Bebeklerde Boğaz Ağrısı ve Belirtileri ? Ses kısıklığı gırtlak iltihabının belirtisi midir?

Gırtlağın ya da bademciklerin iltihaplanmasından kaynaklanan boğaz ağrısı, gırtlak iltihabı (farenjit) ya da bademcik iltihabı (tonsilit) diye adlandırılır.

Gırtlak ve bademcik iltihaplarının her ikisine de, genellikle bakterilerden ya da virüslerden kaynaklanan enfeksiyon neden olur. Ayrıca, gırtlak iltihabı bazen, duman ya da tozların tahrişiyle ya da yalnızca şarkı söylemek, bağırmak gibi nedenlerle ortaya  çıkabilir. 3-10 yaş arasındaki çocuklarda, bademcik iltihabıçok sık görülür.

Gırtlakta bazen kötücül (kanserli) ya da iyicil bir ur gelişebilir. Gırtlak urları, çok ender olmakla birlikte çocuklarda da görülür ve gırtlakta herhangi bir ağrı olmaksızın ses kısıklığı, çocuklardaki gırtlak urlarının tek belirtisi olabilir.

Ses kısıklığı aynı zamanda, gırtlak iltihabının da belirtisidir.

Çocukları Etkileyen Sorunlar

Boğaz ağrıları çok çabuk geçmekle ve genellikle çocukların kendilerini çok hasta hissetmelerine yol açmamakla birlikte, hem bademcik iltihabı, hem de gırtlak iltihabı, çocuklar için bir sorun  gelebilir.

•             Bademcik iltihabı yüksek ateş yapar ve çocuğun birkaç gün yatakta yatmasını zorunlu kılabilir.

•             Aynı zamanda, sık sık yinelenebilir ve ortakulağa yayılabilir.

•             Bu durumda, çocuğun bademciklerinin alınması gerekir.

•             Gırtlak iltihabı (larenjit), çocukta ortaya çıkarsa, çocuğun solunum yolları erişkininkinden daha küçük olduğu için bir sorun haline gelebilir.

Soluk borusunun iç zarının şişmesine yol açarsa, çocuk, soluk almayı güçleştiren tehlikeli öksürük nöbetleri (“krup” adı verilir) ve ses tellerinde kasılma nöbetleri geçirebilir. Gırtlak iltihabı krup nöbetlerine yol açmışsa, tehlikeli dönem geçinceye kadar çocuğun hastanede tedavi edilmesi zorunlu olabilir.

Çocuğun Boğazına Bir şey Kaçması

Bir çocuğun boğazına bir şey yapıştığı zaman ne yapmalı?

Bir çocuğun yuttuğu bir şey boğazına yapışırsa, yapışan şeyi söküp çıkarmak için çılgın gibi öksürmeye başlayacaktır. Öksürmek işe yaramazsa, soluk almak için çabaladığı sırada yüzü morarmaya başlayacaktır.

•             Çocuğu gövdesi ve başı aşağı sarkar durumda dizlerinizin üstüne yatırıp, kürek kemikleri arasına elinizle birkaç kez, öksürüklerine rastlayacak biçimde, sertçe vurun.

•             Boğazına yapışmış olan şey yerinden kurtulunca, bırakın çocuk onu tükürüp çıkarsın ya da ağzını açıp, parmağınızı çevresinden dolaştırarak geçirerek, siz çıkarın.

•             Bu arada yeniden boğaza doğru itmemeye dikkat edin.

•             Çocuk küçük bir bebekse, başı göğsünden aşağıda olacak biçimde bir kolunuza yatırın ve öbür elinizle sırtına vurun (çok hızlı değil)..

•             Boğazına yapışmış şey bir balık kılçığıysa ve çok ‘öksürmüyorsa, çocuğa ekmek içi’ çiğnetip yutturun.

•             Kılçığı sürükleyip çıkaracaktır.

SORU VE YANIT

Dört yaşındaki oğlumun günlerdir boğazı ağrıyor; ama hiç de hastaymış gibi görünmüyor. Doktora götürmem gerekir mi ?

Evet. Bir çocuğun boğazı ağrıdığı zaman, çabuk iyileşmezse, mutlaka doktora göstermek gerekir; çünkü boğaz enfeksiyonları, “östaki borusu” adı verilen boru yoluyla kolayca ortakulağa geçerler. Çocuklar, ihtilaflara yol açabilen ortakulak enfeksiyonlarına çok duyarlıdırlar.

Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis,  tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Sağlık Haberleri