AUZEF sınavının tarihi yaklaşırken giriş belgelerinin yayınlanmasıyla öğrenciler AUZEF için araştırmaya başladı. AUZEF sınav belgesi nasıl alınır? AUZEF ders materyalleri nelerdir? AUZEF sınav takvimi ne zaman? Tüm cevaplar haberimizde...
AUZEF SINAV GİRİŞ YERİNİ ÖĞRENME LİNKİ
AUZEF NEDİR?
Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF), İstanbul Üniversitesi bünyesinde açıköğretim ve uzaktan öğretim programlarının faaliyetlerini yürüten fakültedir.
2009 yılından itibaren uzaktan öğretim, 2011 yılından itibaren de açıköğretim kapsamında programlara öğrenci kabul eden AUZEF, bu yönüyle Türkiye’deki tek açık ve uzaktan öğretim hizmeti veren fakültedir.
2018 yılı itibariyle AUZEF bünyesinde 19 Lisans, 17 Ön Lisans ve 7 Lisans Tamamlama programı bulunmaktadır. Bu programların 23’ü Açıköğretim, 18’i AUZEF’e bağlı Uzaktan Öğretim, 2’si de Diğer Fakültelere Bağlı Uzaktan Öğretim programıdır.
AUZEF tüm öğrencilerine dünyanın her yerinde, internet üzerinden İstanbul Üniversitesi standartları ile öğretim görme ve mezun olma fırsatı sunmaktadır.
“Sınavsız İkinci Üniversite” kapsamında, yükseköğretim kurumlarının lisans programlarında okuyan/mezun olan tüm öğrenciler lisans veya ön lisans açıköğretim programlarına, ön lisans programlarında okuyan/mezun olan tüm öğrenciler ise ön lisans açıköğretim programlarına kayıt yaptırabilirler.
AUZEF Mobil uygulamasıyla zaman ve mekandan bağımsız olarak, öğrencilerimiz ders materyallerine erişim sağlayabilirler.
AUZEF SINAVI NE ZAMAN?
2019 Yılı AUZEF Bahar Dönemi Ara Dönem (Vize) Sınavı 4-5 Mayıs 2019 tarihlerinde yapılacak
Sınavlar cumartesi sabah ve öğle, pazar sabah ve öğle olmak üzere 4 oturumda gerçekleştirilir. Hangi dersin hangi oturumda olacağı ölçme ve değerlendirme birimince ilgili bölümün dönem dersleri dikkate alınarak hazırlanır. 2019 Yılı AUZEF Bahar Dönemi Ara Dönem (Vize) Sınavı öğrencilerin tercih ettiği sınav merkezlerinde merkezi sistemle “sınavların akademik takvimde belirlenen tarih ve saatte bütün sınav merkezlerinde eş zamanlı” ve gözetimli olarak yüz yüze yapılır. Açık Öğretim Fakültelerinden birisi olan İstanbul Üniversitesi AUZEF sınavlarının tarihleri daha önce sınav takvimi olarak üniversite tarafından açıklanmıştı. AUZEF İnternet Adresi: http://auzef.istanbul.edu.tr/ Kayıt işlemi “Online Kayıt”, “Öğrenim Bedelini Ödeme” ve AUZEF tarafından yapılacak olan “Kesin Kayıt” adımlarından oluşmaktadır.
Öğrenciler sınavlara “Sınav Merkezi Tercihi” döneminde tercih ettikleri sınav merkezinde girmek zorundadırlar. Aksi belirtilmediği sürece öğrencilerimiz ilk yedi haftanın konularından sorumludur. Öğrenciler dersinin/derslerinin bulunduğu sınav oturumlarında sınav alınır. Sınavlarda aksi belirtilmediği sürece her ders için 20 soru sorulmakta ve soruların çözümü için 30 dakika süre verilmektedir. Sınav süresi her oturum için ders sayısı X 30 dk. ya göre belirlenir. Sınav bina ve salonlarına girerken Öğrenci Kimlik Kartına gerek yoktur. Öğrencilerimiz sınav salonuna girebilmeleri için Sınav Giriş Belgesi ve Nüfus Cüzdanı yeterlidir. Sınav salonlarına CEP TELEFONU ile kesinlikle girilemez.
AUZEF SINAVI NERELERDE OLUR?
