Annelik doğum izni ne kadar? Babaya doğum izni kaç gün verilir?

Hamile olarak çalışan kadınlar; Doğum izni ne kadar?, Babaya doğum izni kaç gün verilir diye araştırma yapıyor. Çalışan hamile kadınlar için en merak edilen sorulardan biri doğum izni ve süresi. Doğum iznine ayrılabilmek için doğru zamanı da iyi hesaplama

Annelik Doğum izni ne kadar?

SSK'lı ve de devlet memuru olan hamile kadınlar yasa gereği 8 haftası doğumdan önce, 8 haftası da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabilmektedirler.

Doğum izni ne kadar sorusu binlerce anne adayı tarafından oldukça merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Çalışan kadın anne adaylarının doğum izni hakları 2016 yılında gelen yönetmelikle birlikte biraz farklılaşmıştı. Artık hem anne adayları hem de evlat edinen ebeveynlerin doğum izni kullanma hakkı bulunuyor. Peki, bu hak ne kadar? İşte doğum izni hakkında detaylar.

Doğum izni ne kadar 6 aya kadar ücretsiz izin

Kadın işçilerin doğum izni ne kadar sorusu milyonlarca anne adayı tarafından merak ediliyor. Artık 3 yaşından küçük çocuğu evlat edinenler de "analık izni" kullanabilecek. Anne olan işçi, çocuğu okula başlayana kadar "kısmi süreli çalışma" hakkından yararlanabiliyor. İşte, 2016 yılında getirilen doğum izni yönetmeliğiyle ilgili detaylar.

ANNEYE YARIM GÜN ÇALIŞMA HAKKI

Annelik izninin bitmesinden sonra kadın işçi, istemesi halinde ilk doğumda 60, ikinci doğumda 120 ve sonraki doğumlarda 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin yapabilecek. Bu hakkı evlat edinen erkek işçi de kullanabilecek.

6 AYA KADAR ÜCRETSİZ İZİN

Kadın işçiye, talep ederse annelik izni bitiminden itibaren altı aya kadar ücretsiz izin de verilecek.

5 YIL YARIM GÜN ÇALIŞMA HAKKI

Yönetmelikle gelen bir diğer yenilik, 5 yıla kadar uzanan kısmi süreli yani yarım gün çalışma hakkı.

İLKOKUL ÇAĞINA KADAR

Anne olan kadın işçi, çocuğu mecburi ilköğretim çağına gelene kadar herhangi bir zaman diliminde "kısmi süreli" çalışma talep edebilecek. Bu hak için başvuran işçi eşinin çalıştığını belgelemek zorunda.

VARDİYALI ÇALIŞANLARDA İZNE BAĞLI

Kısmi süreli çalışma, özel sağlık kuruluşları, vardiyalı çalışılan sanayi işletmeleri ve bir yıldan az çalışılan mevsimlik işlerde işverenin iznine bağlı olacak.

DOĞUM İZNİ SÜRESİ NASIL HESAPLANIR?

Çalışan kadınların hamilelik süresi 40 hafta üzerinden baz alınır. Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Doğum öncesi doğum raporu tekil gebelikler için 32. haftada başlamış olur. Ancak, doktorlarından aldıkları “37. gebelik haftasına kadar daha 5 hafta süre ile çalışmasında gebeliği yönünden sakınca bulunmamaktadır.” şeklindeki benzer raporlar ile doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir.

YASA DOĞUM İZNİ İÇİN NE DİYOR?

SSK Doğum İzni ve Doğum Raporu Hakkındaki Hukuki Düzenleme 4857 Sayılı Kanunun 74. Maddesi şöyle diyor:

– Yukarıda ön görülen süreler SSK'lı gebelerin sağlık durumuna, işinin özelliklerine göre doğumdan önce ve sonrasında gerekirse artırılabilir. SSK Doğum İzni sürelerinin hepsi hekim raporu ile belirtilir.

– SSK'lı gebeye hamilelik süresi boyunca kontrolleri için ücretli SSK Doğum İzni verilir

– Gerekli görüldüğü takdirde, hekim raporu ile hamile kadın sağlık durumuna uygun olarak hafif işlerde çalıştırılabilir. Bu durumda çalışanın ücretinde bir indirim veyahut bir kesilme olmaz. Ancak bu durum için hekim raporu gerekmektedir.

– İsteği ya da gereği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanması veya çoğul gebelik durumda 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz SSK Doğum İzni verilir. Bu SSK Doğum İzni, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

– Kadın işçilere 1 yaşına kadar, çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

ÜCRETSİZ DOĞUM İZNİ SÜRESİ NE KADAR?

İsteği halinde kadın işçiye, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Ücretsiz doğum iznini de belirleyen işçinin kendisidir. İş kanunu bu hakkı tanıdığı için bu iznin kullanımında işverenin onayı aranmaz.

Babalar için doğum izni kaç gün?

Babalar için doğum izni süresi, memurlar ve işçiler için farklılık gösteriyor.

Memurların babalık izinleri 657 sayılı DMK’da belirtilmiştir. Buna göre, DMK’ya tabi bir kamu çalışanının babalık izni 10 gündür. Kamu personelinin eşinin doğum yapması halinde 10 gün babalık izni kullanılıyor. Bu süre, öğretmenler için de geçerli.

İşçilerin babalık izin hakkı ise 5 gündür. Bu izin hakkı ücretlidir. Çalışmış gibi aylık ücretine yansır.

Babalık izni nasıl kullanılır?

Çalışan erkeğin, eşinin doğum yapması nedeniyle babalık iznini kullanabilmesi için bağlı bulundukları iş yerlerine ya da kamu ise bağlı bulunduğu birime dilekçe ile doğum iznini kullanabilmeleri için başvuru gerçekleştirmesi gerekiyor.

    Bunu babalık izni ya da doğum izni şeklinde ayırmak mümkündür. Başvuruda şu tarihte gerçekleşen eşimin doğumu nedeniyle izin süresini de belirtmek suretiyle babalık izni dilekçesi yazılır.

Doğum izni için yazılacak dilekçede iznin kaç gün olacağı belirtilmelidir. Kişiler aynı anda iznin hepsini de kullanmak zorunda değildir. Bu bilgiler izin dilekçelerinde belirtilmelidir.

Gündem Haberleri