oynak türkülerini söylemeye başladı. Askerlik dönüşü yöresel olarak ilk albümünü çıkaran Ankaralı Turgut daha sonra amatör olarak üç albüm daha yaptı.
1994 yılında İstanbul‘a giden Ankaralı Turgut, Tarkan‘ın Oynama Şıkıdım isimli eserini “ti”‘ye alarak profesyonel anlamda ilk albümünü yaptı. Bu albümü reklamsız 300 bin satınca ardından Barış Manço‘nun “Oku Bakim”i değiştirerek ikinci albümünü yaptı.
Bir boru firmasının reklamından etkilenerek sözlerini yazdığı Döşiyelim Abi isimli türküsü artık her yerde dinlenmekte ve çalınmaktadır.
Ankaralı Turgut, halen Ankara‘nın gecekondu bölgelerinden olan Altındağ da oturmaktadır.
Ankaralı Turgut, 1986 yılında evlendiği imam nikahlı eşi Hülya Sakar’dan 2006 yılında ayrıldıktan sonra Meltem Karataş ile evlendi. İki ay sonra da 2007 yılında boşandı. İlk eşinden 5 çocuğu vardır.
Albümleri :
1996 – Tavla
1996 – Arabası Var
1996 – Döşiyelim Abi
1997 – Yakalarsam Tık Tık
1997 – Ne Yersin
1997 – Annene Diyecem
1997 – Sen Gittikten Sonra
1997 – Aganigi Naganigi
1997 – Vay Vay
1998 – Para
1998 – Dazır Duzur & Yapmazdın & Kaynana
1998 – Bak Hele
– Oturak Alemi
– Ankaralı Turgutla Oturak Alemi
– Ver Deyom Vermeyon
– Var Yemez Amca
– Sıra Sende
– Pop Muzik Moda Turgutça
– İsyanım Var
– Hüp Düt & Dabi Dabi
– Hop Dedik
– Dah Diri Dom
– Best Of
– Sen Gittikten Sonra
– Yalaka Para
– Bay Bay Sakir Sakir
– Beni Görmek için Gelme
2012 – Kaymak Lazım
Filmleri ve Dizileri :
Oyuncu :
2004 – Omuz Omuza (Bahtiyar Uludağ) (TV Dizisi)
2002 – Reyting Hamdi (Konuk Oyuncu ) (TV Dizisi)
2002 – Dumanlı Yol (TV Dizisi)
2000 – Mezar Kurtları(Sinema Filmi)
1997 – Umut Taciri (Memo)(Video)
1986 – Olacak O Kadar (Konuk Oyuncu) (TV Dizisi)
KOAH HASTALIĞI NEDİR?
KOAH’ta üç temel belirti görülür:
-Öksürük
-Balgam çıkarma
-Nefes darlığı
-Diğer belirtiler
Öksürük ve balgam çıkarma ilk ortaya çıkan şikayetlerdir
Öksürük
KOAH hastalarının çoğunda ilk belirti öksürüktür; nefes darlığı ile birlikte olabilir.
Sigara içenler, hafif başlayıp zamanla yaşamlarının bir parçası olan öksürüğü önemsemez ve sigara öksürüğü sanırlar.
Sabahları ve kış aylarında yakınmalar daha sık ve şiddetlidir.
Başlangıçta yakınmaların önemsenmemesi hastalığa erken tanı konmasını geciktirir.
Balgam çıkarma
Öksürükle birlikte balgam çıkarma sabahları daha fazladır. Balgam genelde sümüksü ve beyaz renklidir.
Balgam miktarının artması, renginin sarı veya yeşil renge dönüşmesi solunum yollarında mikrobik bir iltihabın olduğunun göstergesidir.
Nefes darlığı
Nefes darlığı, özellikle hareket sırasında ortaya çıkar ve yıllar içinde yavaş yavaş artar
Nefes darlığı başlangıçta hızlı yürürken ya da merdiven/yokuş çıkarken ortaya çıkarken yıllar içinde giyinme, konuşma, hatta istirahat halinde bile hissedilir hale gelir.
Hastalık zaman içinde ilerledikçe hafif alışveriş poşetini taşıma, hatta yıkanma gibi günlük aktiviteler bile yapılamaz hale gelebilir. 5
Zaman içinde göğüs kafesi genişler ve bir fıçı şeklini alabilir. Nefes alındığında, kaburga aralıkları içeri doğru çekilir ve hasta nefesini dudaklarını büzerek vermeye çalışır.
