Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreteri Op.Dr.Servet Kocaöz, ailelere vasiyet niteliğinde olan organ bağış formlarının sağlığında her vatandaşımızın doldurmasını ve hayat kurtarmak gibi büyük bir sevabı başımıza elim bir olay gelmeden almamız gerektiğini bildirdi.
Kocaöz, her yıl 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, "Organ ve doku bağışının arttırılması konusunda bütün eğitim kurumlarına, basına ve sivil toplum kuruluşlarına çok önemli görevler düşmektedir" dedi.
Organ ve doku bağışının temini, bu bağışın artırılması için kamuoyunda bu konudaki bilgi eksikliğinin giderilmesi gerektiğinin altını çizen KHB Genel Sekreteri Op.Dr.Servet Kocaöz, şunları söyledi:
"Organ bağışı bilincinin geliştirilmesi konularında Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü ve hastane başhekimliklerimiz yıl boyunca çeşitli faaliyetler düzenlemektedir. Bu faaliyetlerden bazıları; organ ve doku bağışı temalı resim yarışması, broşür ve afiş çalışmaları, yoğun yaşamsal alanlarda stant açma ve video gösterileri, rozet, temalı balon, temalı çıkartma vb. özendirme ürünlerinin dağıtımı ve de en önemlisi öğrenci ve halk eğitimleri faaliyetleri düzenlenmiştir. Bu çalışmalar sayesinde bağış sayısında ciddi bir artış sağlanmıştır. Organ ve Doku bağışının arttırılması konusunda bütün eğitim kurumlarına, basına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Türkiye'de organ bağışı ve nakli sayılarının yetersizliği son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan organ yetmezliklerinin günümüzde tek tedavisi "Organ Nakli" olup organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması en önemli hedeflerimizden birisidir. Organ bağışı sayısının artması ve toplumdaki bilinç düzeyinin artması hayata tutunabilmek için Organ Naklinden başka şansı olmayan hastalarımız için çok önemlidir. Çünkü bilinçlendirme faaliyetleri sayesinde ilimizde "Beyin ölümü" tespit edilen hastalarda "Aile İzni" verilme oranı yüzde 10'lardan, yüzde 40'lara çıkartılmıştır. Türkiye" de bekleme listelerinde 21 bin 558 böbrek, 915 Kalp, 2 bin 082 karaciğer, 59 akciğer, 282 pankreas, 2 bin 647 kornea bekleyen vatandaşımızın olduğunu ve her yıl bekleme listesine 3 bin 500 4 bin kişinin eklendiğini hiç aklımızdan çıkarmamalıyız. Canlıdan canlıya organ nakli ülkemizde çok yüksektir(%50 civarındadır). Kadavradan organ naklinin düşük olması en büyük nedenidir. Ailelere vasiyet niteliğinde olan organ bağış formlarının sağlığında her vatandaşımızın doldurmasını ve hayat kurtarmak gibi büyük bir sevabı başımıza elim bir olay gelmeden almayı tavsiye ediyorum. Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi 23 beyin ölümü tespiti ve 11 donör çıkarılması ile en başarılı İl Hastanesi ve Bandırma Devlet Hastanesi 30 beyin ölümü tespiti ve 10 donör çıkarılması ile en başarılı illçe hastanesi olmuştur. İl toplamında 68 beyin ölümü tespiti ve 27 donör çıkarılmıştır. "Candan Cana en kutsal bağış olan Organ Bağışına" desteklerinden dolayı ebediyete intikal eden donörlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Mekanları Cennet olsun İnşallah. Ailelerimize de başsağlığı diliyorum. 3-9 Kasım Organ Bağış haftasının hayırlara vesile olmasını diliyorum"
Kaynak: İHA