Baba olmak isteyen erkekleri dehşete düşüren araştırma: Kovid-19 kısırlığa neden oluyor!

Koronavirüs salgınıyla mücadele ve hastalığın etkileri konusunda yapılan çalışmalar kapsamında her gün yeni bir bilgi edinilirken uzmanlar, Kovid-19'un yeni bir etkisini ortaya koydu. Yapılan araştırmalarda, koronavirüsün erkeklerde kısırlık riskini tetikleyerek bu ihtimali artıran bir faktör olduğu ortaya çıktı.

Çin’in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı olumsuz etkisiyle sarsan yeni tip koronavirüs salgını konusunda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda, hastalığın öldürücü etkilerini hissetmeyen ve hatta virüsü hafif semptomlarla atlatan ya da hiç semptom göstermeyen kişilerde dahi, Kovid-19’un önemli etkileri saptanmıştı.

"SPERMLERİN YIKIMINA NEDEN OLUYOR"

İnsan vücudu üzerinde uzun vadede, kalıcı hasarlara sebep olan Kovid-19’un, yapılan son araştırmalarda yeni bir etkisi daha ortaya çıktı. Sabah’ın haberine göre, koronavirüs erkeklerde kısırlık riskini tetikleyen bir faktör olarak öne çıktı.

Erkeklerde sperm hücrelerinin yıkımına neden olarak kısırlık tehlikesine davetiye çıkardığı iddia edilen Kovid-19'un bu etkisi hakkında açıklamalarda bulunan Üroloji ve Üreme Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu, "Bilimsel çalışmalar devam ediyor ama Çin'de bir grup hasta üzerinde yapılan çalışmada, Kovid-19 geçirenlerde virüsün etkisiyle, erkek hastaların testisinde sperm üreten hücrelerini öldürdüğü ve testis dokusuna zarar verdiği gösterildi" dedi.

TESTİSLERDE AĞRI ŞİKAYETİYLE ORTAYA ÇIKTI

Pandemi süreci içerisinde hastalığın erkekte ve kadında doğurganlık ve üreme organları üzerindeki etkilerini de anlamak için çalışmaların başlayarak hızla devam ettiğini aktaran Dç. Dr. Bakırcıoğlu, araştırmalara konu olan bazı erkeklerin Kovid- 19 teşhisi ile birlikte testislerinde ağrı şikâyeti tespit edildiğini (bir bildiride yüzde 7, diğerinde yüzde 14) belirtti.

"Bunda virüsün hücre içine giriş yaptığı ve bazı reseptörlerin varlığının tespit edilmesi, erkekte testisi etkileme olasılığını göstermiştir. Testosteron hormonu nedeniyle, erkeklerde virüsün daha fazla sitokin fırtınasına yol açtığı ve daha ağır seyretmesine neden olduğu düşünülüyor." diyen Bakırcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"İtalya-Floransa Üniversitesi Careggi Hastanesi'nde Yoğun Bakım ünitesine alınan 31 erkekte yapılan çalışmada, durumu ağırlaşan erkeklerle bulguların düzelmeye gittiği vakalar karşılaştırıldı. Durumu ağırlaşan ve ölümle sonuçlanan vakaların testosteron değerlerinin iyileşen erkeklerden anlamlı oranda düşük olduğu görüldü."

Sağlık Haberleri