Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 6111.32
Meslek Adı : Baklagil Yem Bitkileri Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgiler
Meslek Tanımı Nedir?
Hayvan yemi olarak kullanılan, baklagil yem bitkilerinin, hasat ve tohum çıkarılması işlerini yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Baklagil Yem Bitkileri Yetiştiricisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Bölgenin iklim şartları ve toprak özelliklerine uygun olarak tarlayı sürmek, tırmıklamak ve sürmek (tapan veya tepen) çekmek suretiyle toprak hazırlığını yapmak,
Mibzerle ekim derinliği, sıra araları göz önünde bulundurularak ekimini yapmak,
Havanın yağışlı- yağışsız geçmesi durumuna göre, ekim sonrası ve tohumlar yeşillendikten sonra uygun zamanlarda sulamak,
Zamanında uygun gübre ile gübrelemek.
Baklagil yem bitkilerinın yeşil olarak biçimi yapılacak ise sonbahara kadar verimin kalitesine göre uygun sayıda biçmek,
Biçilen baklagil yem bitkileriyı güneşleterek soldurmak,
Hastalık ve zararlılara karşı mücadele etmek,
Kışlık yem olarak kullanılacaksa güneşte suyu çekilene kadar kurutarak balya yapmak veya yaptırmak.
Baklagil yem bitkileridan tohum üretilmek istendiğinde, ilkbaharda ilk yetişen baklagil yem bitkileriyı bir defa biçtikten sonra tohuma bırakmak,
Tohumların olgunlaşmasını takiben uygun zamanda biçmek,
Biçilen tohumlu baklagil yem bitkilerini kurutmak, kurumasını takiben patoz makinesi ile tohumları ayırmak.
Ayrılan tohumları sellektör makinesinden geçirerek yabani ot tohumlarından temizlemek,
Saman haline gelen baklagil yem bitkilerini yem olarak kullanmak üzere depolara taşımak.
Kullanılan makine, araç, gereç ve ekipmanların periyodik bakımlarını yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Baklagil Yem Bitkileri Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Teknisyeni mesleği için “3115.27” kod olarak kullanılır iken Nefesli Sazlar İmal İşçisi-Ağaç mesleği için “7312.04” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;