Balık yemenin vücuda faydaları nelerdir? İşte saymakla bitmeyen yararları
Kış aylarının gelmesiyle beraber bu mevsimin gözdesi olan balığında mevsimi açıldı. Uzmanlar haftada en az bir defa da olsa balık tüketilmesini öneriyor. Peki balık yemenin vücuda faydaları nelerdir? İşte saymakla bitmeyen yararları...
113
Mevsimsel geçiş yaşadığımız bu soğuk dönemde artık balıklarda bollaşmaya başlıyor. Tezgahlarda çeşit çeşit bulunan balığın en bilinen özelliği güçlü bir omega-3 kaynağı olmasıdır. Uzmanların büyük bir önemle sürekli tüketilmesi gerektiğini söyledikleri balığın başka ne gibi faydaları bulunmakta? İşte balığın saymakla bitmeyen faydaları...
213
Bağışıklık sistemi için vazgeçilmez
Özellikle pandemi döneminde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız açısından balık bir numaralı besin olabilir. Mevsiminde yenilen balık, içinde bulunan yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece gerekli olan bir besindir. Balık gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruma görevi de üstlenmektedir.
313
Omega3 kaynağı
En bilinen özelliği omega3 deposu olmasıdır. Balıkta, diğer hayvansal besinlerin tersine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega3 yağ asitleri bulunur. Omega3, vücudun üretmediği bir asittir ve en çok balıkta bulunmaktadır.
413
Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega3'ten oldukça zengindir. Bu faydalı asit; kalp ve damar sağlığını koruma özelliğinin yanı sıra gözde oluşan sarı nokta hastalığı riskini en aza düşürmektedir. Kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı olmaktadır.
513
Zeka/ Hafıza gelişimine yarar sağlıyor
Balık, içindeki iyot kaynağı açısından zenin bir besindir. Dolayısıyla zeka yani hafıza gelişiminde önemli role sahiptir. Balık yiyen çocukların zeka testlerindeki puanlamada artışın meydana geldiği gözlemlenmiştir.
613
Hamileliğin ilk üç ayında düzenli olarak balık tüketen anne adaylarının bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarının güçlü şekilde geliştiği kanıtlanmıştır.
713
Kalp / Damar sağlığında önemli rol sahibi
Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü düşürüp düzenlerken iyi kolesterolü huylu olan artırır. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, damarlardaki kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını arttırmasıyla damar sağlığına da fayda sağlamaktadır.
813
Kemik gelişimi ve güçlenmesini sağlıyor
Özellikle kılçığı ile tüketilebilen küçük balıklar kalsiyum açısından zengindir. Bu da kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Bu özelliği ile kemik erimesi sorunu yaşayan bireyler için harika bir besin kaynağıdır.
913
Hücreleri yeniliyor
Vücudun en fazla gerek duyduğu kaynaklardan biride proteinlerdir. Balığın da içinde bulunduğu kimi besinler kaliteli protein yağlarını oluşturmaktadır.. Proteinler ise hücrelerin yenilenmesi için önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle balık haftada birkaç defa tüketilmelidir.
1013
Stres ve depresyon riskini azaltıyor
Yapılan çalışmalar, özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığı öne sürülmektedir.
1113
Diyabetten koruyor
Omega-3 erken yaşta diyabet riskini en aza indirmektedir. İnsülinin işlevini artırıp, Tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. Bu sebeple şeker hastalarının ve bu riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi fayda sağlayacaktır.
1213
Hafıza kaybı/ Alzheimer riskini düşürür
Balık yağının ve Omega3 yağ asidinin faydalarından biri de Alzheimer riskini düşürmesidir. Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık, özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmelidir.
1313
Eklemde oluşan ağrılara deva
Omega3 yağ asitleri dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar etki gösteren en güçlü besin bileşenlerinden biridir.