Irak referandumundan sonra gözler TBMM'de alınan tezkere kararına çevrildi. Askerlik süresi uzatıldı mı. Uzun dönem askerlik süresi ne kadar oldu, Kısa dönem askerlik ne kadar oldu.Tüm detayları haber sitemiz bolgegundem.com'dan öğrenebilirsiniz.
Bir önceki tezkerenin süresi 30 Ekim 2017'de doluyordu.
TBMM'nin resmi Gazete'de yayımlanan kararında tezkerenin uzatılma gerekçesi için "Türkiye'nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler, terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terör örgütlerinden ülkemize bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek" ifadeleri kullanıldı. Kararda "Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler ve bunlarla ilgili olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye'nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı" olmak üzere tezkerenin uzatıldığı açıklandı.
Canikli: Referandum Türkiye için yok hükmündedir
Türkei Verteidigungsminister Nurettin Canikli (imago/Depo Photos)
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli
Meclisteki görüşmede ilk sözü hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararını sert bir dille eleştirdi. "İçinde bulunduğumuz coğrafyanın siyasi sınırları yeniden dizayn ediliyor" diyen Canikli, Kürt yönetiminin referandum girişiminin "küresel güçlerin bölgede yeni devletler kurma" projesinin bir parçası olduğunu söyledi. Canikli, "Maalesef müttefikimiz Amerika ve diğer Batılı ülkeler terör örgütlerine silah, mühimmat ve teçhizat yardımı yaparak Türkiye'ye yönelik saldırıların artmasının önünü açmıştır. Silahların da Türkiye'ye karşı kullanıldığına dair elimizde çok güçlü bilgiler var. PYD'ye verilen silahların Türkiye'ye yöneleceğini biliyoruz ve gereken her önlemi alıyoruz" diye konuştu. Tezkerenin terör örgütlerine karşı Türkiye'nin elini güçlendireceğini belirten Canikli, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin planladığı referandumun Türkiye için "yok hükmünde" olacağını kaydetti.
CHP'den hükümete eleştiri
Oturumda CHP adına söz alan Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Irak'ın toprak bütünlüğüne vurgu yaparken, hükümetin Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Başkanı Mesud Barzani ile kurduğu ilişkiyi eleştirdi.
Yılmaz, "Irak'ın toprak bütünlüğü esastır. Siz bunu ciddiye mi alıyorsunuz, imaj mı boyuyorsunuz? Şimdi siz orada tatbikat yapıyorsunuz, Habur'dan TIR'lar vızır vızır geçiyor. Hem Irak'ın toprak bütünlüğünü savunduğunu söylüyorsunuz hem de Barzani'nin Ankara'da ofisi duruyor. Burada net olmak lazım, dış politikada yapmayacağınız hiçbir şeyi söylememeniz lazım" diye konuştu.
TBMM'de, MHP adına söz alan Grup Başkanvekili Erkan Akçay, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçlerini PKK ve PYD'ye destek vermekle suçladı ve tezkerenin Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden tüm unsurlara bir cevap olacağını söyledi. Akçay, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin referandum planı için "Bu korsan referandum gayri meşrudur. Bize parmak sallayanın parmağını kırarız" diye konuştu.
Baydemir: Tezkere Kürt halkına düşmanlık ilanı
Türkei - Osman Baydemir HDP-Sprecher (Getty Images/AFP/K. Kudryavtsev)
Osman Baydemir
HDP Sözcüsü Osman Baydemir, tezkereye karşı çıkan konuşmasına HDP'nin tutuklu vekillerini anarak başladı. Baydemir, "Milletin iradesine karşı vekillerimizin tutulma işlemi nasıl gayri meşru ise tezkere de o kadar gayri meşrudur" mesajı verdi. Baydemir "AKP-MHP ve şer örgütlerinin yaptığı ittifak bu ülkeyi büyük badirelerle karşı karşıya getirmiştir. Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyonluk Kürt halkına düşmanlığın ilanıdır" sözleriyle eleştirilerini yükseltirken, "Ulusların kendi kaderini tayin hakkı evrenseldir. Kürdistan halkına da ana sütü gibi helaldir" diye konuştu.
Baydemir'e, sözlerinde "taraflılık" olduğu gerekçesi ile tepki gösteren TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Bu çatı altında şer odağı yok. Zabıtları inceleteceğim ve ondan sonra özür bekleyeceğim" diye çıkıştı.
Tezkere Türkiye- Kuzey Irak ilişkilerini nasıl etkileyecek?
