Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 5120.03
Meslek Adı : Aşçı (Özel Hizmet)
Grup Bilgiler
M. Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanları
M. Alt Ana Grubu : Kişisel Hizmetler Veren Elemanlar
M. Grubu : Aşçılar
M. Birim Grubu : Aşçılar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğreti
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Evlerde yemek hazırlayan ve pişiren kişidir
Görev ve İşlem Basamakları :
Aşçı (Özel Hizmet), işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Kendi inisiyatifi veya işverenden aldığı talimat ile yemek listesini hazırlamak,
Sebze ve etleri hazırlamak,
Gıda maddelerini reçetelere göre veya kendi arzusuna göre pişirmek,
Mutfak ve pişirme araçlarını temizlemek veya bunların temizlenmesine nezaret etmek,
Meyve ve sebzeleri muhafaza etmek,
Konserve kaplarına yerleştirmek,
Meyveli jöleler yapılması ve çeşitli cazip yemeklerin hazırlanması gibi özel aşçılık görevlerini yapabilir,
Gıda rejimlerine göre özel yemekler hazırlayabilir,
Yemek servisi yapabilir, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Aşçı (Özel Hizmet) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Tahlisiye Cihaz Bakımcısı mesleği için “7311.13” kod olarak kullanılır iken Psikolog (Okul Öncesi Eğitim) mesleği için “2634.07” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;