Çoğu insanın gün içinde karşılaştığı sorunlardan olan baş ağrısı gün içinde vatandaşları zorluyor. Baş ağrısı çeken vatandaşlar da bu doğrultuda yaşadıkları ağrıya çözüm bulmak için internet arama motorlarında araştırmalar yapıyor. Bu doğrultuda vatandaşlar, Baş ağrısı nedir? Evde nasıl geçer? Ne iyi gelir? Ne geçirir? Nasıl geçer? Belirtileri ve tedavisi nasıldır? soruları çokça araştırılıyor. İşte detaylar...
BAŞ AĞRISI NEDİR?
Toplumda en sık görülen baş ağrısı tipi; gerilim tipi baş ağrısı denilen sinir, stres ve kaygıların neden olduğu baş ağrısıdır. Bu tip baş ağrısı, genelde başın etrafını saran bir ağrı olarak algılanır. Gerilim tipi baş ağrısı öğleden sonraları sık görülür ve başlangıçta ağrı kesicilere yanıt vermesine karşın sonraları yanıtsız hale gelebilir. Uzun sure ağrı kesici alan hastalarda, ağrı kesicilere bağlı mide ve börek hastalıkları görülebilir. Bu nedenle bu tip baş ağrısının ağrı kesicilerden çok özgül tedavi yaklaşımları ile tedavi edilmesi önerilir. Bu tedavi yaklaşımları gerilim ve kaygıyı azaltacak ilaçlar, rahatlama egzersizleri ve psikoterapilerden birini içerebilir.
Bir diğer sık baş ağrısı nedeni ise migrendir. Migren de toplumda oldukça sık görülen bir hastalıktır. Genelde tek taraflı ve zonklayıcı ağrıya neden olur. Birlikte bulantı ve kusma görülebilir. Migren ağrısı çok şiddetli olabilir ve bu nedenle kişinin okul ve iş performansında ciddi düşmelere neden olur. Migrenin tedavisinde triptan denilen özel ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak kişide sık ataklar görülüyorsa, bu ataklara bağlı iş, okul ve aile hayatında sorunlar ortaya çıkıyorsa özel migren ilaçlarından faydalanılabilir. Bu ilaçlar beta-blokör denilen tansiyon ilaçları ve epilepsi ilaçları denilen anti-epileptiklerdir.
Sık görülen bir diğer migren tipi adetle ilişkili migrendir. Bazı kadınlarda her adet döneminde tekrarlayan migren atakları olur. Bu tip atakların tedavisinde de önleyici tedavi yaklaşımları uygulanabilir. Örneğin migren ilaçları sadece adet döneminde kullanılarak adete bağlı ağrılar önlenebilir.
Üçüncü sık görülen baş ağrısı tipi de nevraljilerdir. Bu tip ağrılar genelde elektrik çakması gibi algılanan kısa süreli ama çok şiddetli ağrılardır. En sık görüleni yüzde görülen trigeminal nevraljidir. Kişi yüzünde çok kısa süren ama çok rahatsız edici elektriklenmeler hisseder. Bu tip ağrıların tedavisinde ilk seçenek epilepsi ilaçlarıdır. Ancak bu tedaviden fayda görülmezse ilgili sinirin bokajı yoluna gidilebilir. Sinir blokajında ağrıya neden olan sinire lokal anestezik verilerek uyuşturulur. Böylece ağrıda uzun süreli kesilme sağlanabilir.
EVDE NASIL GEÇER? NE İYİ GELİR?
ELMA SİRKESİ
Baş ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer Şiddetli baş ağrısını ne geçirir (Evde doğal çözümler)
Malzemeler:
- 2 çorba kaşığı elma sirkesi
- 1 bardak sıcak su
Nasıl kullanılır?
• 1 su bardağı ılık suya 2 çorba kaşığı elma sirkesi ilave edin.
• İyice karıştırın.
• Baş ağrısından hızlı şekilde kurtulmak için yavaşça elma sirkesi suyunu için.
Bu içeceği günlük olarak tüketmek, vücudunuzdaki sıvıları dengeler ve böylece vücudunuzun susuz kalmasına engel olur.
Elma sirkesi, doğal ev ilaçlarının eski ustalarından biridir. Baş ağrısı dışında birçok doğal tedavi yöntemlerinde ilaç olarak kullanılmaktadır.
