Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 3142.06
Meslek Adı : Bağcılık Teknikeri
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Yaşam Bilimleri Teknisyenleri Ve İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Birim Grubu : Tarım Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Kaliteli üzüm yetiştirilmesi ve üzümden şarap, sirke vb. ürünlerin üretilmesinde ziraat mühendisine yardımcı olarak çalışma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Bağcılık Teknikeri; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Yetiştirilecek üzüm cinsine uygun toprağı ve asmayı seçmek,
Asmaları aşılamak, toprağı gübrelemek,
Asmaları zararlılardan korumak için ilaçlama, zararlı otları temizleme vb. önlemler almak,
Üzümlerin toplatılıp, kurutulması için uygun zamanı ve yeri belirlemek,
Üzümleri yaş ve kuru olarak pazarlamak,
Üzümlerin işlenerek şarap, sirke, şıra, meyve suyu yapılması ile ilgili işleri yürütmek,vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Bağcılık Teknikeri Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Termik Santral Kazan Bakımcısı mesleği için “3131.24” kod olarak kullanılır iken Örgü Makinesi İşçisi (El Tezgahı)/Trikotaj mesleği için “7318.34” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Bağcılık Teknikeri Meslek Kodu “3142.06” olarak belirlenmiştir.