Bebekte Kabakulak Belirtileri Tedavisi ve Nedenleri ?

Bebeklerde Kabakulak Hastalığı TedavisiKabakulak ya da tıptaki adıyla epidemik parotit (bulaşıcı kulakaltı bezi iltihabı), kızamık ya da suçiçeği gibi öbür bazı yaygın çocukluk hastalıklarından biraz daha az bulaşıcı olmasına karşılık, 4-14 yaş arasındaki

Bebeklerde Kabakulak Hastalığı Tedavisi

Kabakulak ya da tıptaki adıyla epidemik parotit (bulaşıcı kulakaltı bezi iltihabı), kızamık ya da suçiçeği gibi öbür bazı yaygın çocukluk hastalıklarından biraz daha az bulaşıcı olmasına karşılık, 4-14 yaş arasındaki çocuklarda oldukça sık görülen bir hastalıktır.

Genel belirtilerin yanı sıra, ağız çevresinde bulunan tükürük bezlerinin (toplam 6 tane) şişmesine neden olur. Kabakulak geçiren bir çocuk, bu hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanır. Ayrıca hastalık, günümüzde aşıyla önlenebilmektedir.

Kabakulak, çocuğun yüzünü çok kötü şişirebilir; buna karşılık, bazı çocuklarda, hafif bir şişme halinde ortaya çıkabilir; hattâ farkedilir bir şişme olmayabilir.

Kabakulak Hastalığı Belirtileri Neler

Bazı başka virüs hastalıklarında da olduğu gibi, kabakulak belirtileri, virüsün alınmasından bir süre geçtikten sonra ortaya çıkar.

Çocuğun virüsü almasından aşağı yukarı iki-dört hafta sonra, hafif ateş, boğaz ağrısı ve titreme gibi gribi andıran belirtiler görülebilir.

Ayrıca, çocuk kulaklarının çevresinde ağrı duyabilir ve yutkunmakta güçlük çekebilir.

Alt ve üst çeneler arasındaki büyük tükürük bezi (kulakaltı bezi ya da parotis) duyarlılık kazanır ve şişer.

Bazen yüzün yalnızca bir yanı etkilenir; ama genellikle yüzün her iki yanı da gözle görülür biçimde şişer ve çocuk ağzını açarken ya da yutkunurken çok ağrı duyabilir.

Bu aşamada çocuğun beden ısısı iyice yükselir ve çoğunlukla 39,4 °C’a kadar çıkar.

Tükürük bezlerinin altısı da iltihaplanabilir ve bu durumda bütün altçene bölgesi şişkin ve ağrılı duruma gelir.

Ama bazı çocuklarda, önce tek bir bez etkilenir; sonra enfeksiyon bir bezden öbürüne aşamalı biçimde geçer.

Kabakulak Hastalığı Belirtiler

Hastalığın en şiddetli döneminde, kabakulaklı çocuk kendisini son derece “kötü” hissedebilir.

Bitkin, ateşli olmasının, titremeler geçirmesinin ve biraz da ağlamaklı olmasının yanı sıra, iştahını da yitirir ve yutkunmanın verdiği ağrı yüzünden hiç yemek istemez.

Iki-üç gün sonra şiş inmeye ve ateş düşmeye başlar.

Çocuk çok geçmeden canlılığını kazanır ve iştahı geri gelir.

Bazen kabakulak, gözle görülür hiçbir belirti vermeden ve farkedilir bir şişme olmadan da evrimini tamamlayıp sona erer.

Bu hafif biçiminde bile, hastalığı geçirmiş olmak, ömür boyu bağışıklık kazandırır.

Bebeklerde kabakulak tedavisi

Kabakulak Hastalığı İHTİLATLAR

Önemli bir hastalık olmamasına karşılık, kabakulak, çok yaygın öbür çocukluk hastalıklarından biraz daha çok ihtilata yol açma olasılığı taşıyan bir hastalıktır. Anne babaların, ihtilat belirtilerine karşı çok dikkatli olmaları gerekir.

Pankreas İltihabı Pankreatit

Kabakulağın en çok görülen ihtilatı pankreas iltihabı dır (pankreatit). Genellikle bir-iki gün süren karın ağrısına ve mide bulantısına yol açar.

Erkekte Erbezi İltihabı Orşit

İkinci bir ihtilat, erkek çocukta erbezi iltihabı (orşit), kızlardaysa yumurtalık ltihabı (ooforit) gelişmesidir. Erbezi iltihabı, bir ya da her iki erbezinde ağrıya ve şişmeye neden olur ve kabakulağın, çocuğun yüzünde herhangi bir şişmeye yolaçmadığı hafif biçimde bile, ortaya çıkabilir.

