Bebek bekleyenler dikkat! Hamilelikte bu besinleri tüketmek sandığınız kadar masum değil!
Yeni bir canlıyı dünyaya getirmek ciddi bir sorumluluktur. Hamile olanlar, bebeklerinin sağlığı için kendi sağlıklarına ve tükettikleri besinlere dikkat etmelidirler. Pek çok kişi bu konuda bilinçli olsa da, bilmeyenler ve yeni öğrenecek olanlar var. İşte hamilelikte tüketirken dikkatli olmanız gereken besinler...
111
Anne adayları, hem bebeklerinin sağlığı hem de kendi sağlıkları için alışkanlıklarına ve beslenmelerine dikkat etmeli. İşte hamilelik sürecinde uzak durulması gereken besinler...
211
Yeteri kadar pişmemiş ya da çiğ yumurta
Bebek bekleyen kadınların tüketirken son derece dikkatli olması gereken konulardan biri de yumurtanın pişme derecesidir. Yumurta yeteri kadar pişmezse ya da çiğ olursa, salmonella virüsünün oluşmasına zemin hazırlar. Bu virüs, bağırsakta enfeksiyon oluşmasına neden olur. Bu durum da hamilelik sürecinde oldukça tehlikelidir. Yumurtayı iyi pişirerek bakterinin ölmesini sağlayabilir, daha sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.
311
Pastörizasyondan geçmemiş süt ve süt ürünleri
Süt pastörize edilmediyse hem süt hem de bu sütten üretilen süt ürünleri, hamilelik sürecindeki kadınlar için oldukça zararlı olabiliyor. Listeriosis adı verilen bakteriyel hastalığa neden olan pastörize edilmemiş süt, gebelik sürecinde düşen bağışıklık sisteminize zarar verebilir. Bu nedenle pastörize süt ve pastörize sütten elde edilmiş gıdaları tüketmenizde fayda var.
411
Ambalajlı ürünler ve konserveler
Ambalajlı ürünler ve konserveler, son tüketim tarihinin uzatılması için katkı maddeleri içermektedir. Ayrıca ambalajlarda kullanılan plastik ve konservelerde kullanılan tenekeler de, içinde bulunan gıda ürünlerine bakteri ve zararlı içeriklerin geçmesine neden olabiliyor. Bu ve benzeri zararlardan korunmak için hamilelik sürecinde ambalajlı ürünlerden ve konservelerden kaçınmak en iyisi olacaktır.
511
Sakatat ve sushi gibi çiğ balık içeren yiyecekler
Sakatatlar yüksek miktarda bakteriye sahiptir. Ayrıca bazı sakatatlarda yüksek miktarda A vitamini bulunmaktadır. A vitaminin fazla alınması hamilelikte zararlıdır. Bu nedenle gebe olanlara sakatat tüketmemeleri tavsiye edilir.
Çiğ balıklar da bakteri üremesine neden olur. Sushi ve çiğ balıkla yapılan yiyeceklerin tüketimine hamilelik sürecinde ara verilmesi gerekmektedir.
611
Yeteri kadar pişmemiş et
Etler az piştiğinde toksoplazma paraziti içerdiğinden hamilelikte sağlık problemlerine yol açabiliyor. Salam, sosis ve sucuklar da pişme işleminden geçmemiş et ürünleri olduğu için aynı tehlikeyi taşıyor. Ayrıca içeriklerinde barındırdıkları katkı maddeler, yüksek miktar tuz ve yağ nedeniyle sağlığa zararları bulunuyor. Bu ve benzeri nedenlerle hamilelik sürecindeki et tüketiminizi, iyi pişmiş veya haşlanmış etlerden yana kullanmanızda fayda var.
711
Yağ oranı yüksek kızartmalar ve cips
Çok yağlı kızartmalar ve cips, gebelik süreci boyunca hatta emzirme sürecinde de tüketilmesi sakıncalı olan yiyeceklerdendir. Hatta normal bir insanın bile tüketmesi tavsiye edilmez. Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek olduğundan sağlık açısından tehlike oluşturmaktadır.
811
Midye gibi kabuklu deniz mahsulleri
Midye ve diğer kabuklu deniz mahsulleri de hem cıva gibi ağır metaller ve salmonella bakterisi bulundurma riski taşıdığından hem de hepatit A virüsü bulaşmasına neden olabileceğinden, gebelik sürecinde tüketilmesi sakıncalı olan gıdalardandır.
911
Kafein
Bebeğin gelişim sürecine zararlı olduğundan kafein tüketimi de hamilelikte sakıncalıdır. Kafein yalnızca kahvede bulunuyor gibi bir algı olsa da enerji içecekleri, bitki çayları gibi içeceklerde de kafein bulunmaktadır. Bu nedenle kafeinli içecekleri tüketmemekte fayda var. Fakat aşırı olmamak kaydıyla ara sıra tüketilebilir. Yine de doktor onayı almanız daha iyi olur.
1011
2 beyaz: şeker ile tuz
Şeker ve tuz normalde de az tüketilmesi tavsiye edilen maddelerden ikisidir. Hamilelik sürecinde daha dikkatli olmak gerekiyor. Ödeme neden olabileceği için kontrollü kullanmakta, hatta minimum miktarda kullanmakta fayda var.
1111
Alkol
Listenin tahmin edilmesi en kolay maddelerinden biri alkol. Düşük riskine neden olduğundan gebelik sürecinde alkol almak ciddi olarak sakıncalıdır. Bebeğin gelişimi konusunda da ciddi problemlere yol açıyor. Plasenta aracılığıyla direkt olarak bebeğe aktarıldığı için bebekte zihinsel hastalıklara neden olabiliyor. Bu nedenle hamilelikte alkol tüketimine ekstra dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca uzmanlara göre bebek sahibi olmak için plan yapanların daha öncesinde alkolü terk etmeleri tavsiye ediliyor.