Aşure Günü ile ilgili hadisler | ayetler | ibadetler | hadisler | dualar nelerdir?

Aşure Günü ile ilgili hadisler | ayetler | ibadetler | dualar nelerdir? Aşure Günü nedir? Ne zaman bitiyor 2019? Hangi gün? Önemi nedir? soruları internet kullanıcıları tarafından araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için bu merak edilenleri araştırdık. İşte tüm merak edilenler...

Aşure Günü'nün gelmesiyle birlikte bugün ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Peki Aşure Günü ile ilgili hadisler | ayetler | ibadetler | dualar nelerdir? Aşure Günü nedir? Ne zaman bitiyor 2019? Hangi gün? Önemi nedir? Tüm merak edilenler

AŞURE GÜNÜ İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER | AYETLER | SURELER NELERDİR?

”Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.” (Hadis-i Şerif )

”Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir.” (Hadis-i Şerif )

”Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur.” (Hadis-i Şerif )

”Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allah’ı zikredilen bir yerde, biraz oturan, cennete girer.” (Hadis-i Şerif )

”Aşure günü, zerre kadar sadaka veren kimse, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur.” (Hadis-i Şerif )

”Aşure günü, on Müslüman’a selâm veren, bütün Müslümanlara selâm vermiş gibi sevaba kavuşur.” (Hadis-i Şerif )

“Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur.”(Hadis-i Şerif )

”Ramazan ayından sonra en faziletli oruç (ayı) Şehrullah (Allah’ın Ayı) olan Muharrem ayıdır. Farz namazdan sonra en efdal olan namazda gece namazıdır.” (Hadis-i Şerif -Müslim)

”Aşure günü bir yetimin başını okşayana, Allah’ u Teâlâ o yetimin başındaki kıllar kadar Cennet’te derece verir.” (Hâdis-i Şerif- Gunyet-üt-Tâlibîn)

”Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allah’ı zikredilen bir yerde, biraz oturan, cennete girer.” (Hadis-i Şerif)

”Aşure Günü tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.” (Hadis-i Şerif-Tirmizi)

“Ramazan’dan sonra oruçların en faziletlisi, Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Hâdis-i Şerif-Et-Tergîb vet-Terhîb)

”Kim Arafe günü oruç tutarsa, iki senelik günahına keffâret olur ve kim de, Muharrem ayında bir gün oruç tutarsa, her bir günü için otuz gün sevabı yazılır.” (Hâdis-i Şerif-Taberânî)

”Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur.” (Hadis-i Şerif )

”Muharrem Ayı’nda oruç tut. Çünkü o, Allah’ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tövbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir.” (Hadis-i Şerif-Tirmizi)

”Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur.” (Hadis-i Şerif )

”Aşûre günü oruç tutunuz ve o hususta yahudilere muhalefet ediniz. Aşûreden birgün önce veya birgün sonra da oruç tutunuz, buyurmuştur.” (Hadis-i Şerif-Müsned)

”Bir kimse Aşure günü oruç tutsa, Allah’u Teâlâ ona bir şehîd sevabı verir. Aşure günü oruçlu olan için, yedi gök ehlinin sevabını yazar. Aşure günü, bir mümine iftar verene, ümmet-i Muhammed’in hepsine iftar ettirmiş gibi sevâb yazılır.” (Hadis-i Şerif)

”Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder.” (Hadis-i Şerif-Tirmizi)

”Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.” (Hadis-i Şerif-Et-Tergîb ve’l-Terhib)

”Muharrem ayı, İslâm dinînde kıymetli olduğu bildirilen dört aydan biridir. Aşure gecesi bu ayın en kıymetli gecesidir. Nuh Âleyhisselâm tufanda gemisinde aşure tatlısı pişirdiği için Müslümanların, Muharrem’in onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olmaz. Bugün aşure pişirmeyi ibadet sanmak günahtır.” (Hadis-i Şerif-Muhammed Sıddîk bin Saîd)

”Kimki Aşure günü Allah’ı zikreden bir topluluğa gider,onlarla beraber bir saat bulunursa,Onu cennete koymak Allah üzerine vacip olur.” (Hadis-i Şerif)

”Kim akrabaları ile ilişkisini kesmiş iken Aşure günü onları ziyaret ederse Allah’ü Teala ona Zekeriyye (A.S.) ve İsa (A.S)’ın nasibini verir.Ve orta parmakla şehadet parmağının yakınlığı gibi cennette o iki Peygambere Aleyhimüsselam komşu eder.” (Hadis-i Şerif-Şir’atül-İslam Şerhi)