2017-2018 güz dönemi Ara sınav, Bitirme ve Telafi sınavları Türkiye genelinde belirlenen Sınav merkezlerinde gerçekleştirilecektir. Açık öğretim programına kayıtlı öğrenciler sınava gireceği haftada bulunan bütün sınav merkezlerin tercih edebilir. Aşağıda belirtilen uzaktan eğitim programlarına kayıtlı öğrencilerin (ADANA, ANTALYA, ANKARA, DİYABAKIR, İSTANBUL(AVRUPA), İSTANBUL(ANADOLU), İZMİR, SAMSUN, VAN) olmak üzere 9 Sınav merkezi içerisinden tercih yapabileceklerdir.
AUZEF DERS YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ
AUZEF DERS MATERYALLERİ NELERDİR?
PDF ders notlarına, ders sunumlarına ve ders anlatım videolarının linklerine Öğrenme Yönetim Sistemlerinden ulaşabilirsiniz.
Daha önceden pdf formatında sunulan ders notları, 2017 Bahar döneminden itibaren yenilikçi bir tasarımla sunulmaya başlanmıştır.
Sunulan yeniliklerden bazıları;
Daha nitelikli ders içerikleri,
Mobil cihazlardan ve bilgisayardan kolay erişme imkanı,
Ek kaynaklar,
Çözümlü video sorular,
Ünite soruları,
Ders anlatım videolarına kolay erişim,
Ders tanıtım sayfası,
Üniteler menüsü.
Yeni ders tasarımında her bir ders iki web sayfasından oluşmaktadır:
Ders Tanıtım Sayfası
Ders Çalışma Sayfası
AUZEF AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARI NELERDİR?
LİSANS PROGRAMLARI
Coğrafya
Çocuk Gelişimi
Felsefe
İktisat
İnsan Kaynakları Yönetimi
İş Sağlığı ve Güvenliği
İşletme
Sosyoloji
Tarih
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
ÖN LİSANS PROGRAMLARI
Adalet
Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
Kültürel Miras ve Turizm
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Sosyal Hizmetler
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Yaşlı Bakımı
LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMLARI
Acil Yardım ve Afet Yönetimi
Hemşirelik
Sağlık Yönetimi
Sosyal Hizmet
AUZEF UZAKTAN ÖĞRETİM PROGRAMLARI NELERDİR?
LİSANS PROGRAMLARI
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
Ekonometri
Gazetecilik
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Kamu Yönetimi
İktisat
İşletme
Maliye
Radyo Tv ve Sinema
ÖN LİSANS PROGRAMLARI
Acil Durum ve Afet Yönetimi
Bankacılık ve Sigortacılık
Coğrafi Bilgi Sistemleri
Çocuk Gelişimi
Dış Ticaret
İş Sağlığı ve Güvenliği
Medya ve İletişim
LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMLARI
Endüstri Mühendisliği
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
DİĞER FAKÜLTELERE BAĞLI UZAKTAN ÖĞRETİM PROGRAMLARI NELERDİR?
ÖN LİSANS PROGRAMLARI
Adalet MYO
LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMLARI
İlahiyat
AUZEF SINAVLARI NASIL OLUYOR?
Sınavlar, her bir ders için her yıl/yarıyılda en az bir ara sınav, bir yarıyıl / yıl sonu bitirme ve telafi sınavı olmak üzere gözetimli olarak yüz yüze yapılır. Sınavlarda uygulanacak kurallar, Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir ve öğrencilere duyurulur.
sınavlar geneli çoktan seçmeli test şeklinde yapılmaktadır. Her ders için 20 soru sorulmakta ve soruların çözümü için 30 dakika süre verilmektedir.
Bazı Uzaktan Öğretim programlarında çoktan seçmeli sınav tipinin dışında Klasik ve Sözlü sınavlar uygulanabilmektedir. Bu sınav tipleriyle ilgili açıklama aşağıda mevcuttur.
Klasik Sınav
Klasik sınav; açık uçlu, yorum gerektiren ve cevabın konuyla ilgili cümleler halinde belirtildiği sınav türüdür.
Soru sayısı ilgili öğretim görevlisinin isteğine göre değişir.
Sınav süresi ilgili öğretim görevlisinin isteği üzerine değişir.
Ara sınav, bitirme ve telafi sınavlarında klasik sınav sonuçları test sonuçları ile aynı gün ilan edilmez.
Klasik sınavdaki sınav kâğıtları ilgili dersin öğretim görevlisine gönderilir, öğretim görevlisi kâğıtları okur ve sonuçları birimimize gönderir. Bu işlemlerden sonra sonuçlar ilan edilir. Bu sebepten klasik sınavların ilanında gecikmeler yaşanabilir.
Klasik sınavlar sadece otomasyon sisteminden ilan edilir. Bu ilana kadar ölçme ve değerlendirme platformlarında klasik sınav sonuçları 0 olarak görünmektedir. Bu sonuçlar dikkate alınmamalıdır.
