Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 7511.19
Meslek Adı : Bağırsak İşçisi
Grup Bilgiler
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Kasaplar, Balık Satıcıları Ve Benzer Gıda Hazırlama İşlerinde Çalışanlar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Bağırsakları temizleyen, tuzlayan ve kuruduktan sonra belirli parçalar halinde depoya taşıyan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Bağırsak İşçisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Bağırsakları kamış ve makine yardımı ile işleyerek içlerini temizlemek,
Makinalarda bağırsağın yağını ve iç mukozasını almak , içini dışına çevirmek ,
Bağırsağın dış çeperinde bulunan salozla zarını çıkarıp belirli oranda tuzlayıp iplere asmak
Belirli süre bekledikten sonra tuzları temizleyip bağırsakları depoya taşımak,
Bağırsakları hava ile doldurup hava kaçırıp kaçırmadığını kontrol etmek,
Kuruyan bağırsakları belirli uzunluklarda keserek depoya taşımak,
Makinaların bakım ve temizliğini yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Bağırsak İşçisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Termik Santral Kazan İşletme Operatörü mesleği için “3131.04” kod olarak kullanılır iken Örgü Makinesi Operatörü (Bilgisayarlı)/Trikotaj mesleği için “8152.47” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;