”Aşurenin faziletine kavuşmaya çalışınız,çünkü o, Allah’ü Tealanın günler arasında Aşure mübarek bir gündür.O günde oruç tutana Allah nezdinde bulunan Meleklerin,Şehitlerin ve salihlerin ibadetleri kadar sevap verilir.” (Hadis-i Şerif-Şiratül-İslam Şerhi)

“Hani bir vakitler kâfirler, seni tutup bağlamak veya öldürmek veya (Mekke’den) sürüp çıkarmak için tuzak kuruyorlardı da onlar tuzak kurarken Allah ta tuzaklarını bozuyordu. Öyle ya Allah, tuzakların en iyisini kurar.” (ENFAL SURESİ - 30. AYET)  “Gökleri ve yeri yarattığı günde Allah’ın yazısına göre Allah katında ayların sayısı on iki olup, bunlardan dördü haram aylarıdır. İşte bu doğru hesaptır. O aylar içinde (Allah’ın koyduğu yasağı çiğneyerek) kendinize zulmetmeyin ve müşrikler nasıl sizinle topyekûn savaşıyorlarsa siz de onlara karşı topyekûn savaşın ve bilin ki Allah (kötülükten) sakınanlarla beraberdir.”   (TEVBE SURESİ – 36. AYET)

AŞURE GÜNÜ OKUNMASI GEREKEN DUALAR NELERDİR?

Şeyh Şihaübddin-i Sühreverdi (k.s)’dan nakil edilmiştir ki,

Her kim bu duayı Aşure günü 3 kere okursa ölümden bile emin olur.. Zira o sene ölümü takdir edilmiş olanlar bu duayı okuyamazlar.. ALLAH bunu ona okutmaz buyurmuştur…
Aşure Duasının Arapça Okunuşu

ELHAMDULİLLAHİ RABBİL ALEMİN…VESSALETÜ VESSELAMÜ ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN VE ALA ELAHİ VE SAHBİHİ ECMAİN…

ALLAHÜMME ENTEL BEDİYÜL GADİM….EL HAYYUL KERİM…EL HANNANÜL MENNAN…VE HEZİHİ SENETÜN TECİDETÜN ES ELÜKE FİHEL İSMETE MİNEŞŞEYTANİRRACİM….

VEL AVNA ALA HEZİHİL NEFSİL EMMARETİ BİSSÜ İ VEL İŞTİĞALE BİMA YUGARRİBÜNİ İLEYKE YA ZEL CELALİ VEL İKRAM…
Bİ RAMHMETİKE YA ERHAMER RAHİMİN…VE SALLLAHÜ ALA SEYYİDİNA VE NEBİYYİNA MUHAMMEDİN VE ALA ELAHİ VE SAHBİHİ VE EHLİ BEYTİHİ ECMAİN…

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN HANGİ GÜNE DENK GELİYOR 2019

Muharrem Ayı'nın onuncu günü Aşure Günü olarak kabul ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2019 Dini Günler Takvimi'ne göre, Aşure Günü 9 Eylül 2019 Pazartesi gününe denk geliyor.

AŞURE GÜNÜ NEDEN KUTLANIR?

Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir. Muharrem ayında oruç ibadeti de yapılır.

Şiî inancında Aşûre Günü'ne, diğer İslam mezheplerinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir. İnanca göre Şiîlik'te önemli bir figür olan İslam peygamberi Muhammed'in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ'da muharrem ayının onuncu gününde şehit edilmiştir. Muharrem ve Safer aylarını matem ayları olarak kabul ederler. İki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapılmaz, mâtem günlerinde taziye meclisleri düzenlenerek mersiyeler okunur, ihsan yemekleri verilir. Bazıları için her ayın onuncu günü Aşuradır; kelime Muharrem ayında işlenen Hüseyin cinayetinden sonra tutulan geleneksel yasın diğer adı olarak yerleşmiştir. Türkiye'deki en büyük anma merasimi İstanbul Halkalı'daki Aşura Matem Merasimi'nde yapılır. Bu tören Aşura gününü en iyi şekilde anlatması yönünden UNESCO tarafından en iyi Aşura Merasimi seçilmiştir; ayrıca törende yapılan Aşura tiyatrosunun ve izleyicinin sayısı bakımından da Guinness Rekorlar Kitabına girmeye aday olmuştur. Anadolu'da çeşitli hububatlardan pişirilen, Aşure Nuh tufanı ile ilgili bir rivayet dolayısıyla yapılır. Rivayete göre gemidekilerin yiyecekleri tufan boyunca bitmiş, erzak çuvallarının dibinde kalan az miktardaki yiyecekler tek bir kazan içerisinde birleştirilerek yemek yapılıp yenmiştir.

AŞURE GÜNÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?

