Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 7511.03
Meslek Adı : Balık Temizleme İşçisi
Grup Bilgilerİ
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Kasaplar, Balık Satıcıları Ve Benzer Gıda Hazırlama İşlerinde Çalışanlar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgiler
Meslek Tanımı Nedir?
Balık ve denizden çıkan diğer gıda maddelerini satışa, pişirilmeye veya konserve yapılmaya hazırlayan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Balık Temizleme ve Satış İşçisi işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Balığın pullarını bir özel bıçakla kazımak veya derisini yüzerek; baş, kuyruk ve kanatları kesmek,
Havyar imali için gerekli yumurta keseleri gibi iç organları bir yana ayırarak bağırsak vs. yi temizlemek,
Kılçık bıçağıyla balığın kılçıklarını çıkarıp balığı keserek kotlet, fileminyon ve ızgaralık parçalar halinde hazırlamak,
Alabalık veya kılıç balığı gibi büyük balıklardan belirli büyüklük ve ağırlıkta parçalara ayırmak,
İyi kalitede olmayan balıkları kıyma haline getirip sosis ve benzerini yapmak,
Perakende satış mağazalarında balık ve balık mamulleri satmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Balık Temizleme İşçisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Testere Tamircisi Ve Bileyicisi mesleği için “7224.08” kod olarak kullanılır iken Nesne Tabanlı Programlamacı mesleği için “7422.16” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Balık Temizleme İşçisi Meslek Kodu “7511.03” olarak belirlenmiştir.