Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun dördüncü ve son toplantısı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında gerçekleştirilecek. Milyonlarca insanı ilgilendiren asgari ücret zam oranını heyecanla bekleyen vatandaşlar, bu haber üzerine, Asgari ücret ne zaman açıklanacak? | Asgari ücret ne zaman belli olacak? sorularının cevabını araştırmaya başladı.
ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK? | ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?
Yaklaşık 7 milyon çalışanın yanı sıra işsizlik maaşı, asgari geçim yardımı gibi devlet desteği alan kişileri de ilgilendiren asgari ücret zammı için görüşmeler devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından gerçekleştirilen ve ilki 4 Aralık tarihinde yapılan toplantıların dördüncüsü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında gerçekleştirilecek. Açıklamalara göre, son toplantının ardından belli olacak asgari ücretin dördüncü toplantısı, 28 Aralık Pazartesi günü, sat 10.30'da yapılacak. Bu kapsamda asgari ücret için belirlenen yeni zam oranının da 28 Aralık Pazartesi günü, öğreleden sonra açıklanması bekleniyor.
ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ NE KADAR?
Geçtiğimiz yıl, yine Aralık ayı boyunca süren toplantıların ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücretin yeni yıldaki rakamını açıklamıştı. Buna göre, 2020 yılı için açıklanan asgari ücret, Yapılan yüzde 15,03'lük artışla brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olmuştu.
2020 yılı için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlenen asgari ücrettin işverene maliyeti ise 3 bin 458 lira 3 kuruş olmuştu. Asgari ücretin bu yıl için işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
Bu durumda yeni yılda asgari ücretin ne kadar olacağı henüz belli değilken, işverene maliyetinin de belli olmadığını görüyoruz.
ASGARİ ÜCRET NEDİR?
Asgari ücret, işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücretidir.
Bu ücret her yıl ekonomik verilere göre değişime uğramaktadır. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sisteminde yer alan Asgari Ücret Yönetmeliğinde asgari ücretin tanımı şöyle yapılmıştır: "İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücreti"
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİR? | ASGARİ ÜCRET KOMİSYONUNDA KİMLER VAR?
Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Asgari Ücret Yönetmeliğine göre asgari ücreti belirlemek için oluşan komisyonda yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişi bulunuyor.
Söz konusu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU KİMLERDEN OLUŞUR?
Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sisteminde yer alan Asgari Ücret Yönetmeliğine göre Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi, işveren ve hükümetten 5 temsilci olmak üzere 15 üye bulunuyor.
Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sisteminde yer alan Asgari Ücret Yönetmeliğine göre komisyonda şu kişiler var:
Madde 8 — Komisyon; Bakanlığın tespit edeceği üyelerden birinin başkanlığında;
a) Bakanlık Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısı,
b) Bakanlık İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya yardımcısı,
c) Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya yardımcısı, (İşgücü, Hizmetler, Fiyat İstatistikleri ve İndeksler Dairesi Başkanlığı)
d) Hazine Müsteşarlığı temsilcisi,
e) Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından konu ile ilgili dairenin başkanı veya yetki vereceği bir görevli,
f) Bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci,
g) Bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilciden, kurulur.
Komisyon, Bakanlığın çağrısı üzerine toplanır ve Bakanlıkça hazırlanan gündeme göre çalışır.
Komisyon, en az on üyenin katılımı ile toplanır ve oylarının çoğunluğu ile karar verir. Karara katılmayan üye, isterse katılmama gerekçesini belirtir. Oyların eşitliği halinde, Başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Komisyonun her toplantıda aldığı kararlar karar defterine yazılır ve başkan ve üyelerce imzalanır.
Komisyonun ücretin belirlenmesine ilişkin kararı kesindir. Bu kararın, toplanan bilgi ve belgelere göre hazırlanacak bir gerekçeye dayandırılması zorunludur.
ASGARİ ÜCRET NELERİ ETKİLİYOR?
Asgari ücret, çalışanların yanı sıra milyonlarca vatandaşı şu yollarla etkiliyor:
– Asgari geçim indirimi
– İşçi ve işverenin sosyal güvenlik primleri
– Bağ-Kur primleri
– Genel Sağlık Sigortası primi
– İşsizlik Sigortası primi
– Sosyal Güvenlik Destek Primi
– Asgari ücretle çalışanların kıdem tazminatı
– İhbar tazminatı
– Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verdiği idari para cezaları
– Çeşitli vergilerle ilgili para cezaları
– Ücretten kesilen gelir ve damga vergisi
– Çıraklar ve stajyer öğrencilerin SGK primleri ve ücretleri
– Doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması
– İsteğe bağlı sigorta primleri
– Taksici, dolmuşcu, rehber ve part – time çalışanların sigorta primleri
– İkili sözleşme bulunmayan ülkelere çalışmaya giden işçilerin sigorta primleri
– Genel Sağlık Sigortası ödemelerinde gelir testi kriteri
– Geçici işsizlik ödeneği
– İşsizlik maaşı
– Evde bakım ücreti
– 65 yaş ve engelli aylığı
– Emekli aylıkları
– Teşvik uygulamalarındaki sübvansiyonlar