Aşure günü 10 defa şu duâ okunur: Sübhânallâhi mil’el mîzân. Ve müntehe’l-ilmi ve meblağa’r-rızâ ve zinete’l-Arş.
Muharrem ayının onuncu günü Aşûre günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir.

AŞURE GÜNÜ NAMAZI NASIL KILINIR?

Aşure günü, en az 10 Müslüman’a birer selâm veya bir Müslüman’a 10 selâm verilir. Fakir fukara sevindirilir.
Yine Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde (yapabilenler için) 2 rek’at namaz kılınır. Her rekatta 1Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur. Namazdan sonra 100 defa Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve ala âli seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhın ve İbrâhîme ve Mûsâ ve Îsâ vemâ beynehüm mine’n-nebiyyîne ve’l-mürselîn. Salavâtü’l-lâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn.

Öğle ile ikindi arasında 4 rek’at namaz kılabilir. Her rek’atta 1 Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur. Bu namazdan sonra: 70 istiğfâr-ı şerif, 70 salavât-ı şerife, 70 defa da: Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyil-azıym denir. Sonra da ümmet-i Muhammed’in hidâyeti, sıkıntılarının giderilmesi ve mutluluğu için duâ edilir.

AŞURE NE DEMEK?

Arapça kaynaklarda tam olarak "Aştıra" şeklinde geçen bu kelimeyi, on sayısı ile ilgili olan "aşr" ve "aşir" veya develerin güdülmesiyle ilgili "ışr" kökünden türemiş bir kelime kabul edenler olduğu gibi, Arapça'da "Faula" vezninin bulunmadığını ileri sürerek İbranice'den
geldiğini söyleyenler de vardır. Fakat alimlerin çoğu bu görüşe katılmamakta, kelimenin Arapça asıllı olduğunu benimsemektedirler.

AŞURE GÜNÜ'NDE NE OLMUŞTUR?

Bu günde gerçekleştiği varsayılan olayların başlıcaları şunlardır:

    Hz.Adem'in tevbesinin bu günde kabul edildiği,
    Nuh (as)'ın gemisinin bu günde Cudi dağı tepesine oturduğu ve inananların kurtulduğu, bu sebeple şükür orucu tutulduğu,
    Hz.Musa ve İsrailoğullan'nın, Firavun'un zulmünden bu günde kurtuldukları,

Bunlardan başka Hz.Yunus'un balığın karnından kurtulduğu gün, Hz.Musa ve Hz.İsa'nın doğdukları gün, Hz.Süleyman'a mülkün verildiği gün, Arapların atası Hz.İbrahim'in doğduğu gün gibi yakıştırmalar da vardır. Ancak bunlar dini kaynaklarda yer almamaktadır.

AŞURE TARİFİ NASILDIR?

Aşure Tarifi İçin Malzemeler

2 su bardağı buğday,

1 su bardağı kuru fasulye,

1 su bardağı nohut,

2 su bardağı kuru kayısı,

Yarım su bardağı sarı üzüm,

15 adet kuru incir,

Yarım çay bardağı kuş üzümü,

2 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş),

3.5 su bardağı toz şeker,

Yarım su bardağı süt.

AŞURE YAPILIŞI NASILDIR?

*1 gece önce buğdayı ve kuru fasulyeyi sıcak suda ıslayalım.

*Nohudun içine tuz ilave edip sıcak suda ıslayalım.

*Nohudun suyunu değiştirip 1 saat haşlayalım.

*Kuru fasulyenin suyunu değiştirip 15 dakika haşlayalım ve nohudu ayrı tencerelerde haşlayalım.

*İncirleri küçük küçük doğrayıp suda haşlayalım ve suyunu süzelim.

*Kuş üzümlerini 5 dakika kaynatalım ve suyunu süzelim.

*Kayısıları küçük küçük doğrayıp 2 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmüyoruz)

*Sarı üzümleri 1 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmüyoruz)

*Buğdayı bol suda yıkayıp suyunu süzelim.

*Buğdayı, haşlanmış nohudu ve haşlanmış kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyalım.

*İçine 7 su bardağı suyu ilave edelim ve 30 dakika haşlayalım. (Kendi düdüklümüzün pişirme süresi farklı olabilir.)

*Düdüklü tencerede haşlanan malzemeleri tencereye boşaltalım.

*Sonra tekrar 7 su bardağı su ilave edip 15 dakika daha orta ateşte kaynatalım.

*Daha sonra toz şekeri ilave edip kaynatalım.

*35 dakika kaynadıktan sonra sarı üzümleri ve suyuyla birlikte kayısıları ilave edelim.

*50 dakika olduğunda sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştıralım.

*Kaynama süresi 1 saat olduğunda üzümlerini ilave edip ocaktan alalım.

Din Haberleri