Begonvil nedir, ne demektir? Begonvil hikayesi nedir?

Sezen Aksu'nun yeni albümünün ilk şarkısının demosu 'BEGONVİL' görücüye çıktı. Şarkıyı dinleyenler Begonvil nedir? Begonvil ne demek? diye araştırmaya başladı. Begonvil, genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bir süs bitkisidir. Peki Begonvil hikayesi nedi

Minik Serçe Sezen Aksu'nun yeni albümünün ilk şarkısının demosu 'BEGONVİL' YouTube üzerinden görücüye çıktı. Şarkıyı dinleyenler Begonvil nedir? Begonvil ne demek? diye araştırmaya başladı. Begonvil, genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bir süs bitkisidir. Boyları genel olarak 15 metreye kadar ulaşabilen Begonvil, her ne kadar albeni sahibi olsa da gövde yapısında diken bulundurmaktadır. Peki Begonvil hikayesi nedir? İşte son zamanların en çok araştırılan bitkisi Begonvil hakkında tüm detaylar...

BEGONVİL NEDİR?

Sezen Aksu'nun albümünün demo parçası Youtube üzerinde paylaşıldı. Ünlü sanatçının hayranları albümün ardından Begonvil nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. Begonvil, mor, beyaz, pembe ve kırmızı renkte çiçekleri olan, tırmanıcı özellikte ve ağaçsı bir bitkidir. Güneşi sever. Hastalık ve böcek barındırmaması önemli bir özelliğidir.

Begonvil ya da halk arasında bilinen adıyla Gelin Duvağı çiçeği, son günlerin popüler bitki türleri arasında yer alıyor. Genelde Akdeniz Bölgesi’nde sık yetiştirilen dış mekân süs bitkilerinden birisi olan Begonvil, sarmaşık formunda olan çok yıllık bir bitkidir. Ilıman iklimlerde çok yıllık, kışları soğuk geçen karasal iklimlerde tek yıllık veya iç mekân bitkisi olarak yetiştirilir.

Boyları 15 metreye kadar uzayabilir. Bitkinin gövde yapısı dikenlidir. Gösterişli, salkımlar şeklinde çiçekleri vardır. Çiçeklerinin rengi genelde pembedir ancak mor, eflatun, sarı ve beyaz renklerde de olabilir.

Çiçeklenme dönemi genelde ilkbaharda başlayıp kışı ılık geçen bölgelerde kış sonlarına kadar devam edebilir. Çiçeklenmesi bitse bile dekoratif yapraklarını dökmez.

Yapraklar 3-4 cm veya türe göre biraz daha büyük olabilir. Yaprak kenarları düz olup kış soğuklarında yaprak uçlarında bronzlaşma görülür.

Begonvilin rengi aslında “bract” denilen rengini değiştirme kabiliyetine sahip bir grup yaprak tarafından verilmektedir yani aslında renkli görünen parçalar çiçek değil, kendi rengini değiştiren bir grup yapraktır. Braktelerin altında küçük sarı renkte görülen asıl çiçekler kokusuzdur. Begonviller sarılıcı bitkilerdir, bu hâlleriyle binaların ya da peyzaj elemanlarının boyu uzunluğunca büyüyebilir.

İKİ ÇEŞİT BEGONVİL VARDIR:

Mor Çiçekli Begonvil: İlkbaharda açan çiçekleri yazın ve sonbaharda bitki üzerinde kalır. Gerçek çiçekleri küçük, beyaz ve gösterişsiz olup brakteler üç parçalı ve çok çarpıcı mor renklidir. Yeşil yaprakları her dem kalp şeklinde ve parlak yeşil renklidir. Kolayca kırılabilen hassas yüzeysel kökler oluşturur. Bu yüzden de taşınmaktan hoşlanmaz. Donlara duyarlıdır. Sıcak güneşli, ılıman ve rutubetli yerleri sever. Soğuk hava koşullarından hoşlanmaz. Yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır. Kışın korunaklı yerlerde himaye edilmeli ve çiçeklenme döneminde sulama azaltılmalıdır. Hızlı büyür ve maksimum 6 m boy yapar. Işık bitkisidir. Daldırma, kök ve ökçeli gövde çelikleri ile üretilir. Çardak, pergola, balkon ve terasların örtülmesinde kullanılan türdür. Rüzgârdan korunaklı yerlere dikilmelidir. Ayrıca büyük kap ve saksılarda yetiştirilebilir.

