Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Afet Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Depremin üzerinden 8 gün geçtiğini belirten Bakan Kurum, AFAD İzmir İl Müdürlüğü’müzde hep birlikte şeffaf, katılımcı ve sürdürülebilir bir kriz yönetimini başarıyla yürüttüklerini ifade ederek," Bakanlarımızla, bakan yardımcılarımızla, vekillerimizle, büyükşehir belediye başkanımızla, belediye başkanlarımız, diyanet işleri başkanlığımız, Afadımız, UMKE, Kızılay, sivil toplum kuruluşlarımız ve mesai arkadaşlarımızla birlikte son derece uyum içerisinde çalışıyoruz. İstisnasız bütün kurumlarımız, belediyelerimiz sahada canla başla kararlı bir gayreti ortaya koyuyor. Biz de hasar tespit çalışmalarında, çadırlarımızda; esnafımızla, muhtarlarımızla, vatandaşlarımızla beraberiz'' diye konuştu.
"YARALANAN 31 VATANDAŞIMIZIN TEDAVİSİ HALA DEVAM EDİYOR"
Şu anda riskli binalarda oturan vatandaşların taşınma süreçlerinin başladığını belirten Kurum, Valilik koordinasyonuyla vatandaşların taşınmasına yardımcı olduklarını belirterek, dün enkaz alanlarında inceleme yaptıklarını ve vatandaşlarla bir araya geldiklerini kaydetti.
Vatandaşların görüş ve taleplerini aldıklarını ifade eden Bakan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü:
" Bugün de aynı şekilde, sahada çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şu an sahada 7 bin 127 personelimiz bin 27 araçla enkaz kaldırma, hasar tespit, yardımların ulaştırılması, sağlık hizmetleri, barınma, teknik destek ve ikmal faaliyetleri kapsamında çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Yaralanan 31 vatandaşımızın tedavisi hala devam ediyor. İnşallah tez vakitte bu kardeşlerimizi de hastaneden taburcu ederiz. Ben yaralılarımıza Allah’tan acil şifalar diliyorum. Bu süreçte bir taraftan COVİD salgınıyla mücadele ederken bir taraftan da depremzede kardeşlerimizin yaralarını saran sağlıkçılarımıza buradan çok teşekkür ediyorum''
OKULLARDA SON DURUM
Enkazların olduğu 4 mahallede tespitlerin tamamlandığını vurgulayan Kurum, Bayraklı ilçesinin tamamında bugün, İzmir genelinde ise önümüzdeki hafta Salı gününe kadar hasar tespitlerini tamamlayacaklarını ifade ederek, "Bugün itibariyle 61 bin 735 binada 348 bin 297 bağımsız bölümde hasar tespiti çalışmalarımızı tamamladık. Ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık toplam 309 bina, 4 bin 425 bağımsız bölüm olduğunu tespit ettik. 3 bin 152 az hasarlı, 371 orta hasarlı binamız var. Dün Milli Eğitim Bakanımız açıkladı. İzmir’de okullara 1 hafta daha ara verildi. Biz de bu süreçte okullarımızdaki hasar tespit çalışmalarımızı tamamlayacağız. Şu ana kadar İzmir’de depremden etkilenen ilçelerimizde bulunan 857 okulumuzdan 5 tanesinin ağır, 18 tanesinin ise orta hasarlı olduğunu tespit ettik. Konak, Bornova, Seferihisar, Bayraklı ve Buca ilçelerinde muhtarlıkların önünde kurduğumuz koordinasyon çadırlarından başvuruları, talepleri almaya devam diyoruz. Vatandaşlarımızı sürece dair bilgilendiriyoruz. " ifadelerini kullandı.
"AĞIR HASARLI BİNALARDA BOŞALTILMA SÜREÇLERİ DEVAM EDİYOR"
"Toplam 3 bin 370 başvuru aldık. Gelen talepleri hızlı bir şekilde karşılıyoruz." diyen Bakan Kurum şöyle devam etti:
"Vatandaşlarımız yaptığımız tespitler doğrultusunda binalarına ilişkin bilgileri hasartespit.csb.gov.tr internet sitesinden alabilirler. Şu an için binası az hasarlı ve hasarsız olan vatandaşlarımız evlerine girebilirler. Orta hasarlı binalara güçlendirme yapılarak girilebilir. Ağır hasarlı binalarımızda ise boşaltılma süreçleri de kaymakamlıklar, muhtarlarımız ve güvenlik güçlerimizin yardım ve destekleriyle devam ediyor."
