Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.02
Meslek Adı : Ayıklama İşçisi (Konserve İmali) (Makineyle)
Grup Bilgilerİ
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Konserve, salamura, reçel veya şurup imalinde kullanılacak büyük miktarlarda sebze ve meyveleri kabuklarından ayıran çeşitli makineleri çalıştıran kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
İşçisi (Konserve İmali) (Makineyle) işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Makinelerdeki gerekli ayarları yaparak, ayıklanacak sebze ve meyveleri makinenin haznesine koyarak, makineyi çalıştırmak,
Sebze veya meyvelerin ayıklanmasına nezaret etmek,
İş bitiminde makinenin bakım ve temizliğini yapmak,
Belirli bir tip makine üzerinde ihtisası bulunmak ve o suretle ayırtedilebilir. vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Ayıklama İşçisi (Konserve İmali) (Makineyle) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Tarih Öğretmeni-Ortaöğretim mesleği için “2330.14” kod olarak kullanılır iken Onbaşı (hava Kuvvetleri) mesleği için “0310.03” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Ayıklama İşçisi (Konserve İmali) (Makineyle) Meslek Kodu “8160.02” olarak belirlenmiştir.