Avrasya Tüneli fiyatı geçiş ücretlerini ve fiyat tarifesini araştırdık. İşte Avrasya Tüneli için otomobil geçiş ücreti ve minibüs geçiş ücretleri.
Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti ne kadar? - 2023 Avrasya tüneli fiyatı kaç TL
Tünel geçiş ücreti sözleşmede otomobiller (Aks aralığı 3.20m'den küçük iki akslı araçlar) için 23,30 TL, minibüsler (Aks aralığı 3.20 m ve üstü, UKOME kararınca geçişi uygun iki akslı araçlar) için 34,90 TL şeklinde belirlenmiştir. Tünel geçiş ücreti ödemesi, her iki yönde de yapılmaktadır.
Otomobil: 23.30 TL
Minibüs: 34.90 TL
- Fiyatlara %8 KDV dahildir.
- Avrasya Tüneli'nden yalnız 1. ve 2. sınıf araçlar geçebilmektedir.
Avrasya tüneli Geçiş ücreti fiyatı nasıl ödenir?
Geçiş ücreti, durmaya gerek kalmadan, son teknoloji ürünü tasarıma sahip serbest akış portalının yardımıyla HGS ve OGS kullanılarak ödenmektedir.
Avrasya Tüneli'nden HGS veya OGS kullanarak geçmek mümkün mü?
Evet, araçlar tünelden HGS ve OGS aracılığıyla ödeme yaparak geçebilecekler. Nakit geçiş mümkün değil.
Avrasya tünelinden geçişi yasak olan araçlar nelerdir?
Otomobil ve Minibüs dışında birçok aracın Avrasya Tüneli’ni kullanması ve buradan geçiş yapmasına izin verilmiyor. Avrasya tünelinden geçemeyen araçlar aşağıda listelenmiştir.
Bisiklet
Motosiklet
Otobüs
Kamyon
Tır
Çekici araç
İkiden fazla aks bulunan araçlar
5 ton üzeri ağırlıktaki araçlar
Tehlikeli madde taşıyan araçlar
2 metre 80 cm üzerindeki araçlar
Avraya Tünelde hız sınırı nedir?
Tünelin içindeki azami hız saatte 70 km olacaktır. Yolculuk sırasında, araç takip sistemi (VM) ve radyo anons sistemi aracılığıyla sürücülere hız sınırları hakkında bilgi verilecek. 70 km/s’lik hız sınırını aşan sürücülere Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ceza uygulanacak.
Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti Ödeme Seçenekleri
Avrasya Tüneli’nde geçiş ücretleri, son teknoloji ürünü tasarıma sahip serbest akış sistemi yardımıyla ödeniyor. OGS ve HGS sistemi aynı gişede aktif halde kullanılıyor ve Avrasya Tüneli kullanıcılarına kesintisiz yolculuk sağlayabilmek için gişelerde nakit veya kredi kartı ile ödeme seçeneği bulunmuyor.
Aks aralığı 3.20 metreden küçük iki akslı araçlar otomobil, aks aralığı 3.20 metre ve üstünde olan ve UKOME kararınca tünelden geçişi uygun iki akslı araçlar minibüs tarifesinden ücretlendiriliyor.
Ödemeleri hâlihazırda kullandığınız OGS veya HGS hesabınız üzerinden yapabilir, herhangi bir OGS veya HGS hesabınız yoksa ilgili tedarikçilerden (Bankalar veya PTT Şubeleri) yeni bir OGS veya HGS hesabı edinebilirsiniz.
Otoyol sektöründe ilk kez sunulan ihlalli geçiş ödemesi hizmeti ile birlikte sürücüler geçiş ücretlerini online olarak tablet, bilgisayar ve cep telefonlarından kredi kartları ile kolaylıkla ödeyebilirler.
OGS veya HGS hesaplarınızdaki bakiyenin yetersiz olması durumunda geçiş ücretinizi OGS veya HGS hesabınıza bakiye yükleyerek, Avrasya Tüneli web sitesindeki “Ödeme” seçeneğini kullanarak veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz.
İhlalli geçiş sonrası 15 gün içerisinde geçiş ücretinin ödenmesi durumunda ihlal cezası uygulanmıyor. 15 günden sonra yapılacak ödemelerde ise geçiş ücretine ek olarak geçiş ücretinin 4 katı ihlal cezasının ödenmesi gerekiyor.
İhlalli geçiş ödemelerinizi nakit olarak, banka hesabınız üzerinden veya kredi kartınız vasıtasıyla anlaşmalı bankaların şubelerinden veya mobil ve internet bankacılığı uygulamaları aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.
AVRASYA TÜNELİ HAKKINDA BİLGİ
Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergahında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkan sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergah tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.
İstanbul Boğazı'nda üç köprü ve bir arabalı feribotla beraber alternatif bir karayolu geçişi sağlamak amacıyla, Marmaray'ın 1,2 kilometre kadar güneyinde inşa edilen proje mevcut üç köprünün ve arabalı feribotun trafik yüklerini paylaşarak İstanbul'a daha dengeli bir şehir içi ulaşımı sağlanması beklenmektedir.
İstanbul'da Marmaray tüp geçidinden sonra ikinci deniz altı tünelidir. Tünelin geçiş ücreti iki yönlü alınmakla birlikte;
2017 yılı için arabalar için ₺16,60, minibüsler için ₺24,90'dı.
