Aşçı görev tanımı nedir, Aşçının ne iş yapar, Aşçı olmak için hangi bölümü okumak gerekir? Aşçılık mesleğine sahip olabilmek için hangi belgelerin gerektir tüm bu bilgileri sizler için haberimizde derledik...
Aşçı tanımı:
Aşçı ; Otel, lokanta, hastane, gemi, yolcu treni ve kamuya açık yiyecek yenilen diğer yerlerde, öğünleri planlayan, yemekleri hazırlayan ve pişiren, mutfaktaki çalışmaları organize eden kişidir.
Aşçı maaşı ne kadar? 2022 Aşçı maaşları
Aşçı maaşı ortalama aylık 5 bin TL ile 12 bin TL aralığında değişiyor.
Eğer sizde yukarudaki maaşlar gibi bir maaş almak istiyorsanız. İŞKUR Aşçı iş ilanlarına bakabilir, buradan kariyerinizi yürütebilirsiniz.
İŞKUR AŞÇI İŞ İLANLARI İÇİN TIKLAYIN
YORUM KAT:
Yukarıdaki aşçı maaşlarına ek sizlerde aşçılık mesleğinde aldığınız maaşları yorum bölümümüzden bizlere iletirsiniz. Sizlerin iletmiş olduğu bilgilerle haberimiz yeniden düzenlenebilecektir. Ayrıca yaptığınız yorumlar diğer okuyucularımızda bu bilgiden istifade edeceklerdir. Yorum bölümümüzden yorum yapmayı unutmayın.
Aşçı olmak için hangi bölümü okumak gerekir?
Okullu aşçı olacağım diyorsanız üç seçenek mevcut.
Birinci yol; Turizm meslek lisesinde okumak ve buradan mezun olup, YGS'ye girerek Turizm Fakültelerinin, Gastronomi ve Mutfak Sanatları gibi ilgili bölümünden mezun olmak.
İkinci yol: herhangi bir liseden mezun olduktan sonra üniversite sınavlarından hem YGS hem de LYS TM puanı alınabilecek sınavlara girip yukarıda belirtilen üniversite tercihini yapmak.
Üçüncü yol: Maliyeti çok daha yüksek olsa da özel okullar, yurtdışı ve onların yurtiçi bağlantılı sertifika programları. Bu programlar size cordon blue gibi bağlantılar sunmayı hedefliyor. Ancak klasik tabiriyle olay sizde bitiyor.
Aşçı olmak için ne mezunu olmak gerekmektedir?
İlkokul mezunu olmak aşçı mesleğinde görev yapabilmek için yeterlidir.
Aşçı ne iş yapar?
Bu yeterliliğe sahip kişi; Çalışma sahasında ve görev sürecindeki iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini açıklar.
Çalışma sahasında ve görev sürecindeki çevre koruma önlemlerini açıklar.
İş süreçlerinin ve ekibin organizasyon sürecini açıklar.
Araç gereç ve ekipmanların bakımını açıklar.
Mutfakta kullanılan malzemelerin tedarik ve stok uygulamalarını tanımlar.
Standart menü ve reçete hazırlığını açıklar.
Üretim süreçleri ile ilgili bütçe verilerini oluşturur.
Açık büfe tasarımının özelliklerini açıklar.
Yemek ve yiyeceklerin sunum ve servis işlemlerini düzenler.
Mesleki gelişim ihtiyaçlarını tespit eder.
İş süreçlerinde kişisel hijyen ve sağlık uygulamalarını açıklar.
Yemek ve yiyecek hazırlama süreçlerinde gıda güvenliği kavramları, risk ve tehlikelerini tanımlar.
Yemek ve yiyecek hazırlama süreçlerinde ürün, gıda malzemeleri, araç-gereç, ekipman ve üretim alanları ile ilgili hijyen ve sanitasyon uygulamalarını açıklar.
İş süreçlerinde verimliliğe, kalitenin ve müşteri ilişkilerinin geliştirilmesine dair işlemleri belirler.
Yemek ve yiyecek hazırlamada kullanılan temel gıda maddelerini açıklar.
Yemek ve yiyecek hazırlamada kullanılan temel malzemelerin yemeğe hazırlık işlemlerini uygular.
Çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği, hijyen, gıda güvenilirliği ve kalite uygulamalarını yapar.
Çorbaların ön hazırlığını yapar.
Çorba çeşitlerini hazırlar.
Çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği, hijyen, gıda güvenilirliği ve kalite uygulamalarını yapar.
Sıcak ve soğuk sos hazırlar.
Salata ve meze çeşidi hazırlar.
Yumurtayı suda, sahanda, tavada pişirir.
Çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği, hijyen, gıda güvenilirliği ve kalite uygulamalarını yapar.
Sıcak, soğuk sunulan et yemeği/yemekleri hazırlar.
Sarılarak yapılan et yemeği hazırlar.
Balık ve su ürünleri yemeği/yemekleri hazırlar.
Çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği, hijyen, gıda güvenilirliği ve kalite uygulamalarını yapar.
Çeşitli sebze pişirme yöntemlerini uygular.
Taze sebze ve kuru baklagil yemeği/yemeklerini yapar.
Etli veya zeytinyağlı dolma veya sarma hazırlar.
Sebze garnitürleri hazırlar.
Çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği, hijyen, gıda güvenilirliği ve kalite uygulamalarını yapar.
Hamur işi çeşit(ler)ini hazırlar.
Pilav ve makarna çeşit(ler)i hazırlar.
Çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği, hijyen, gıda güvenilirliği ve kalite uygulamalarını yapar.
Sütlü, çikolatalı veya hamurlu tatlı hazırlar.
Meyveli tatlı ve hoşaf, komposto hazırlar.
Çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği, hijyen, gıda güvenilirliği ve kalite uygulamalarını yapar.
Aşçı olabilmek için Meslek Yeterlilik Belgesi (MYK) belgesi gerekli midir?
Bu tür kapsamındaki yeterliliklere ait öğrenme kazanımları, örgün ve yaygın öğrenme ortamlarında edinilebildiği gibi işbaşında ve serbest öğrenme ortamlarında bağımsız olarak da edinilebilmektedir.
Aşçı mesleği yeterlilik kodu nedir?
TR00102133
Aşçı mesleği yeterlilik adı nedir?
Aşçı Seviye 4 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi
Aşçı meslek kodu nedir?
Türk Meslekler sözlüğünde aşçı mesleğinin meslek kodu 5120.10 olarak belirlenmiştir