Diğer belirtiler
Zaman içinde yorgunluk, halsizlik ve depresyon gibi şikayetler de ortaya çıkabilir.
İleri dönemlerde kanın yeterince oksijenlenememesi sonucunda parmak uçları, dil, dudaklar ve kulak memeleri mavi-mor renk alır.
Ağır hastalarda kandaki karbondioksitin atılamamasına bağlı olarak uykuya eğilim artar.
KOAH Alevlenmesi Nedir?
KOAH’lı hastalarda nefes alıp vermeyle ilgili sorunların tıbbi müdahale gerektirecek kadar arttığı dönemler KOAH alevlenmesi olarak adlandırılır
KOAH hastalarında yılda yaklaşık 1-4 kez alevlenme görülebilir. Alevlenme sırasında nefes darlığı, öksürük ve balgam miktarı artar. Bu tür şikâyetler ortaya çıktığında gecikmeden doktora başvurulmalıdır.
KOAH alevlenmelerinin %70-75’inden bakteriyel enfeksiyonlar sorumludur; geri kalan %25-30’undan ise virüsler sorumludur.
KOAH hastalarının doktor gözetiminde her yıl Eylül-Ekim aylarında grip aşısı ve 5-10 yılda bir pnömoni (zatüre) aşısı yaptırmaları önerilir.
KOAH’ın Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
KOAH gelişmesinde rol oynayan çeşitli faktörler vardır.
Sigara kullanımı
Hava Kirliliği
İş ortamında kimyasal maddelere ve tozlara maruz kalma
Genetik
Yaş ve cinsiyet
Sigara kullanımı
Hastaların büyük çoğunluğunda KOAH gelişmesinin nedeni uzun süreli sigara kullanımıdır. Sigara içme süresi uzadıkça KOAH gelişme riski de artar. Sigara içen astımlı hastalarda da KOAH oluşma riski daha yüksektir. 3
Pipo, nargile, puro içmek ve pasif olarak tütün dumanına maruz kalmak da KOAH’a neden olabilir. 3 4
Sigara içmeyen kişilerin, özellikle de çocukların, sigara içilen ortamlarda dumana maruz kalması, ileri yaşlarda astım ve KOAH başta olmak üzere solunum sistemi hastalıklarının daha fazla görülmesine neden olur. 1
Sigara dumanı hava yollarında iltihabi reaksiyon oluşturmasının dışında akciğerdeki hava keseciklerinin yapısını da bozar. Sonuçta kana oksijen geçişi bozulur ve hastalığın ileri dönemlerinde kandaki oksijen miktarı azalır. 1
KOAH erkeklerde daha sık görülmekle birlikte, son yıllarda sigara kullanımının artması nedeniyle kadınlarda da daha fazla oluşmaktadır.
Hava Kirliliği
Hava kirliliği hem KOAH oluşumuna hem de atak sıklığının artmasına neden olabilir. 1
Evlerde ısınma ve yemek pişirme amacıyla kullanılan çeşitli bitkisel, hayvansal kaynaklı yakıtlar, özellikle de kırsal kesimde kullanılan tezek, KOAH gelişiminde rol oynayabilir. 1
İş ortamında kimyasal maddelere ve tozlara maruz kalma
Çalışma ortamında uzun süre maruz kalınan kimyasal dumanlar, buharlar ve tozlar KOAH gelişmesine yol açabilir. 3
Kömür ve metal işçilerinde, ulaşım sektöründe çalışanlarda, odun işçilerinde, kâğıt imalatında çalışanlarda ve çimento, tahıl ve tekstil işçilerinde KOAH görülme olasılığı daha fazladır. Bu iş alanlarında çalışanlar sigara da içiyorlarsa, hastalığın ortaya çıkma olasılığı çok yükselmektedir. 1
Genetik
Hastaların yaklaşık %1‘inde KOAH, akciğerleri korumaya yardımcı olan alfa-1 antitripsin isimli bir enzimin vücutta genetik olarak yetersiz düzeyde olması sonucu gelişir. Bu kişilerde sigara kullanımı KOAH’ın ortaya çıkışını hızlandırır.
Yaş ve cinsiyet
KOAH zaman içinde yavaş gelişen bir hastalıktır. Hastaların çoğunda belirtiler en az 35-40 yaşlarında ortaya çıkar. 3
KOAH erkeklerde daha sık görülmekle birlikte, son yıllarda sigara kullanımının artması nedeniyle kadınIarda da yaygınlığı artmaktadır. 1