Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Bolu’ya geldi. Bolu Güney Çevre Yolu Şantiyesi’nde incelemelerde bulunan Turan, basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından açıklamalarda bulundu.
Fiber optik altyapısını geliştireceklerini söyleyen Bakan Turhan, “Tüm vatandaşlarımza hizmet verecek fiber optik altyapısını geliştireceğiz. Ülkemizde şuanda 4.5 G hizmet seviyesinde bir altyapımız var. 74 milyon adet abonemiz 4.5G hizmetinden faydalanıyor. Ama biz bununla da yeterli kalmayacağız. Önümüzdeki süreçte, 2020 yılında 5G hizmetini İnşallah Bolu’da ve ülkemizin önemli merkezlerinde hizmete sunacağız” dedi.
Bakan Turhan, D-100 Karayolu üzerinde bulunan Eşref Bitli Kışlası’nın da sivil havacılığa açılacağını belirterek, “Bolu ilimizin turizm potansiyelinin yüksek olması nedeniyle, Eşref Bitlis Kışlası içerisindeki havaalanını sivil uçuşlara açmak maksadıyla, Sivil Havacılık ve Devlet Hava Meydanları işletmesindeki teknik ekibimiz çalışmalarını sürdürüyor. Burada bir takım iyileştirme çalışmaları yaparak, gerekli idari ve teknik çalışmaların tamamlanmasından sonra da bu bölgeyi sivil uçuşlara açmayı planlamaktayız” şeklinde konuştu.
5 G NEDİR?
5G’deki G ifadesi generation (jenerasyon) anlamına geliyor. Yani kablosuz internet teknolojisindeki 5. kuşağı ifade eden 5G, önceki 4G ya da 3G mobil şebekelerden daha hızlı veri transferi sağlayabilecek. Ayrıca her kuşak arasında yazılım, arayüz gibi konularda da farklar bulunmaktadır.
1G, 5110, 3210 gibi ilk cep telefonu modellerinde kullanılıyordu.
2G, dijital cep telefonu teknolojileriyle hayatımıza girdi.
3G, saniyede 200 kilobaytlık veri alışverişi sağlıyordu.
4G ve 4.5G ise şu an cep telefonlarımızda kullandığımız mobil veri şebekesini ifade ediyor.
5G ile ortaya daha yeni şeyler de geliyor. Bir defa internet çok daha hızlı olacak. Bağlantı kopma ihtimali azalacak. Bir şebeke ile birden fazla cihaza bağlanma imkanı olacak. Bu da aslında 5G’nin “Nesnelerin İnterneti” teknolojisi için ideal olacağı anlamına geliyor.
Bu süreçte 4G de gelişmeye devam edecek. Qualcomm’u X24 modemi 4G mobil şebekesinde 2GB/saniye gibi şahane bir hızı mümkün kılacak. 5G’nin esas avantajı geniş kapsama alanı ve anında reaksiyon verebilmesi olacak.
5G NASIL ÇALIŞILACAK
Diğer cep telefonu ağları gibi 5G şebekesi de verileri radyo dalgalarıyla dağıtacak. Her baz istasyonu da kablolu ya da kablosuz olarak ana bir taşıyıcıya bağlı olacak.
5G ağı OFDM adı verilen bir şifreleme kullanacak. 4G ağında bu şifrelemeye de LTE adı veriliyor. OFDM, LTE’ye göre daha hızlı internet erişimi sağlayacak.
5G vericilerinin de oldukça küçük olması bekleniyor. Yani kule biçimindeki baz istasyonlarına nazaran 5G vericilerinin evlerdeki modem kadar olması bekleniyor. Ne kadar çok sayıda küçük vericiye sahip olunursa şebekede o kadar çok veri transferi yapılabilecek.
Keza 5G ağının önceki sistemlere göre daha akıllı olması bekleniyor. Qualcomm’un açıklamasında 5G teknolojisinin önceki şebekeye göre 4 kat daha geniş bir kapasiteye sahip olacağı ve daha yüksek bantgenişlikleri sunacağı ifade ediliyor.
5G’nin temel amacı, 4G’ye nazaran daha yüksek hızda internet sağlamak, daha geniş kapsama alanına sahip olmak ve bekleme süresinin daha da kısalmasıdır diyebiliriz. Ana hedefin saniye 20 GB hızında internet olduğunu belirtecek olursak 5G teknolojisinin sağlayacağı avantajları daha net anlayabilirsiniz.
5G NERELERDE KULLANILACAK
Verizon, 5G’yi öncelikle evlerde kullanmayı planlıyor. Böylece 5G, evlerdeki wi-fi ile yarışıyor olacak.
Finlandiya’nın Oulu kentinde yer alan 5G geliştirme merkezinde ise Twitch benzeri bir oyun sitesi, sanal gerçeklik ile felç rehabilitasyon hizmeti, akıllı bandajlar sayesinde sağlık cihazları, küvezdeki bebeklerden daha çok veri almayı sağlayacak ekipmanlar geliştiriliyor. Bu fikirlerin hepsi 5G’nin sağlayacağı hız, tepkime süresi ve düşük maliyetle mümkün olabilecek.
Verizon’un bünyesinde yer alan 5G startup’ları da yüksek çözünürlüklü güvenlik kameraları ve sanal gerçeklik fizik terapi uygulamaları üzerinde çalışıyor.
Sürücüsüz araçların da 5G teknolojisiyle gerçeğe dönüşmesi bekleniyor. Şu anki sürücüsüz araçlar kendi başlarına hareket ediyor. 5G hizmete girince bu araçlar, trafikteki diğer araçlarla etkileşime girebilecek ve daha güvenli bir sürüş-yolculuk sunacaklar. Yani trafikteki her şey birbiriyle iletişim halinde olacak. Bunun için internet tepkime süresinin çok minimal olması gerekiyor. Diğer bir deyişle araçlar arasındaki veri alışverişi saliselere, saniyenin milyonda birine düşmek durumunda.
5G’nin sağlayacağı bir diğer yenilik ise birden fazla cihaza aynı anda hizmet vermesi olacak. Şu anda Şeylerin İnterneti sadece Wi-fi ile çalışıyor. Ancak 5G ile büyük-küçük tüm akıllı cihazlar birbirleriyle etkileşim halinde olabilecek.
5G’nin akıllı telefon dünyasına katacağı en önemli yeniliklerin başında ise sanal ve zenginleştirilmiş gerçeklik geliyor.
5G’nin hayatımıza girmesi daha bu yazıda ele alamadığımız ve henüz keşfedilmemiş birçok yenilik sunacak. Ancak tek bir şeyden emin olabiliriz: 5G ile dünyamız daha da bağlantılı, daha akıllı bir yer olacak…
5G TEKNOLOJİSİNİ DESTEKLEYECEK BAZI TELEFONLAR
1)APPLE
2)HMD GLOBAL (NOKIA)
3)HONOR
4)HTC
5)HUAWEI
6)LG
7)MOTOROLA/LENOVO
8)SAMSUNG
9)SONY
10)XIAOMI