Başkan Erdoğan'dan ABD anlaşması hakkında flaş açıklamalar

Başkan Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı doğrultusunda ABD ile yapılan anlaşma sonrası Dolmabahçe Sarayı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan'ın yabancı basına yapacağı açıklamalar merak ediliyordu. İşte Başkan Erdoğan'ın, ABD ile yapılan anlaşma sonrası önemli açıklamaları...

Başkan Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı doğrultusunda ABD ile yapılan anlaşma sonrası Dolmabahçe Sarayı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan'ın yabancı basına yapacağı açıklamalar merak ediliyordu. İşte Başkan Erdoğan'ın, ABD ile yapılan anlaşma sonrası önemli açıklamaları...

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Suriye'deki hadiseler başlamadan önce iyi ilişkilerimiz vardı. Beşer Esed ile ailecek görüşecek kadar yakınlığa sahiptik. Ülkesinde insan hakları ve adaletin geliştirilmesi konusunda pek çok tavsiyede bulunduk. Kürt nüfus için adımlar atmasının önemli olduğunu söyledik. Tavsiyelerimize uymak yerine halkın üzerindeki baskıyı artırdı. Suriye halkı Esed'e karşı direnirken Irak'taki DEAŞ belası bu ülkeye de sıçradı. Ardından PKK, PYD ve YPG terör örgütü bindi. Suriyeli 6 milyon kişi ülke dışına gitmişti. Bunu 4 milyonu ülkemize gelmiştir.

DEAŞ ile en sonuç alıcı mücadeleyi TÜrkiye yürüttü. Fırat Kalkanı ile 3 binin üzerinde DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdik. DEAŞ sonrasında Suriye'de tutunamadı ve çözüldü. Rakka ve Deyrizor arasını da temizlemeye talip oldu. ABD yönetimine yaptığımız teklifler karşılık görmedi. ABD bu işi PKK/YPG ile yapmayı tercih ettik. Sonra bu örgüt Türkiye'ye karşı bir tehdide dönüştü. Beklediğimiz adımlar atılmadı. Bize de kendi göbeğimizi kendimiz kesmekten başka çare kalmadı. Önce Zeytin Dalı ile Afrin ve çevresini temizledik. Astana ve Soçi süreci ile İdlib'de yaşanabilecek insanı dramın önüne geçtik.Sonra Fırat'ın doğusu için hazırlıklara başladık. Diploması kanallarını kullandık. ABD ve Avrupa'nın desteğini çekemedik.

Barış Pınarı Harekatı'nın iki amacı vardır, sınırlarımızdan PKK/YPG'yi temizlemek ve güvenli bölgeye ülkemizdeki Suriyelilerin dönüşünü sağlamak. 2 milyon kişinin dönmesini planlıyoruz. Planın ilk şartı bölgenin terörden temizlenerek güvenli hale getirilmesiydi. Güvenli bölge projemizi G20 toplantısında teklif ettim. Hepsi olumlu buldu ama adım atmaya kimse yanaşmadı. Zeytin Dalı Harekatı'ndan sonra bu konuyu yeniden gündeme getirdik. Ama istediğimiz ilerlemeyi sağlayamadık. Bunun üzerine 9 Ekim saat 16.00'da harekatı başlattı. Barış Pınarı Harekatı anlık değildir. Hazırlığı 3-4 yılı buldu. Gelişmeler anlık olmadı.

Harekattan önce Sayın Trump ile yaptığımız konuşmada harekata başlayacağımızı söyledim. Beyaz Saray açıklamasında ABD'nin askerlerini çekeceği ilan edildi. Herhangi bir engel kalmadı. Kısa sürede birkaç noktadan 30 km derinliğe ulaşınca ABD ve diğer ülkelerinin tavrı değişti. İlk 1-2 gün böyle bir başarı beklemedikleri için düşük tepki ortaya koydular. Başarıya ulaşacağı anlaşılınca tepkiler yükseldi. Biz kararlılıkla devam ettik."

Güvenli bölgeye 1 ila 2 milyon arasında Suriyeli sığınmacının geri dönüşünü planlıyoruz.

BARIŞ PINARI HAREKATI'NDA 9 GÜNLÜK SÜREÇTE BAŞARILAR

Harekatımızın 2 temel amacı vardır. Birincisi terör örgütünü sınırlarımızdan uzaklaştırmaktır. İkincisi de 3,6 milyon Suriyeliyi kendi topraklarında iskan etmektir.

Barış Pınarı Harekatında 30 km derinliğe ulaşınca ABD ve bazı AB ülkelerinin tavrı değişti.

