BDDK, kredi kartlarında taksitlendirme sürelerini havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda altı aydan üç aya düşürdü.
BDDK'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 10/01/2020 tarihli ve 8792 sayılı Kararı ile Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca, 11/01/2019 tarihli ve 8198 sayılı Kurul Kararı ile belirlenen kredi kartlarında taksitlendirme sürelerinin havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda altı aydan üç aya düşürülmesine karar verilmiştir."
BDDK NEDİR?
BDDK ifadesinin açılımı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’dur. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’na göre kurulan BDDK, bütün kurum, organ ve makamlardan bağımsız olarak bankacılığa ait her türlü faaliyet ve işlemleri denetim altında tutmaktadır.
Bankacılık Kanununa ait hükümlerin aksamadan uygulanmasına yardımcı olan BDDK, bankaların faaliyetlerini kanuna uygun olarak gerçekleştirmelerini, bu çalışmaların güvenli bir ortamda ilerlemesini sağlamaktadır.
BDDK’nın amaçları arasında mevduat sahibi kimselerin haklarını korumak, bankalarda uygulanan kredi sisteminin doğru ve etkin biçimde kullanılmasını sağlamak, mali piyasalardaki güveni ve istikrarı sağlamak da bulunmaktadır.
BDDK’nın Denetimine Tabi Kuruluşlar Nelerdir?
BDDK finansal piyasalarda faaliyet gösteren tüm özel ve kamu kurum ve kuruluşlarını denetlemeye yetikilidir.
Bankalar
Finansal Kiralama Şirketleri
Faktoring Şirketleri
Finansman Şirketleri
Finansal Holding Şirketleri
Varlık Yönetimi Şirketleri
Elektronik Para Kuruluşları
Ödeme Kuruluşları
Yabancı Bankaların Türkiye Temsilcilikleri
Bağımsız Denetim Kuruluşları
Bankalar Değerleme Hizmeti Vermeye Yetkili Kuruluşlar
Yetkili Derecelendirme Kuruluşları
Birlikler ve Diğer Kuruluşlar
BDDK, bankalar için yaptığı denetimlerde bankaların kuruluş aşamasından yönetim ve çalışma faaliyetlerine, devredilme veya birleşme gibi durumlarda uygulması gereken hususlara kadar her türlü kontrolü sağlamaktadır. Bu kontrolleri sağlayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, yedi üyeden oluşmaktadır. Bu üyelerin biri başkan, diğeri ise başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Bu kurul, haftada bir kez toplanarak denetlemeleri değerlendirir. Gereken durumlarda kurulun toplanabilmesi için beş üyenin toplantıda bulunması yeterlidir.
BDDK BAŞKANI KİMDİR?
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’dir. İlk kez 15 Mayıs 2015 tarihinde BDDK Başkanı olarak atanan Akben, bu göreve atanmadan önce TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) Kurulu üyesi olarak görev yapıyordu. Daha önce bankacılık sektöründe üst düzey görevlerde bulunan Mehmet Ali Akben Anadolu Finans Kurumu ve Türkiye Finans Katılım Bankacılığı’ında genel müdür yardımcısı olarak görev yaptı.
Mehmet Ali Akben Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ekonomi Politikaları Kuruluna atandı. BDDK’daki görev süresi Mayıs 2019’da sona eren Akben, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ikinci dönem için BDDK Başkanı olarak atandı.