LİMONLU SU TAKVİYESİ
Baş ağrısı yaşadığınız anlarda bir bardak suyun içerisine bir limon sıktıktan sonra içerseniz baş ağrısınızda bir azalma yaşayacaksınız, bir de yoğun baş ağrısı çektiğinizde televizyon, bilgisayar, telefon ve tablet gibi günlük yaşamımızın aktörlerinden uzak durmak gerekmektedir. Yoğun baş ağrısı esnasında bu yapay ışıklar sizi rahatsız edecek, ağrınızı daha da arttıracaktır.
KAHVE VE ÇAY YÖNTEMİ
Baş ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer Şiddetli baş ağrısını ne geçirir (Evde doğal çözümler)
Kahve ve çay da baş ağrısını hafifletmek için kullanılabilir. Bu iki içecek en popüler baş ağrısı çözümleri arasındadır.
Kahvenin içerisindeki kafein baş ağrısını azaltabilir. Enflamasyona uğramış kan damarları sinir uçlarına karşı baskı uyguladığında zonklama tipi baş ağrısı oluşur. Kafein, bu kan damarlarını daraltarak ağrıyı hafifletir. Kafein, ağrı kesicilerin vücutta emilmesini kolaylaştırarak baş ağrısının da hızlı bir şekilde etki göstermesine yardımcı olmaktadır.
Kahve ve çay baş ağrısı için nasıl kullanılmalıdır?
- Bir fincan çay içmek yatıştırıcı etkisi sayesinde muhtemelen baş ağrısını hızlı bir şekilde hafifletmeye yardımcı olacaktır.
- Zencefilli limon çayı, genellikle migren eşlik eden baş ağrısı ve mide bulantısı için etkili olabilir.
Eğer soğuktan kaynaklanan baş ağrısı çekiyorsanız tarçın çayı da imdadınıza yetişebilir. Tarçın, baş ağrısı için elementleri içerir ve magnezyum bakımından da oldukça zengindir. Tarçının içerisinde bulunan demir, kalsiyum ve diğer mineraller de migreni ve baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
AROMATERAPİ
Baş ağrısını hafifletmek için aroma terapi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Nane, okaliptüs ve lavanta yağı gibi yağlar aromaterapi masaj tedavileri için uygun olabilir.
Nane ya oldukça rahatlatıcıdır ve acıyı bastırabilir. Baş bölgenizi rahatlatır ve yatıştırır. Okaliptüs uçucu yağı ise kan damarlarındaki şişmeyi azaltabilir, bu da baş ağrısını azaltmaya yardımcı olur.
ZENCEFİL
Eşit miktardaki zencefil suyu ve limon suyunu karıştırın. Bu karışımdan günde bir veya iki kez içerek baş ağrısından kurtulabilirsiniz.
Başka bir seçenek olarak, iki kaşık suya bir çay kaşığı kuru zencefil tozu katıp, bir maske hazırlayıp bunu alnınıza uygulayabilirsiniz.
Ayrıca suda zencefil tozu ya da çiğ zencefil kaynatıp buharından teneffüs edebilirsiniz.
Ve son olarak bir ya da iki adet zencefil şekeri çiğneyip baş ağrısını evde tedavi edebilirsiniz.
BUZ PAKETİ
Buzun ağrı üzerinde bir uyuşturucu etkisi vardır.
Boynunuzun arkasına bir buz paketi uygulayarak migren baş ağrısından da rahatlama sağlayabilirsiniz.
Ayrıca, başınızın üzerine beş dakika boyunca soğuk suya batırılmış bir beze sarılı buz kalıpları yerleştirebilirsiniz. Bu işlemini birkaç kez tekrarlayın.
Alternatif olarak, bir soğuk kompres yöntemi olarak dondurulmuş sebze çantasını kullanabilirsiniz. Yarım saat içinde rahatlama hissedeceksiniz.
DOKTORA GİTMEK DE GEREKEBİLİR
Baş ağrısında eğer altta yatan bir sağlık sorunu varsa (sinüs enfeksiyonu vs. gibi) konunun uzmanı hekimden ilgili tedavi alınır. Bunun haricinde primer baş ağrılarında, özellikle de migrende, nöroloji uzmanı tıbbi özgeçmişinizi alarak ve muayene ederek ilgili tedaviyi başlatır.
