Bir yandan Koronavirüs salgını öte yandan ise kış mevsimin gelmesiyle grip salgınıyla geçirilen bu süreçte bağışıklık sistemi vücudun yapı taşı haline geldi. Antioksidan özelliğe sahip propolis ve antienflamatuvar özellikte olan ham balın karışımı tüketildiğinde öksürüğü azalttığını öne süren Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Celep, bağışıklığın güçlenmesi adına propolis ve ham balın düzenli tüketilmelidir.
Propolisin, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip doğal bir arı ürünü olduğunu belirtilen Doç. Dr. Celep; "Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır. Arılar petek gözlerini önce propolis ile kaplar sonra ana arı petek gözüne yumurtasını bırakır. Bu sayede yumurtanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanır.
Ayrıca arılar, propolisle sıvanan petek gözlerine balını, polenini, arı sütünü koyar. Böylece arının ürünleri kovanda bozulmadan saklanır. Propolis; antioksidan ve antibakteriyel etkisinin yanı sıra, antifungal, antiviral, antienflamatuvar ve antitümör etkilere de sahiptir." dedi.
YETİŞKİNLER 2 KAŞIK, ÇOCUKLAR BİR KAŞIM HAM BAL TÜKETMELİ
Ham Balın, kovandan alındığı hali ile tüketime sunulan, yüksek sıcaklıklara (65-76°C) ısıtılmamış ve içerisindeki polenleri filtre edilmemiş doğal bal olduğunu söyleyen Doç.Dr.Celep, " Sadece fiziksel bir değişim olan durumu engellemek için, ballara pastörizasyon dediğimiz, 65-76°C aralığında yüksek sıcaklık işlemi uygulanmaktadır. Oysaki balın, pastörize edilmesi gerekli değildir. Pastörizasyon yani yüksek sıcaklıklara ısıtma işlemi balın içerisinde doğal olarak bulunan enzimler, vitaminler ve antioksidan özelliğe sahip bazı ve fenolik ve flavonoid yapıdaki değerli bileşenlerin azalmasına neden olur.
Dolayısıyla, balın pastörize ve filtre edilmemiş ham hali ile tüketilmesi daha doğrudur. Çocukların en az %10 oranında Saf Anadolu Propolisi içeren bir özütten günde en az 10 damla, yetişkinlerin ise 20 damla tüketmelerini tavsiye ederim. Ayrıca ham baldan da yetişkinlerin günde 2 tatlı kaşığı, çocukların 1 tatlı kaşığı tüketmelerini yararlıdır." ifadelerini kullandı.
PROPOLİS VE HAM BAL KARIŞIMI MUCİZESİ
Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı ise 2014 yılında Amerikan Pediatri Akademisi'nde yayınlanan, çift kör randomize kontrollü bilimsel bir çalışmadan söz eden Samancı şu ifadelere yer verdi:
Ham balın gece öksürüğü ve uyku kalitesi üzerine etkisinin araştırıldığı çalışmaya, 7 gündür öksürük sebebiyle hastanede yatan 130 çocuğun katıldığını belirten,
" Katılımcılar 2 gruba ayrılmışlardır. Birinci grup deney grubu olarak belirlenmiş ve her çocuğa, gece uykusundan 30 dakika önce, 10 g ham bal verilmiştir. İkinci grup ise kontrol grubu olarak belirlenmiş ve bu gruptaki çocuklara hiç ham bal verilmemiştir. Çalışmanın sonucunda düzenli olarak ham bal tüketen grubun gece öksürüklerinde azalma görüldüğü ve uyku kalitelerinin de aynı oranda arttığı belirtilmiştir. "
ÖKSÜRÜK TEDAVİNSİNDE DESTEK HAM BAL OLMALI
Tanuğur Samancı, bunun yanında doğadaki güçlü antioksidanlardan olan saf Anadolu Propolisinden çocukların günde en az 10 damla beslenmelerine eklemeleri önerildiğini kaydetti. Samancı " Propolis ve ham bal güçlü antienflamatuvar özelliği ile hem hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmada hem de hastalık zamanlarında görülen semptomların daha hafif bir şekilde atlatılmasına yardımcı olmaktadır. " şeklinde konuştu.