Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 6111.55
Meslek Adı : Baklagil Sebzeler Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Üretim tekniklerini kullanarak baklagil sebzeleri yetiştirebilen, bitkilerin bakım ve kültürel işlemlerini yürüten, ürünü hasat ederek hasat sonrası işlemleri gerçekleştirme bilgi ve becerisine sahip kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Baklagil Sebzeler Yetiştiricisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Arazi seçimi yapmak,
Arazide üretim için hazırlık yapmak,
Toprak işleme alet ve makinelerinin bakımını ve ayarlarını yapmak,
Baklagil sebzelerini yetiştirmek ,
Baklagil sebzelerini yetiştirmek ,
Meyve, sebze ve bağ zararlıları ile mücadele etmek ,
Sebze hastalıkları ile mücadele etmek ,
vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Baklagil Sebzeler Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Tesis Kumanda Operatörü (Kömür) mesleği için “8112.21” kod olarak kullanılır iken NC/CNC Tezgah İşçisi mesleği için “7223.95” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Baklagil Sebzeler Yetiştiricisi Meslek Kodu “6111.55” olarak belirlenmiştir.