Sözlü Sınav
Sözlü sınavlar ilgili fakülte yönetim kurulu kararı ile gerçekleşir.
Sınavın uygulaması ve sonuçların ilanı programın bağlı olduğu Fakülte tarafından gerçekleştirilir.
Sınav esnasında ilgili dersin öğretim görevlisi sınav merkezinde bulunur.
Soru sayısı ilgili öğretim görevlisinin isteğine göre değişir.
Sınav süresi ilgili öğretim görevlisinin isteğine göre değişir.
AĞIRLIKLI NOT ORTALAMASI (ANO) NASIL HESAPLANIR?
Ağırlıklı Not Ortalaması(ANO), bir öğrencinin belirli bir yarıyıl içinde aldığı derslerin ağırlıklı ortalamasıdır. ANO hesabı, her öğrenci ve her yarıyıl için ayrı ayrı yapılır. ANO hesaplamasında bir öğrencinin belirli bir yarıyılda aldığı derslerin her birinden elde ettiği bağıl notlar(harf notlarının dörtlük sistemdeki karşılıkları) bu derslerin kredi saatleri ile çarpılır ve elde edilen sonuçlar toplanır. Toplam sonuç söz konusu derslerin kredi saatleri toplamına bölünerek ANO bulunur(Tablo 1). Sonuç, virgülden sonra iki hane yürütülerek yuvarlatılır.
ANO hesaplaması, her yarıyıl için ayrı ayrı yapıldığı için ANO belirli bir yarıyıla özgü ortalama değeridir. Öğrencinin tamamladığı her bir yarıyılın ayrı ayrı ANO’ ları vardır: 1. yarıyılın ANO’su, 5. yarıyılın ANO’su vb. Başarı notları G(Geçti) ile takdir edilen Güzel Sanatlar dersi, ANO hesaplamasına katılmaz. Bir öğrencinin belirli bir yarıyıl için ANO’sunun hesaplanabilmesi için:
1. O yarıyılda aldığı derslerin neler olduğunun,
2. Bu derslerin kredi saatlerinin,
3. Öğrencinin bu derslerde aldığı dört üzerinden bağıl notların bilinmesi gereklidir.
KREDİ
Her dersin bir kredisi vardır. Bu değer, dersin haftalık teorik ve pratik ders saati sayılarından elde edilir. Örneğin; A dersinin haftada 4 saat teorik, 6 saat de pratik uygulaması olsun. Teorik ders saati olduğu gibi yani dört kredi olarak, pratik saatlerinin ise yarısı (6/2=3) alınarak toplanır ve ilgili dersin toplam kredisi bulunur. Bu hesap sonucunda A dersinin kredisi 7’dir. Diğer bir örnekte, B dersinin teorik kısmı 2 saat, uygulaması ise 3 saat olsun;
B Dersinin kredi hesaplamasında görüldüğü gibi bir dersin kredisi tam sayı olabildiği gibi kesirli sayı da olabilmektedir.
BAĞIL NOT
Öğrencilerin aldığı harfli başarı notlarının, ağırlık katsayı değerleri(yani 4 üzerinden karşılıkları) aşağıdaki tabloda verilmektedir:
AĞIRLIKLI GENEL NOT ORTALAMASI (AGNO) NASIL HESAPLANIR?
AGNO hesabında ise, ilk yarıyıldan itibaren bir öğrencinin aldığı tüm derslerin başarı notu, bu derslere ait kredi saatleri ile ayrı ayrı çarpılır; elde edilen çarpımlar toplanır ve tüm derslerin kredi saatleri toplamına bölünür. Sonuç, virgülden sonra iki hane yürütülerek yuvarlatılır. Bu hesaplama her öğrenci için ayrı ayrı yapılır. Başarı notları, G(Geçti) ile takdir edilen Güzel Sanatlar dersi AGNO hesaplamasına katılmaz.
AGNO hesaplamalarında yarıyıllar ayrı ayrı gözetilmez, bir öğrencinin aldığı tüm derslerin kredi saatleri ve bağıl notları göz önüne alınarak hesaplama gerçekleştirilir. Vurgulanması gerekli önemli bir nokta AGNO’nun, yarıyılların ANO’larının basit aritmetik ortalaması olmadığıdır.
Aşağıdaki tabloda, bir öğrencinin üç yarıyıl boyunca aldığı derslerin kredilerine ve bu derslerde almış olduğu bağıl notlara göre ANO ve AGNO’larının nasıl hesaplandığını göstermektedir.