Türkiye'nin en önemli şair ve ozanlarından biri olan, uzun ince bir yoldayım türküsü ile gönüllere taht kuran Aşık Veysel kimdir, nereli, kaç yaşında öldü? Ölümcül hastalık nedeniyle hayata gözlerini yuman Veysel, genç neslin sevgisini kazanmaya devam ediyor. Bizler de sizler için Aşık Veysel kimdir, nereli, kaç yaşında öldü? sorularının yanıtlarını haberimizde derledik.
AŞIK VEYSEL KİMDİR, NERELİ?
25 Ekim 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya gelen Aşık Veysel'in gerçek adı Veysel Şatıroğlu'dur. 7 yaşında çiçek salgınında bir gözünü, köy koşullarının getirdiği kazalardan birinde de öbür gözünü kaybeden Aşık Veysel'in iki kız kardeşi de yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak öldü.
Veysel, gözünü nasıl kaybettiğini kendi anlatıyor;
''Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kaydı ve düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım… Çiçek zorlu geldi. Sol gözümde çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bugündür dünya başıma zindan.''
AŞIK VEYSEL'İN HAYATI
Aşık Veysel, babasının teşvikiyle 10 yaşındayken saz çalıp şiir söylemeye başladı. Büyük ozan, o dönemde saz ustaları Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin'den ders aldı.
İlk evliliğini 1919'da Esma Hanım ile yapan, annesini ve babasını 1920'de kaybeden Veysel Şatıroğlu, eşinin kendisini terk etmesi üzerine 1928'de ikinci evliliğini ise Gülizar Hanım ile yaptı. Veysel'in bu evlilikten Zöhre, Ahmet, Hüseyin, Menekşe, Bahri, Zekine ve Hayriye adlarında 7 çocuğu dünyaya geldi. Çocuklarından Hüseyin birkaç aylıkken hayatını kaybetti.
Ozanın büyük oğlu Ahmet Şatıroğlu ise 84 yaşında 11 Ocak 2018'de yaşamını yitirdi.
Sivas'ta öğretmenlik ve Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulunan şair ve oyun yazarı Ahmet Kutsi Tecer'in davetiyle köy enstitüsünde saz hocası olarak görev yapan Veysel'in adı ilk kez 5 Ocak 1931'de düzenlenen "Sivas Aşıklar Bayramı"nda duyuldu.
Ömrü yoksulluk ve zorluklarla geçen Aşık Veysel'in Cumhuriyet'in 10. yılı için yazdığı destanın yayınlanması ve Sivas Aşıklar Bayramı'ndaki başarısı dikkati çekti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), "Anadilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü" 1965 yılında özel bir kanunla halk ozanına 500 lira aylık bağladı.
Aşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan ünlü halk ozanı, 1971 yılında Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde son konserini verdi.
AŞIK VEYSEL KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?
1970’lerin başında akciğer kanserine yakalanan Aşık Veysel 79 yaşında hayatını kaybetti. Evi, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
AŞIK VEYSEL NEDEN ÖLDÜ?
Aşık Veysel 1970’lerin başında akciğer kanserine yakalanarak, kanserden öldü.
Aşık Veysel’in eserleri, ünlü A.B.D.’li gitarist Joe Satriani’den Türk metal grubu Pentagram’a kadar pek çok ünlü müzisyen ve gruba ilham kaynağı olmuş, eserleri bu müzisyenler tarafından albümlerinde kullanılmıştır.