Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, vize krizine ilişkin açıklamasında, "Bu uzun süre devam etmez. Çünkü bu vize krizinin ABD'nin ulusal menfaatlerine de en ufak bir katkısı olmaz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirdiği temaslarının ardından basına açıklama yaptı. Londra temasları ile ilgili bilgi veren Bakan Kurtulmuş, "Dünya Seyahat Fuarı ki 37'incisi yapılıyor ve dünyanın en büyük turizm fuarından birisi. Bu arada Türkiye çok büyük alanda stant açtı Türkiye'den hemen hemen her sektörden katılımcılar buradaydı. THY'nin merkezi bir standı vardı. Burayı ziyaret ettik" dedi.
Bulgaristan, Venezuela gibi ülkelerin Kültür ve Turizm Bakanlarıyla biraraya geldiği kaydeden Bakan Kurtulmuş, "World Travel Channel'ın Türkiye ile ilgili yapmış olduğu tanıtım filminin lansmanında bulunduk. Bir yıl boyunca World Travel Channel'da yayınlanacak ve Türkiye'yi tanıtan çok değerli bir tanıtım olacak. yunus Emre Enstitüsü'nü ziyaret ettik. Orada iki değerli biri İngiliz diğer Iraklı iki değerli sanatçının yaptığı kaligrafinin hat sanatının güzel örneklerinin sergilendiği bir sergisinin açılışında bulunduk. Dün ve bugün 5 uluslararası kanala röportaj verme imkanımız oldu" açıklamalarını yaptı. Röportajlarda Türkiye ile ilgili son gelişmeleri anlattığını sözlerine ekleyen Bakan Kurtulmuş, "Önemli olan şu 1-3 Kasım tarihleri arasında Ankara'da Türkiye'nin 15 senede ilk sefer yapmış olduğu turizm Şurası'nı gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın açılışını yapmış olduğu şuradan sonra bine yakın sektör temsilcisi, üniversiteden öğretim üyesi arkadaşlarımız, bakanlık mensubu arkadaşlarımız, kamu kurum ve kuruluşlardan arkadaşlarımızın katıldığı son derece bereketli bir şura oldu. Şurada ortaya çıkan fikirlerin takipçisi olduğumuzu, sektördeki arkadaşlarımızın faaliyetlerine bakanlık olarak destek vereceğimizi bu vesile ile ortaya koymuş olduk" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'NİN 3 TANE ÖNEMLİ REKABETÇİ AVANTAJI VAR"
Bakan Kurtulmuş, turizm sektörü ile ilgili Türkiye'nin karşılaştığı her problemlerin takip edileceğini, Türkiye'nin uluslararası alanda tanıtılmasına önem verdiklerini dile getirdi. Türkiye'nin 3 tane önemli rekabetçi avantajı olduğunu belirten Bakan açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Türkiye'nin muazzam kültürel tarihi bir zenginliği var. Truva'dan Osmanlı'ya kadar 24 farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış ülkeden bahsediyoruz. Dünyanın en zengin coğrafyası. Dünyanın en büyük arşivi Türkiye, dünyanın en büyük kütüphanesi Türkiye. Bu zenginliği uluslararası alanda tanıtmamız lazım. İkinci Anadolu dediğimiz coğrafya. Dört mevsimin olduğu, her tarafında farklı güzelliklerinin olduğu, bu belki de dünyanın en güzel coğrafyası. Bu da bizim için büyük bir avantaj. Ve coğrafi lokasyonumuz üçüncü avantajımız. İki saatlik uçak mesafede dünyanın yarısına ulaşabilecek bir büyük coğrafi merkezi konumdayız. Bunların hepsini avantaj olarak kullanacağız"
Bakan Kurtulmuş Türkiye'ye yönelik algı operasyonlarına karşı Türkiye'nin pozitif algısının arttırılacağını sözlerine ekledi.
"Bunun bir adım ötesi diplomatik ilişkiyi kesmektir"
ABD ile yaşanan vize krizine değinen Bakan Numan Kurtulmuş, "Vize krizinin etkilerini ölçecek bir rakamımız yok. Ama şunu söyleyeyim bu uzun süre devam etmez. Bunu politik tecrübemle söylüyorum. Çünkü bu vize krizinin ABD'nin ulusal menfaatlerine de en ufak bir katkısı olmaz. Yani bunun bir adım ötesi diplomatik ilişkiyi kesmektir. Türkiye ile ABD arasında ilişkilerin bu noktaya gelmesini sağlayacak en ufak bir gelişme yok. Yani herhangi bir nedenle bu karar alınmış olur da bunun siyasi bir mantığı olur. Bu acele ile alınmış biraz da İstanbul'daki o FETÖ operasyonları çerçevesinde başkonsoloslukta çalışan diplomatik korunması olmayan kişiden dolayı telaşla atılmış olan bir adım. Ben sayın Başbakanımızın ziyaretleri sırasında bu konunun da yumuşayacağını belki çözüleceğini ama bu sefer olmasa bile çok yakın bir gelecekte ABD'lilerin bu kararlarını gözden geçireceklerini ve geri alacaklarını düşünüyorum. Mantık bunu gerektiriyor. Siyasette bir şekilde yapıcı olmak bunu gerektiriyor. Bunun Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmeye en ufak bir katkısı yoktur. Amerika'nın milli menfaatlerine de en ufak katkısı yoktur" ifadelerini kullandı.
(Savaş Alpaltun/İHA)