"YENİ KONUTLAR ZEMİN ARTI 5 KATI GEÇMEYECEK"
İlk etapta 5 bin konutluk bir projelendirme yaptıklarını belirten Kurum, ihtiyaç halinde bu sayısı artıracaklarını kaydetti. Bakan Kurum," Şehir Hastanemizin hemen yanında yer alan 1 milyon 300 bin metrekarelik rezerv alanımızda örnek bir şehircilik anlayışıyla 3 bin konut yapmayı planlıyoruz. Zemin artı 4-5 katı geçmeyen, bölge mimarisine uygun, içinde yeşil alanların, sosyal donatıların olduğu çok güzel bir yaşam alanını İzmir’e kazandıracağız. Geri kalan 2 bin konutu ise yerinde yapacağız. Bilhassa yıkılan 17 binanın bulunduğu alanlarda yeni konutlarımızı inşa edeceğiz. Vatandaşlarımızın merak ettiği bir soruya da cevap vermek istiyorum. İzmir’de yıkılan ve ağır hasarlı binalar için AFAD’tan hak sahibi olarak belirlediği vatandaşlarımız yerinde veya rezerv yapı alanında yeni yapılacak konutlardan alacaklar. Yerinde yapılacak yeni konutlar zemin+5 katı geçmeyecek ve 2+1 şeklinde olacak. 3+1 isteyenler ise rezerv yapı alanındaki konutlardan alabilecekler." şeklinde konuştu.
KONUTLARIN ÖDEMELERİ FAİZSİZ VE EŞİT TAKSİTLERLE ÖDENECEK
Bakan Kurum şunları kaydetti:
"AFAD’tan hak sahibi olanlar için, Yeni yapılacak konutların maliyeti hesaplanacak. Maliyetlerden yüzde 40-50 oranında indirim yapılacak. Çıkan tutarı vatandaşlarımız ilk 2 yılı ödemesiz olmak üzere 18 yılda ödeyecek. Ödemeler faizsiz olacak ve eşit taksitlerle geri ödenecek. Yine, hasar tespit çalışmalarına göre orta hasarlı olan ve risk teşkil eden binalarda oturanlar kentsel dönüşüm uygulamalarına göre yerinde veya rezerv yapı alanındaki konutlardan bu ödeme koşullarına yakın bir şekilde konut sahibi olabilecekler''
"HAFTAYA KİRALARI ÖDEMEYE BAŞLIYORUZ"
Depremle mücadelede topyekûn birlik içerisinde hareket etmek zorunda olduklarını dile getiren Kurum, '' Riskli bütün konutları dönüştürmek için hep birlikte adım atmak zorundayız. İrtibat ofislerimizi açtık. Vatandaşlarımız kira yardımı müracaatlarını yapmaya başladılar. Haftaya kiraları ödemeye başlıyoruz. Yine, vatandaşlarımız İzmir Valiliği internet sitesinden hem binalarının durumunu buradan öğrenebilir, hem de eşya, kira ve taşınma yardımı konusunda başvurularını buradan yapabilirler. Yardımlar kapsamında; AFAD ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız kanalıyla vatandaşlarımıza yaklaşık 14 milyon lira yardım yapıldı. Burada şunu ifade etmek istiyorum. Orta hasarlı yapılar için kiracıysa 3 bin, ev sahibi ise 5 bin liralık bir yardım yapacağız. Yine, esnaflarımıza anonim şirketi olmaması kaydıyla 2 bin 500 lira da kira yardımı yapıyoruz." dedi.
"6 BİN 408 VATANDAŞIMIZ ÇADIRLARDA KALIYOR"
Kurum sözlerini şu cümlelerle tamamladı:
"Bayraklı’da bin, Bornova’da 312 konteynerlik geçici barınma alanlarımızda yapım çalışmalarımıza süratle devam ediyoruz. Barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla; 2 bin 807 çadırımızı kurduk. 944 çadırımız boş durumda. Şu an 6 bin 408 vatandaşımız çadırlarda kalıyor. Kızılay koordinasyonunda belediyelerimiz ve STK’larımız toplam 40 dağıtım noktasında; beslenme ihtiyaçlarının karşılanması için 96 personel, 383 gönüllü 42 araç ile her öğünde 427 bin kişiye hizmet verebilecek şekilde çalışmalarını sürdürüyor. İl Sağlık Müdürlüğümüz, 4 çadır yerleşkesine poliklinik hizmet çadırı kurdu. Acil müdahale ünitelerinde poliklinik hizmeti veriyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz, Kızılay, İL Müftülüğümüz; çocuklarımıza, gençlerimize ve yetişkinlere yönelik psikososyal destek çalışmalarını yürütüyorlar. Bu süreçten çocuklarımızın etkilenmemesi adına, taşınabilir oyun alanları kurduk. Yavrularımız oralarda eğleniyorlar. Yine Destek kapsamında ekiplerimiz bugün itibariyle 30 bin çocuğumuzla ve yetişkinimizle görüşme gerçekleştirdi''