Bin 360 km alan ile 65 yerleşim yerini kontrol altına aldık. 4 askerimiz ile 74 Suriye Milli Ordusu mensubu şehit düştü. 750 terörist etkisiz hale getirildi. Havan ve füze saldırılarında 20 vatandaşımız şehit oldu.

TRUMP'IN MEKTUBUNA FLAŞ AÇIKLAMASI

Elbette Biz bunu unutmadık. Karşılıklı olan diyaloglarımız olduğu için bunu gündemde tutmuyoruz. Vakti geldiğinde gereken yapılacak.

120 SAAT ŞARTI

120 saatlik bir sürede 13 madde uygulanmazsa 121. saat 'Barış Pınarı Harekatı' kaldığı yerden devam edecektir.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde görüşmüş, 1 saati aşkın süreyi bulan görüşmenin ardından terör örgütü YPG'nin güvenli bölgeyi terk etmesi karşılığında Türkiye operasyonları durduracağını taahüt etmişti. Taraflar, 13 maddelik bir sözleşmeye de imza atmıştı.

TÜRKİYE-ABD 13 MADDELİK ANLAŞMA MADDELERİ

Beştepe'de 4 saat 20 dakika süren Türkiye-ABD heyetlerinin Kuzeydoğu Suriye'ye ilişkin görüşmesinin ardından Türkiye-ABD ortak açıklama yapıldı. 13 maddelik açıklamada şöyle denildi:

1. Türkiye ve ABD, iki yakın NATO üyesi olarak bu ilişkilerini teyid eder. ABD, Türkiye'nin güney sınırına dair meşru güvenlik kaygılarını anlar.

2. Türkiye ve ABD, kuzeydoğu Suriye başta olmak üzere sahadaki gelişmelerin, ortak çıkarlar temelinde daha yakın eşgüdüm gerektirdiğini kabul eder.

3. Türkiye ve ABD "hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için" anlayışıyla, NATO topraklarını ve halklarını tüm tehditlere karşı koruma taahhütlerini muhafaza eder.

4. Her iki ülke, insan hayatı, insan hakları ile dini ve etnik toplulukların korunmasına yönelik taahhütlerini yineler.

5. Türkiye ve ABD, Suriye'nin kuzeydoğusunda DEAŞ'la mücadele faaliyetlerinin devamında kararlıdır. Bu, önceden DEAŞ kontrolünde olan alanlarda yaşayıp yerinden edilen şahıslar ile alıkoyma merkezleri hususlarında uygun şekilde gerçekleştirilecek eşgüdümü de içerir.

6. Türkiye ve ABD, terörle mücadele harekatlarının yalnızca terör unsurları ile bu unsurlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereci hedef alması gerektiği üzerine mutabık kalır.

7. Türk tarafı Türk kuvvetleri tarafından kontrol edilen güvenli bölgedeki tüm meskun mahal (güvenli bölge) sakinlerinin dirliği ve güvenliğini sağlayacağını taahhüt eder, sivillerin ve sivil altyapının zarar görmemesi için azami dikkati göstereceğini vurgular.

8. Her iki ülke Suriye'nin siyasi birliği ile toprak bütünlüğüne ve Suriye ihtilafını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun şekilde sonlandırmayı hedefleyen, BM öncülüğündeki siyasi sürece olan bağlılıklarını yineler.

9. Her iki taraf Türkiye'nin, YPG ağır silahlarının toplanması ve YPG tahkimatları ile tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi dahil, milli güvenlik kaygılarının giderilmesini teminen bir güvenli bölge kurulmasının devam eden önemi ve işlevselliğinde mutabık kalır.

10. Güvenli bölge, evvelemirde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolünde olacak ve her iki taraf, güvenli bölgenin her veçhesiyle uygulanmasında eşgüdümü artıracaktır.

11. Türk tarafı Barış Pınarı Harekatı'na, güvenli bölgeden YPG'nin 120 saat içinde geri çekilmelerini teminen ara verecektir. Barış Pınarı Harekatı, bu geri çekilmenin tamamlanmasını müteakip durdurulacaktır.

12. Barış Pınarı Harekatı'na ara verildiğinde ABD, Blocking Property and Suspending Entry of Certain Persons Contributing to the Situation in Syria başlıklı 14 Ekim 2019 tarihli Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen yaptırımlara ilavelerini getirmeme ve Kongre nezdinde uygun şekilde çalışmalar ve istişareler yürüterek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriye'de barış ve güvenliğin teminine dönük kaydedilen ilerlemenin altını çizmek hususunda mutabık kalır. Barış Pınarı Harekatı 11. paragraf uyarınca durdurulduğunda, yukarıda bahsigeçen Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır.

13. Her iki taraf bu açıklamada kaydedilen tüm hedeflerin uygulanması için birlikte çalışma taahhüdünde bulunmaktadır.

Gündem Haberleri