Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimlik bilgilerinin çalındığı yönündeki haberler bir anda ülke gündemine bomba gibi düşerken, bankalar krizi fırsata çevirmenin yolunu buldu bile. Bankaların çağrı merkezinden aranan vatandaşlar, çalıntı kimlik bilgisine karşı sigorta poliçesi satıyor.
Bankalar, hesabında para bulunan müşterilerini arayarak, "Biliyorsunuz kimlik bilgilerimiz çalındı ve banka hesaplarınızdaki olası zararlara karşı bankamızın sigorta poliçesi var. Sizi yıllık 140 liraya, kimlik bilgilerinin çalınmasından doğacak zararlara karşı teminat veriyoruz" diyor.
9 TAKSİTLE SATIYOR
Özel bir bankanın müşterisi olan B. K, başından geçenleri şöyle anlattı:
"Sabah beni bankadan bir yetkili aradı ve "Beyefendi biliyorsunuz haberlerde ortaya çıktı, kimlik bilgileri çalındı. Bu sebeple banka müşterilerimizin mağdur olmaması adına yeni bir sigorta poliçesi sunuyoruz. Sizin de bankamızda hesabınızın olduğunu gördük. Hesaplarınızın zarar görmemesi için 9 ay taksitle, toplamda 140 liralık bir ücretle sizi bir yıllık çalınan kimlik bilgilerinden doğacak zarara karşı sigortalıyoruz" dedi. Bende kabul etmedim."
AKILLARINA İLK GELEN POLİÇE SATMAK
Bankaya çalıntı kimlik bilgilerine karşı herhangi bir güvenlik önlemi alıp almadığını da soran B. K. bankanın henüz bir güvenlik önlemi almadıklarını şimdilik sigorta poliçesi sattıklarını kaydetti. Bankaların bu fırsatçılığını eleştren B.K,
"Bu duruma karşı daha güvenli bir önlem almak yerine, nedense akılarına ilk gelen sigorta poliçesi satmak olmuş" diye konuştu.
BU TİCARİ AHLAKSIZLIKTIR
Konuyu değerlendiren Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, "Bankalar yangına düşen bu 50 milyon vatandaşı istismar ediyor. Bu da ticari bir ahlaksızlıktır. Zaten kendileri tüketicinin kişisel verilerini korumakla yükümlüdür. Bir de utanmadan bunun için tüketiciden para istiyorlar. Bankalar bu ahlaksız tutumlarından derhal vazgeçmeliler" dedi.
KİMLİK BİLGİLERİNİN ÇALINMASI NE ANLAMA GELİYOR
İnternete sızan kimlik bilgisi skandalı, banka müşterilerini endişelendirdi. Özellikle internet bankacılığını sık kullanan müşteriler, "banka hesabıma girebilirler mi, benim adıma kredi çekebilirler mi" sorularını sık soruyor. Oysa bankalarla işlem yapabilmek için "çift faktörlü" kimlik doğrulama sistemi kullanılıyor. Mesela anne kızlık soyadı bilgisi isteniyor ki, internete sızan bilgiler arasında bunlar yok. Dolayısıyla bankalar müşterilerin haklı endişelerini hemen paraya çevirmeye çalışıyor.