Bennu Gerede'nin çıkardığı Ben Ben-Nü kitabı sosyal medyada konuşulmaya başlayınca tekrar gündeme oturdu ve herkes bu kitabı araştırmaya başladı. Bizde sizler için Bennu Gerede kitap özeti nerededir? Bennu kitap konusu nedir? Bennu kitap nereden okunur? Bennu Gerede kimdir? sorularının cevaplarını araştırdık...
BEN BEN-NÜ KİTABININ KONUSU
Bennu Gerede kitabında 2006-2009 arasında aşk yaşadığı, oğlu Kai'nin babası fotoğrafçı Ahmet Ağaoğlu'ndan şiddet gördüğünü, sevgilisinin kendisini ve o yıllarda 9 aylık olan bebeğini yastıkla boğmaya çalıştığını ayrıntılarıyla yazdı.
Bennu Gerede kitapta şu satırlara yer verdi: ''Sözüm ona ben toplumun eğitimli, özgür, marjinal bir yüzünü temsil ediyorum. Peki ya gördüğüm şiddet karşısında susmamı neyle açıklayacağız?
BEN BEN- NÜ KİTABI OKU
Sözüm ona ben toplumun eğitimli, özgür, hatta marjinal bir yüzünü temsil ediyorum. Peki ya gördüğüm şiddete susmamı neyle açıklayacağız? “Sevgi”, “cinsellik” ve “şiddet” zihnimde hep kol kola gezmiş. Bir araya gelmemesi gereken bu üç kavramın kurbanı olduğumu anladığımda, zaten çoktan etlerim çürümüş, kalbim kırıklarla dolmuş ve zihnim bulanmıştı. Çocukluğumdan beri böyle öğrenmiş, bunun üzerine inşa etmişim kendi gerçeğimi. Yanlış yapmışım. En büyük yanlışım ise şiddeti kabullenmek olmuş.
Bana kızacaksınız! “Sahiden yaşamış mı bu kadın bunları, yok artık daha neler?” diyeceksiniz. “Aptal!” diyenleriniz bile çıkacak biliyorum çünkü bunları vaktiyle kendime söylemiş olan benim. Ama bir farkla. Zor öğrensem de öğrenebildiğim için mutluyum. Acı çeksem de acılarımı dindirebildiğim ve güçlü biri haline dönüştüğüm için mutluyum. Zorlansam da, zorlukların hayatıma kattıklarının değerini görebildiğim için mutluyum. Mutluyum... Geldiğim noktadan memnun olduğum için mutluyum.
Erkekler! Karşınızdaki kadın kim olursa olsun, cinsel fantezisi şiddet eylemi görmek bile olsa siz ona el kaldıramazsınız. Kaldırırsanız bir suç işlemiş olursunuz, bir insanlık suçu...
Ve kadınlar! Gördüğünüz şiddete susarak, onu kabullenerek, başkasından çözüm bekleyerek “Kadına şiddete hayır!” sloganları atmanız bir işe yaramaz. Önce kendi devriminizi yapacak, bayrağınızı sonra dalgalandıracaksınız.
- Bennu Gerede-
''Sözüm ona ben toplumun eğitimli, özgür, marjinal bir yüzünü temsil ediyorum. Peki ya gördüğüm şiddet karşısında susmamı neyle açıklayacağız?
Sevgi, cinsellik ve şiddet zihnimde kol kola gezmiş. Bir araya gelmemesi gereken bu üç kavramın kurbanı olduğumu anladığımda, zaten çoktan etlerim çürümüş, kalbim kırıklarla dolmuş ve zihnim bulanmıştı.''
''En büyük hatam şiddeti kabullenmek olmuştu. Evet, okuyucular bana kızacak! 'Bu kadın bunları sahiden yaşamış mı, yok artık' diyecekler. 'Aptal' diyenleriniz bile çıkacak.
Bunları vaktiyle kendime söyledim. Ama bir farkla. Zor öğrensem de geldiğim noktadan mutluyum. Kadınlar! Gördüğünüz şiddete susarak, onu kabullenerek, başkasından çözüm bekleyerek 'Kadına şiddete hayır' sloganları atmanız hiçbir işe yaramaz. Önce kendi devriminizi yapacak, bayrağınızı sonra dalgalandıracaksınız.''
''Şiddeti kabul etmem en büyük hatamdı''
BENNU GEREDE KİMDİR?
Bennu Gerede, 30 Ağustos 1971 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Doktor bir baba ve senarist bir annenin kızı olan Gerede'nin dedesi Kurtuluş Savaşı gazisi, aynı zamanda Atatürk’ün yaveri, eski büyükelçi albay Hüsrev Gerede'dir.
Ablası Şiva Fas‘da yaşamaktadır. Bennu Gerede altı aylık bebekken babasının işi nedeniyle ailecek New York‘a taşındılar. Babası Birleşmiş milletler doktoru olarak 15 yıl New York‘da görev yaptı.
Lisans egitimini ABD. Newyork’da bulunan Parsons School of Art’ta fotoğrafçılık üzerine aldı. Eğitimini tamamladıktan ablası Şiva ile birlikte İstanbul’a geldi. Mankenlik, fotomodellik, oyunculuk yaptı. