Atatürk'ün ölüm tarihi nedir? Atatürk saat kaçta öldü?

Atatürk'ün ölüm tarihi nedir? Atatürk saat kaçta öldü? Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm tarihi ve ölüm saati her 10 Kasım'a yaklaşıldığın yoğun olarak araştırılıyor. İşte Gazi Mustafa Kemal Atatürk hakkında bilgiler...

Mustafa Kemal Atatürk hakkında araştırmalar son günlerde sıklık kazandı. 1881 yılında doğan Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 yılında öldü. İşte detaylar...

ATATÜRK'ÜN ÖLÜM TARİHİ NEDİR?

Siroz hastalığı bulunan Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda hayatını kaybetmiştir. Atatürk'ün son arzusu tüm mal varlığının Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na bağışlanmasıydı. 

Öte yandan Mustafa Kemal Atatürk'ün nasıl öldüğüne ilişkin detaylar da bir çok kişi tarafından merak ediliyor. Atatürk'ün sağlık sorunları 1937 yılından itibaren sıklaşmaya başladı. Ölüm yılı olan 1938'in ilk zamanlarında Mustafa Kemal Atatürk'e siroz hastalığı teşhisi konuldu. Türk doktorların yanı sıra Avrupa'da da alanında uzman doktorlar getirildi ve Mustafa Kemal Atatürk'e tedavi uygulanmaya başlandı. Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1938 tarihinde TBMM'nin açılışına hastalığı sebebiyle katılamadı. Fakat uygulanan tedavilere ne yazık ki cevap veremeyen Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü son nefesini vererek hayata gözlerini yumdu.
Bu sırada Başbakan Bayar'ın şiddetli ısrarlarına rağmen saraydan bilgi sızmaması adına Avrupalı Doktor kontrolünü kabul etmeyen Atatürk yerli hekimlerin kapsamlı kontrolünü kabul ederek siroz teşhisini kabul etti ve alkole ara verme önerisine bu kez onay verdi. Yine de durumu kötüleşen Atatürk için Fransadan bir doktor getirilmesini onayladı ve doktorunun tavsiyelerine uydu. Fakat rahatsızlığı da ilerledi. Üst üste karnında su toplanması meydana gelen Atatürk Ekim ayının ortalarında komaya girdi. Komayı takip eden süreçte 10 Kasım 1938'de siroz hastalığına yenik düşen Atatürk öldü.

ATATÜRK SAAT KAÇTA ÖLDÜ?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk saat: 09.05 geçe hayata gözlerini yumdu.

Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Güler, ölmeden önce Atatürk'ün son sözlerinin "Aleykümselam" olduğunu söyledi. Dr. Ali Güler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Atatürk'ün komaya girdiğinde söylediği son söz 'Aleykümselam' sözüdür. 8 Kasım günü Atatürk saat 18.30'da Dr. Neşet Ömer İrdelp muayene için, Mustafa Kemal Atatürk'e 'Paşam dilinizi dışarı çıkarır mısınız?' deyince Atatürk dilini dışarı çıkardı. Ardından, Dr. İrdelp 'Biraz daha uzatır mısınız?' diye sordu. Bunun üzerine Atatürk dilini tamamen içeri çekip sağına döndü. Orada birisiyle konuşur gibi 'Aleykümselam' dedi ve derin bir komaya girdi. Bundan 38 saat 5 dakika sonra da tıbben ölümü gerçekleşti." 

 10 KASIM ATATÜRK ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ SÖZLERİ

79. yılında Kurtuluş Savaşı'mızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha hürmet, minnet ve rahmetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemali ebediyete irtihalinin 79. Yıl dönümünde saygıyla yad ediyorum.

Cumhuriyetimizin sonsuza kadar yaşaması için birçok yeniliklere imza atıp bir inkılap hareketi başlatan ve gelecek nesillere büyük bir miras bırakan Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle anıyorum.

Milli iradeyi h,kim kılan, insan hak ve özgürlüklerini koruma altına alan, adaleti hakkıyla tesis eden ve çoğulcu demokratik prensipleri hayata geçiren bir seviyeye ulaşmamızda pay sahibi olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü şükranla anıyorum.

İstiklal Mücadelemizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının sene-i devriyesinde saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.

Cumhuriyeti bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı ve şükranla anıyoruz. Dünya var oldukça adın yaşayacak Büyük Atatürk ruhun şad olsun.

10 Kasım 1938 tarihinde aramızdan bedenen ayrılsa da yaşadığımız topraklarda ve dünyada ilkeleri, fikirleri, eserleri ile yaşayan ve daima yaşayacak olan Ata'mızı büyük bir özlem ve saygıyla anıyorum.

Bugün Büyük Önder'i kaybetmenin hüznünü bir kez daha yaşarken, öğretileri ışığında emanetlerine sahip çıkarak Türkiye Cumhuriyeti'ni yüceltmeye azimliyiz.

Büyük Önder'in en büyük eseri Türkiye Cumhuriyetini sonsuza dek yücelteceğimize olan azim ve kararlılığımızı yineliyor, aramızdan ayrılışının 79'uncu yıl dönümünde O'nu bir kez daha saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz.

Ebediyete intikalinin 79. yıldönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal'i bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü minnet, şükran ve rahmetle anıyor, manevi huzurunda saygı ile eğiliyorum.

Atatürk, ömrünü milletine adamış, kurduğu Cumhuriyet'e sahip çıkılmasını ve çok çalışılarak bilimde ekonomide ileri bir seviyeye ulaşılmasını öğütlemiştir. Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Amacımız 'Ey yükselen yeni nesil! cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz' vasiyetine sahip çıkarak, cumhuriyetimizi korumak ve yükseltmektir. Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 79. yıldönümünde minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.

Büyük komutan, büyük devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Milli mücadelenin kahramanı Mustafa Kemal Atatürk'ü aramızdan ayrılışının 79. yılında milletimiz adına saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.

İstiklal Savaşımızın Başkumandanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, O'nun şahsında dava ve silah arkadaşlarını, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını bir kez daha minnetle, saygıyla ve rahmetle anıyorum.

ANITKABİR NEDEN VE NE ZAMAN YAPILDI?

Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'da yer alan Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarıdır. 10 Kasım 1953 günü Mustafa Kemal Atatürk'ün cenazesi kendisi için yaptırılan Anıtkabir'e taşınmıştır ve ebedi olarak toprağa verilmiştir. 

Anıtkabir'in yapımına 9 Ekim 1944 tarihinde başlanmış, 1 Eylül 1953 yılında yapımı tamamlanmıştır.

ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN KİM NE SÖYLEDİ ?

Türkiye tarihi bugün her zamandan çok Batı ve Avrupa tarihinden ayrılmaz bir haldedir. Ve Atatürk'ün bu yöndeki gayretleri sonuçsuz kalmamıştır. Memleketlerimiz arasındaki yüzyılları aşan dostluk bu gelişmenin temel öğelerinden biridir. 
Charles De GAULLE - Fransa 

O Türkiye'nin önceki kuşaklarından hiç birine nasip olmayan özgürlük ve güven dolu bir hayat sagladı. BaşarılarıTürkiye'nin Avrupa devleti olmasını sağladı yakın doğunun tarihini değiştirdi. 
Times Gazetesi - Birleşik Krallık

Bu günün Türkleri yüzyıllar önce Avrupa’yı titreten canlı millet durumuna erişmiştir. Ve bu akşam O büyük ölünün başında bekleyen Türkiye güçlü ve dipdiri Türkiye'dir. 
Pierre Dominique (Fransiz Gazeteci) 

Akıllı ve barışçı yöntemlerle gerçekleştirdiği eseri halkların tarihinde izlerini bırakacaktır. 
Albert LEBRUN - Fransız Cumhurbaskanı 

İnsanlığın bütün belirtileri O'nda kendini hemen gösteriyor. 
Noelle Gazetesi - Fransa 

Çok büyük bir adamdı... bir siyasi dahiydi. 
Fransiz Excelsior Gazetesi 

Dünyanın çağdaş en büyük kişilerinden biri. 
Le Jour-Echo de Paris 

Atatürk'un yurt kurtarıcı olduğunu milletlerin en vefalısı olan Türkler asla unutmayacaklardır. 
Noell Roger Gazetesi - Fransa 

Yeni Türk Devleti ile Ankara Andlaşması'nın imzalanması nedeniyle; "Bizi arkadan vurdu dağ başındaki haydutlarlaMustafa Kemallerle anlaştı" diyenlere Fransız Başbakanının Mecliste verdiği cevap: 
"Dağ başındaki haydutlar diye isimlendirdiğiniz kahraman Mustafa Kemal ve O'nun tüm askerleri burada olsalardıteker teker hepsinin heykellerini dikerdik. Böylesine kahraman bir antlaşma imzalamaktan gurur duyuyorum. 
Fransız Basbakanı BRIAND (1921) 

Kemal Atatürk'ün karakterinin bir cephesini göstermek itibariyle bir noktayı hatırlatmak isterim. Bize savaşlarından birini anlatıyordu. Birdenbire durdu: "Görüyorsunuz ya" dedi. "Birçok zaferler kazandım. Fakat bunların en büyüğünden sonra bile her akşam savaş alanlarında ölen bütün askerleri düşünerek içimde derin bir keder duyuyorum." Cesaret ve zekasından başka yüreği bu kadar yüce olan böyle bir şef'in yurdu için mucizeler yaratmış olmasına şaşılabilir mi?... 
George BENNES - Vu Gazetesi- Fransa (1938) 

O büyük insan yalnız Türkiye için değil bütün doğu milletleri için de en büyük önderdi. 
Emanullah HAN - Afgan Kralı

Mustafa Kemal yeni Türkiye'nin kalbidir. Eski yıpranmış bir toplumdan yep yeni güçlü bir millet yaratmış essiz kişiliğiyle kendini herkese saydırmış enerjisiyle herkesi kendine inandırmıştır. 
Ma Shao-Cheng (Çinli Yazar) 

Atatürk yalnız Türk Milleti'nin değil özgürlüğü uğruna savaşan bütün milletlerin önderiydi. O'nun direktifleri altında siz bağımsızlığınıza kavuştunuz. Biz de o yoldan yürüyerek özgürlüğümüze kavuştuk. 
Bayan Sucheta KRIPALANI - Hint Parlamento Heyeti Başkanı

Hayat ve Yaşam Haberleri