Korkunç bir uygulama olan kadın sünneti nedir?
Tıbben bir zorunluluğu bulunmadığı halde, kadınların vajinalarının bir kısmını ya da tümünü alma uygulamasıdır. Bu uygulama, kadınlar için tamamen insanlık dışıdır. Dünya Sağlık Örgütü ve bazı devletler bu uygulamayı, "genital sakatlama" olarak da isimlendirmektedir.
UNICEF tarafından 2013 yılında hazırlanan rapora göre yaklaşık 125 milyon kız çocuğu ve kadın, sünnet edilmiş ve 30 milyon kadın ve kız çocuğu da yaklaşık 10 yıl içerisinde sünnet edilecek.
Zamanında Amerika Birleşik Devletleri'nde de uygulanan kadın sünneti uygulaması 1996 yılında yasaklanmıştır. Daha çok Afrika ve Ortadoğu'da yaygın bir uygulamadır. Mısır, Etiyopya, Nijerya, Sudan ve Kenya ile Burkina Faso, kadın sünneti uygulamasının en çok görüldüğü ülkelerdir. Somali'de ise, sünnetin uygulanma oranı yüzde 98 oranındadır.
Şaşırtıcı bir şekilde kanunen 30 sene önce yasaklanmış olmasına karşın İngiltere'de de, her yıl çok sayıda kadın, bu uygulamaya mecbur bırakılıyor.
Kadınlar neden sünnet ediliyor?
En yaygın sebebi, toplum psikolojisi. Toplumda kendini kabul ettirebilme dürtüsü, insanları bu uygulamaya sevk eden en büyük gerekçe. Hijyenik olduğunu düşünmeleri, evlilikte daha mutlu olacaklarına inanmaları, bakire kalmak ve dini nedenler de bu uygulamaya sevk eden diğer nedenler. Daha çok Müslümanlar tarafından gerçekleştirilen bir uygulama olsa da farklı dinlerde de görülmekte.
Ölüme neden oluyor
Bu uygulamayı sürdürenlerin bildiklerinin aksine kadınların sünnet edilmesi, tıbben hiçbir fayda sağlamıyor. Hatta tam tersi çok büyük sağlık problemlerine neden oluyor. Kısmen hastanelerde uygulansa da daha çok hijyenden son derece uzak ve cahil metotlarıyla uygulanıyor. Uygulama sırasında kullanılan ekipmanların steril olmaması nedeniyle AIDS ve daha pek çok virüsün bulaşmasına neden oluyor. Aşırı kan kaybetmeleri nedeniyle ölen kadınların yanı sıra, enfeksiyon kaparak sağlığından olan kadınlar da bulunmakta.
Kişilik bozukluğu ve ruhsal problemlere neden oluyor
Fiziksel olarak bıraktığı tahribatın yanı sıra ruhsal olarak da ciddi rahatsızlıklara yol açan uygulama, kadınları çok etkiliyor. Kadının bekaretini korumak ve cinsellikte bir etkisi olmasını önlemek amacıyla uygulanan kadın sünneti, kadınların, ailelerinin kendilerini cezalandırmak amacıyla böyle bir şeyi yaşattıklarını düşünmelerine neden oluyor. Cezalandırıldıklarını düşünen genç kızlar ve kadınlar da, hayatları boyunca kişilik bozuklukları, panik ataklar gibi ruhsal problemlerle başa çıkmak zorunda kalıyor.