BELİRTİLERİ VE TEDAVİLERİ NELERDİR?
Baş ağrısının birden çok nedeni bulunuyor. Bunlar yoğun stres, düşük kan şekeri, uyku yoksunluğu, dehidrasyon ve sürekli ağrı kesici içmek olarak söylenebilir.
Normal günlük rutinden kopma gibi durumlar baş ağrısına neden olan en önemli etkenlerdendir..
Baş ağrısı tedavilerinin etkililiği bazen baş ağrısının asıl nedenine değinmekle ilgilidir. Farklı sebeplerden kaynaklanan baş ağrılarını gidermenize yardımcı olabilecek pek çok doğal yöntem bulunmaktadır. Bu doğal yöntemlerin en iyi özelliği, etkili olmalarının yanı sıra yan etkilere neden olmamalarıdır.
MASAJ YAPMAK
Masaj baş ağrısının geçmesinde temel en temel cevaplarından biridir.Sızlayan noktaya göre masaj yaparak gevşeme sağlanabilir. Hafifçe hareketlerle başınızın iki tarafını, ensenizi ve üstünü ovabilirsiniz bu da rahatlama sağlayacaktır.
DÜZENLİ BESLENME
Hayat akışı içerisinde bazen yemek yemeyi unutabiliyoruz, bu da baş ağrısına davetiye çıkarıyor. Baş ağrısı konusunda kahvaltıyı düzenli yapmak, öğle yemeğini es geçmemek ve akşam yemeğinde yeterli karbonhidrat ve proteini almak önemlidir.
Bütün bu tedaviler dışında baş ağrılarında kullanılan bir takım alternatif tedavi yöntemleri vardır. Bunlara örnek olarak;
BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?
Gerilim tipi baş ağrısında biofeedback (geri iletim - gevşeme eğitimi), Migrende akupunktur,
Kronik ağrılarda doku masajı, Riboflavin, magnezyum, ‘fever few’ bitkisi içeren ilaçlar verilebilir. Bu tedaviler hastaların bir kısmında yararlı olabilmektedir.
Botox son yıllarda baş ağrısı tedavisinde de kullanılmaya başlansa da, sık gelen ve kronik ağrılarda bir tedavi alternatifi olmakla birlikte çok pahalı olması nedeniyle öncelikli olarak kullanılan, pratik bir tedavi değildir.
Baş ağrısını engellemek için bir takım yaşam stili değişiklikleri yapabilirsiniz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Baş ağrısı tetikleyicilerinizi keşfedin, genelde günün hangi saati ve hangi aktiviteleri yaptıktan sonra başınızın daha fazla ağrıdığını hissettiğiniz not edin. Bu aktiviteleri imkanınız varsa azaltın.
Alkol tüketiminizi sınırlayın. Alkol özellikle de kırmızı şarap baş ağrısına neden olmaktadır.
Nitrat içeren işlenmiş gıdalar, baş ağrısına neden olabilir. Bu gıdalara örnek olarak çikolata, işlenmiş etler verilebilir. Nitratlar vücuttaki kan damarlarına etki ederler. Bu nedenle beyindeki damarlar ile etkileşime girerek baş ağrısına sebep olabileceği düşünülmektedir.
Uyku yoksunluğu: Uyku kalitesi ve süresi sağlıklı yaşam için önemli olmasının yanı sıra migren veya baş ağrısı ataklarından korunmak için de önemli bir unsurdur.
Duruş bozuklukları: Uzun süre bilgisayar ya da cep telefonu kullanımı sonrasında ense kaslarında bir takım yorulmalar ve ağrılar gözlenebilir. Bu gibi durumlarda sık sık pozisyon değiştirmek ağrı duymayı engelleyebilir.
Açlık bir baş ağrısı tetikleyici olduğundan dolayı öğünleri atlamamak baş ağrısından korunmak için önemlidir.
Stres: Bazı baş ağrı çeşitleri stres ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle yaşamınızda stresle başa çıkmak hem baş ağrılarınızın kontrolü hem de yaşam kalitenizi artırmanız açısından çok önemlidir.