BELİRTİLERİ NEDİR?
Başlangıçta bu hastalık pek çok kişi tarafından fark edilmese de demir eksikliği vücutta arttıkça aşırı, yorgunluk, nefes darlığı, soluk ten, baş ağrısı, soğuk eller ve ayaklar, dil iltihabı ve tırnak kırılması gibi nedenler ile kendini gösterebilir.
NEDEN OLUR?
Hastalık vücudun yeterli oranda hemoglobin üretmek için yeterli demir olmaması durumunda ortaya çıkar. Hemoglobin, kana kırmızı rengini veren ve kırmızı kan hücrelerinin oksijenli kanı vücudunuza taşımasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin bir parçasıdır. Vücudun yeterince demir üretmemesi sonrasında da hemoglobin eksikliği ile birlikte demir eksikliği kendini gösterir.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Kadınlar: Kadınların her ay düzenli olarak regl görmesinden dolayı demir eksikliği görmeleri yüksektir.
Bebekler ve Çocuklar: Bebekler, özellikle düşük doğum ağırlıklı veya erken doğanlar, anne sütünden veya mamadan yeterince demir alamayanlar, demir eksikliği görebilirler. Çocuklarda büyüme dönemlerinde sağlıklı bir şekilde beslenmediği taktirde demir eksikliği görebilirler.
Vejetaryenler: Özellikle et yemekten kendilerini mahrum eden vejetaryenler de demir eksikliği görme de risk altındadırlar.
Kan Bağışçıları: Sürekli olarak kan bağışı yapan kişilerde demir depoları tükeneceğinden demir eksikliği görülme riski fazladır.
HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?
Hastalığı önlemek için demir açısından zengin besinler tüketilmesi gerekir. Bunun için kırmızı et, deniz ürünleri, fasulye, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, demir takviyeli tahıllar ve bezelye gibi ürünler tüketilebilir.
Yüksek demir içeren meyveler ve C vitamini açısından zengin besinler yiyerek de demi eksikliği önlenebilir. Brokoli, greyfurt, kivi, kavun, portakal, çilek, mandalina, domates gibi meyve ve sebzelerde tüketilmesi halinde fayda sağlayacaktır. Bu meyvelerin suyu da sıkılıp içilebilir.