Kızlarda Yumurtalık İltihabı

Oldukça sık rastlanmasına karşılık, çok ciddi değildir; genellikle bir hafta içinde her şey normale döner. Kızlardaki yumurtalık iltihabı, daha az rastlanan bir ihtilattır. Karnın aşağı bölümünde şiddetli sancıya ve kusma nöbetlerine yol açar; genellikle iki-üç gün sürerse de, uzun vadede etkileri yoktur.

Bunlar dışında, kabakulağın iki ihtilatı çok ciddi sonuçlara yol açabilir:

Beyin iltihabı ve menenjit (ayrı maddelerine bakın).

Beyin iltihabı, aşırı baş ağrısı, yüksek ateş ve kusmayla, menenjitse baş ağrısı, ense sertliği ve çoğunlukla kusmayla belirti verir.

Her iki hastalık da, tedavi edilmemeleri durumunda, özellikle çok küçük çocuklarda öldürücü olabilecekleri için, acil tedavi gerektirirler.

KABAKULAK SORU ve YANIT

Kızım yakalandığı kabakulak hastalığını, biz farkına varıncaya kadar öbür çocuklarımıza da bulaştırmış olabilir mi? Hastalığın uzun bir kuluçka dönemi olduğunu biliyorum.

Kabakulakta belirtilerin ortaya çıkması bir ay kadar sürebilirse de çocuk hastalığı, şişmenin görülmesinden ancak altı gün kadar önce bulaştırmaya başlar. Yüzü şiş olduğu sürece, bulaştırıcılığı sürer.

KABAKULAK SORU ve YANIT

Kabakulağın ihtilatı olarak menenjitin ortaya çıkması çok yaygın mıdır?

100 kabakulak hastasından yalnızca 1 kadarında menenjit ortaya çıkar ve ortaya çıksa bile hafif geçip, üç-dört gün içinde kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte, çocuğunuzda kabakulak geçirdikten sonra başağrısıyla birlikte, kusma ya da ense sertliği gibi belirtiler farkedersiniz; hemen doktoruna haber vermeniz gerekir.

Kabakulağın bu iki ihtilatından birinin gelişmesine, çok sık rastlanmamakla birlikte, anne-babaların kabakulaklı çocuklarını dikkatle gözlemeleri, kaygılandırın belirtiler farkettiklerinde hemen doktora başvurmaları, son derece önemlidir.

Kabakulak Hastalığı Nedenleri Neler

Kabakulak, çocuktan çocuğa öksürükle, hapşırmayla ve hastalığı taşıyan bir kimsenin soluğuyla bulaşan bir virüsten kaynaklanır.

Virüsler, soluk alınırken bedene girerek solunum sisteminde etkinlik göstermeye başlarlar.

Hastalık belirtileri, virüs bulaşmasından iki-dört hafta sonraya kadar ortaya çıkmaz.

Bebeklerde kabakulak belirtileri

Kabakulak Hastalığı Tedavisi

Çocuğun kabakulak geçirdiğinin kesin teşhisi, çağrılan doktoru tarafından konur. Tedavi hastalığın şiddet derecesine göre değişir.

Genel olarak, çocuğun, belirtilerin ortaya çıkmasından başlayarak, on gün süreyle sokağa çıkmaması gerekir; ama yatakta kalması zorunlu değildir.

Çocuğun ateşi, bedeni ıslak süngerle silinerek ya da parasetamol verilerek düşürülebilir; parasetamol aynı zamanda herhangi bir ağrı ya da sancıyı da yatıştırabilir. Birkaç gün süreyle çocuğun boğazı çok ağrıyacak, büyük bir olasılıkla katı besinler yiyemeyecektir.

Bu sırada bol bol sıvı içecekler, çorba içirilmesi ve püre haline getirilmiş yemekler verilmesi gerekir. Yüzün ağrıyan yanına, havlu sarılmış bir sıcak su şişesi koymak rahatlatıcı olabilir.

Kabakulak Hastalığı DİKKAT !

Kabakulak, yetişkin erkeklerde de ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden, kabakulak geçirip geçirmediğini, yani hastalığa karşı bağışıklığı olup olmadığını bilmeyen bir erkek, hastalardan uzak durmalıdır.

Kabakulak Hastalığı AŞILAMA

Günümüzde çocuklar, aynı zamanda kızamık ve kızamıkçığa karşı da koruyan KKK (kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısı) adlı karma aşıyla kabakulaktan korunmaktadırlar. Bu aşı, genellikle çocuğa oniki aylık-iki yaş arasında olduğu sırada yapılır.


Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis,  tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Sağlık Haberleri