Peki tezkere referandum yüzünden gerilimin tırmandığı Ankara-Kuzey Irak hattındaki ilişkileri nasıl etkileyecek? DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan emekli büyükelçi Ünal Çeviköz "Hükümet aksini düşünebilir ama Türkiye'nin eli, tezkereyle güçlenmeyecek. Türkiye'nin Kuzey Irak'a askeri operasyon yapması da bu koşullarda çok zor" diye konuştu. Çeviköz, "Hükümet bu tezkereyi ancak iç politika malzemesi olarak kullanır, o arada da Kuzey Irak yönetimine aba altından sopa göstermiş olur. Ankara-Kuzey Irak hattında bundan sonra neler yaşanabileceğini sadece referandum gösterecekmiş gibi görünüyor" değerlendirmesi yaptı.
Bir dönem Türkiye'nin Irak Özel Temsilciliği görevinde de bulunmuş olan Murat Özçelik de, büyükelçi Çeviköz'ün değerlendirmelerini destekler nitelikte konuşuyor. Özçelik DW Türkçe'ye "Türkiye'nin bölgede bir dostu Kürtler kalmıştı, şimdi onlar da düşman ilan ediliyor. Bu tezkerenin işlemesi, Türkiye'nin elini güçlendirmesi mümkün değil. Türkiye'nin bir an önce işbirliği ve barış mesajlarını öne çıkarması gerekir" yorumu yaptı.
TOBB Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Haldun Yalçınkaya ise tezkerenin Türkiye'nin "kararlılığını" artırdığını, parlamentodan üç partinin onayıyla geçmesinin de dış politikada "ortak hareket çizgisinin" önemine vurgu yaptığını belirtiyor. Yalçınkaya "Referandum olursa ciddi bir kaos durumu belirecek ve bu kaosun yansımaları her alanda hissedilecek. Türkiye isterse askeri operasyon yapabilir ama bunun hangi planlamada olacağını zamanla göreceğiz" diyor.
Konu hakkında açıklamarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım askerlik zamanının kısaltılabilmesinin olası olduğunu ifade etti. Binali Yıldırım, ” Askere, silаh аltınа аlmа işi dеvam edecek. Orada bir аidiyet oluşması lаzım ama bunun sadеcе аskerlik iklimine alışmak amacıyla оlması, оnun ötesinde bir rolünün olmаmаsı lаzım. Ayrıcа değerlendireceğiz; şu anda onun kararını vermiş dеğiliz. Muhtemelen süreler daha kısalacak, sаyı аzаlаcаk. Jandarma dahil, belirli bir takvim içеrisindе silah altına alınmış askerlik hizmеtini yаpаn hiçbir аskeri, terörle mücadеlеdе, аskerlik, güvenlik işinde çalıştırmayacağız. Kadrо ihtiyаcı аzаlıyor, harp okulları kapatılıyоr, MSB yeniden yаpılаndırılıyor, uzmаn orduya geçiliyоr. ” dedi.
GEÇMİŞTEN BUGÜNE ASKERLİK SÜRELERİ
21 Haziran 1927 gün ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun kabul edilmesinden 14 Ocak 2017 tarihine kadar 26 kez askerlik sürelerinin değişikliğine gidildi. Son 83 yıl içerisinde askerlik süreleri ne kadardı ? 31 Haziran 1927: Piyade sınıfı için 18 ay, Mızıka sınıfı için 24 ay, Jandarma sınıfına 30 ay, Denizci sınıfına 36 ay askerlik süresi getirildi. 30 Kasım 1935: Piyade sınıfına 18 ay, Jandarma ve Gümrük Komutanlığı personeline 2.5 yıl askerlik süresi getirildi. 06 Ocak 1941: 2. dünya savaşı sebebinden ötürü asker ocağında olanların mevcut askerlik süreleri 1 yıl uzatıldı. 14 Temmuz 1950: Denizciler 36 ay, Jandarma ve Gümrük Komutanlığı personelleri 2.5 yıl, diğer sınıflara ise 24 ay askerlik süresi getirildi. 24 Ocak 1963: Askerlik süresi 2 yıla indirildi. 27 Temmuz 1970: Askerlik süresi 20 aya düşürüldü. 09 Temmuz 1984: Askerlik süresi 1.5 yıla düşürüldü. 11 Temmuz 1992: Askerlik süresi 15 aya düşürüldü. 20 Aralık 1993: 1972/4, 1973/1, 1973/2 tertiplerinin terhisleri 4 ay boyunca durduruldu. Bu tertipler 15 aylık resmi askerlik süresini 19 ay yaptılar. 10 Ekim 1994: 1973/3 tertipler 3 ay terhis edilmedi. 6 Ocak 1995: Askerlik 15 aydan geri 18 aya çıkartıldı. 15 Temmuz 2003: Askerlik hizmet süresi 18 aydan 15 aya geri düşürüldü. İlave edilerek üniversite mezunu yedek subaylar için 20, 18i 15 ve halen aktif olan 12 aylık uygulamalar eklendi.