Göze Hitap Eden Begonvil: Haziran-temmuz ayında açan çiçekler tuğla kırmızısı renklidir. 4-5 m kadar tırmanabilir. Cinsin varyetelerinde Crimson Lake ve Barbara Karst çeşitlerinin çiçekleri göz alıcı renklerdedir. After Glow çeşidinin çiçekleri turuncu ve somon renkli, yeşil gölgelidir. Sıcak iklimlerde yetişir ve yılın herhangi bir zamanında dikimleri yapılabilir. B.spectabilis mor renkli olan türdür, brakteleri en büyük türlerden biridir. “Jamaica white” beyaz renklidir, soğuğa en dayanıksız olan türdür. “Rainbow gold” ise kırmızı renklidir ve spectabilise göre daha seyrek bir yapısı vardır.

BEGONVİL HİKAYESİ NEDİR?

Adını, kendisini 1768 yılında Brezilya'da keşfeden ve Avrupa'da tanınmasını sağlayan Fransız amiral Louis Antoine de Bougainville'den almıştır. Gelin Duvağı ve Rodos Sarmaşığı diğer adlarıdır. Ana vatanı Güney Amerika olan Begonvil Ekvator'dan orta Brezilya'ya kadar uzanan alanda yetişir. Eski Dünyada ise Akdeniz ikliminin görüldüğü don riskinin olmadığı kıyı bölgelerinde yetişir.

BEGONVİL ŞARKISINA SEZEN AKSU'DAN AÇIKLAMA

Sezen Aksu yeni albümünün demo şarkısıyla ilgili açıklama yaptı.

"Demo bir şarkının ilk çalınmış ve söylenmiş, olgunlaşmamış ham halidir. Bir tür taslak hali diyebiliriz. Bazen de başka bir şarkıcıya ve düzenleme yapacak müzisyene, rehberlik yapması için hazırlanır. Ben bazı demoları asıllarından daha çok severim; daha iyi ya da daha kötü olduğundan değil, içinde ne endişe ne düşünce barındırdığından... Beğenecekler mi beğenmeyecekler mi kaygılarının başlamadığı, bizim müzik terminolojisinde “perfomans anksiyetesi” dediğimiz duygunun henüz yakamıza yapışmadığı zamanları şarkının... Çalan için de söyleyen için de gerçek kayıt aşamasında kusursuz olma çabası gerginlik sebebidir çünkü. Müziği seven herkesin şarkıların saf halini tatmaya hakkı var diye düşünüyorum... Bu DEMO albümüyle o anların ruhunu paylaşmak istedim. Düş Bahçeleri konseptini bilen bilir, diğer yorumcu arkadaşlarımın seslendirdiği şarkılarımı, yeni düzenlemelerle yeniden seslendiriyorum. Söyleyenler zaten çok güzel söylemiş oluyorlar; o biraz benden de hatıra kalsın diye söylemek istediğim şarkılardan oluşan bir konsept. DEMO onlardan ayrılıyor. Konsepti falan yok. Süsleme yok. Olduğu gibi, geldiği gibi... Sevgilerimle, Sezen"

BEGONVİL ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL YAPILIR?

Begonvilleri rüzgardan korumak gerekir. Ilıman iklim bitkisi olduğundan kışı soğuk geçiren yörelerde iç mekanda yetiştirilebilir fakat havasız kaldığı takdirde çiçeklerini dökecektir. Mekanın düzenli olarak havalanmasına dikkat edilmelidir. Süzek bahçe toprağını tercih eder. Eğer çok sulanırsa çiçeklerini döker. Üretimi vejetatiftir, anaç bitkiden alınan yarı odunsu yan sürgünlerle gerçekleştirilir. İlk dikildiği dönemlerde bol sulanması daha sonraları çiçeklenmeyi teşvik etmek amacıyla az sulanması gerekmektedir.

Transplantasyon yaparken bitkinin kökünün kesinlikle hava almaması gerekir. Transplantasyon öncesi bitkinin toprağının kuru olmasına dikkat edilmesi gerekir böylece kök, toprağıyla beraber bütün halinde çıkacaktır. Eğer kökü yerinden oynatılırsa ve kök hava alırsa, bitki anında yapraklarını ve çiçeklerini buruşturacaktır. Bu durumda derhal dikilip bolca sulanması bitkiyi kurtarabilir

Gündem Haberleri