Aşure günü, Muharrem ayının 10'uncu günü yani 8 Ağustos 2022 Pazartesi gününe denk geliyor. Aşure yemek isteyen, aşure yapıp yakınlara, çevreye ve komşulara dağıtmak isteyenler, aşurenin yapılışını araştırıyor. Aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir 2022? İşte en güzel aşure tarifi konu ve soru başlıklarını sizler için araştırıp haberimizde yer verdik. İşte haberin detayları...
AŞURE NASIL YAPILIR, MALZEMELERİ NELERDİR 2022?
İslam inancında bugünde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bugüne kıymet atfedilir. Aşure günü, İslam dininin peygamberi Muhammed’in torunu Hüseyin’in Yezid’in ordusu tarafından öldürüldüğü gündür. Aşure gününün yaklaşmasıyla birlikte, aşure yapmak isteyenler tarifleri merak ediyor.
İŞTE EN GÜZEL AŞURE TARİFİ 2022
Aşure Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı aşurelik buğday
2 yemek kaşığı pirinç
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı haşlanmış fasulye
150 gram kuru kayısı
150 gram kuru incir
150 gram kuru üzüm
1 su bardağından biraz az fındık
2 litre su (buğdayları pişirmek için)
4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
1 tatlı kaşığı karanfil
1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
1,5 su bardağı sıcak süt
3 su bardağı toz şeker
1 fiske tuz
1 fiske karabiber
İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım.
Buğdayı yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Çıkan sarı suyu süzelim.
Aynı işlemi bir kez daha yapalım ve suyunu süzelim.
Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatalım.
Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayalım.
Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyelim ve bekletelim.
Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Suyu azalan buğdaylarımıza biraz daha sıcak su ekleyelim.
Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.
Küçük bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
Bu sırada suyu azalan buğdaylarımızın üzerine tekrar sıcak su ilave edelim.
Son olarak süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatalım.
Hazırladığımız aşuremizi tek tek cam kaselere bölüştürelim. Biz bu ölçüler ile 15 kase aşure elde ettik.
Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.