Tünelin ismi için hükümet yetkilileri halk oylaması ile belirleneceği belirtilip, resmi adresinden 10 aralık tarihine kadar oylaması yapılması istenmiştir. Fakat 11 Aralık'ta yetkililer sitedeki oylama sonucunu açıklamayıp, konunun çarpıtıldığı gerekçesiyle paylaşmamışlardır. İsim değiştirilmeyerek aynı olarak "Avrasya Tüneli" adı altında 20 Aralık'ta tünelin açılışı yapılmıştır.
Avrasya Tüneli Özellikleri
Tünel kazısını yapan ve ‘Yıldırım Bayezid’ adı verilen tünel açma makinesi (TBM); 33,3 kW/m2’lik kesici kafa gücü ile dünyada 1. sırada, 12 bar’lık tasarım basıncı ile 2. sırada ve 147,3 m2’lik kesici kafa alanı ile 6. sırada yer alıyor.
Sismik aktivitesi yüksek ‘Kuzey Anadolu Fayı’, Avrasya Tüneli güzergâhının 17 km yakınından geçiyor. Sismik aktivitelerden doğacak gerilme ve yer değiştirmeleri kabul edilebilir düzeye indirmek amacıyla tasarlanan iki sismik bileziğin (sismik mafsal/conta) Tüneldeki konumları özenle belirlendi. Yer değiştirme limitleri, kayma için ±50 mm, uzama/kısalma için ±75 mm olarak belirlenen sismik bilezikler, laboratuvarlarda test edilerek uygunluğu ve başarısı kanıtlandıktan sonra üretildi. Bilezikler, geometrik boyutları ve maruz kalacağı sismik aktivite seviyesi dikkate alındığında, TBM tünelcilik sektöründe bu özelliklere sahip ‘ilk’ uygulama oldu.
Deprem davranışı ile ilgili tasarımda, moment büyüklüğü Mw = 7,25 kabul edilmiş olup; Tünelin 500 yılda bir görülebilecek depreme karşı ‘servis şartları’ ve 2.500 yılda bir görülebilecek depreme karşı ise ‘güvenlik şartları’ bozulmaksızın davranabileceği ortaya konuldu. Tasarım aşamasında sismik bilezik konumlarının başarıyla saptandığı, Tünel inşaatı sırasında sürekli ölçülen ‘kesici kafa döndürme moment’ (tork) değerleriyle doğrulandı.
Tünelin kazı sürecinde 440 kesici disk, 85 keski ve 475 fırça değiştirildi. Kazı sırasında, sürekli değişen jeolojik şartlar nedeniyle 4 kez, ‘özel eğitimli dalgıçlar’ tarafından hiperbarik bakım-onarım operasyonu yapılması gerekti ve tümü başarıyla tamamlandı. Toplam 47 gün süre kaybına neden olan bu operasyonların biri, Tünelin yaklaşık en derin noktasına rastladı. 10,8 bar gibi bugüne kadar denenmemiş bir basınç ortamında yapılmak zorunda kalınan bu tamir-bakım operasyonunun başarıyla tamamlanması ile dünyada bir ‘ilk’ gerçekleştirildi ve kazının devamı sağlandı.
Yap-İşlet-Devret Modeli
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM), Avrasya Tüneli Projesi’nin tasarım, inşaat ve işletmesini gerçekleştirmesi için Yapı Merkezi ve SK E&C firmalarının ortaklığı ile kurulan Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.’yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.
Yap-işlet-devret modeliyle 1 milyar 245 milyon dolarlık bir yatırımla 22 Aralık 2016'da hayata geçirildi.
Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü bilgi notlarına göre;
Yatırım süresi : 55 ay (4 yıl 7 ay )
İşletme süresi : 24 yıl 5 ay
Sözleşmeye göre hizmete alma: Ağustos 2017
Hedef : Aralık 2016
Trafik garantisi : Yılda 25 milyon araç (günde 68.500 araç)
Garanti üstü araç geçmesi durumunda kamu payı : %30
Tünelden 2017 yılında 15.6 milyon, 2018 yılında ise 17,5 milyon araç geçti.
En yüksek geçiş yapılan gün 13 Mayıs 2018 tarihi olan Anneler Gününde 65 bin 799 araçla gerçekleşti.
Avrasya Tüneli'nde HGS veya OGS zorunlu değil
Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti internet üzerinde de ödenmeye başladı.
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), Avrasya Tüneli'nin geçiş ücretinin artık internet üzerinden de ödenmeye başladığını açıkladı. Açıklamaya göre sürücüler, HGS ve OGS hesaplarında yeterli bakiye olmaması, herhangi bir otomatik ödeme sistemine dahil olmamaları veya ihlalli geçiş yapmaları halinde geçiş ücretini internet üzerinden ödeyebilecek.
Bilgisayar, tablet ve cep telefonundan anında ödeme
Açıklamada "Otoyol sektöründe yeni hayata geçirilen bir uygulama ile Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti ödeme işlemleri, artık avrasyatuneli.comadresinden yapılabiliyor. Uygulama ile HGS ve OGS hesaplarında yeterli bakiye olmayan, herhangi bir otomatik ödeme sistemine dâhil olmayan ve ihlalli geçiş yapan sürücüler; plaka, kimlik veya vergi numaralarıyla geçiş ücretlerini öğrenebilecek. Sürücüler banka ve yetkili kurumlara gitmeden geçiş ücretini web sitesi üzerinden kredi kartı ile güvenli şekilde hızlı ve kolayca ödeyebilecek.
Bilgisayarlardan erişilebildiği gibi cep telefonu, tablet ve mobil cihazlar üzerinden de erişim sağlanabilen sistem ile sürücüler, geçiş bilgilerini öğrenerek, cezai işlem uygulamasını da engelleyebilecek" ifadelerine yer verildi.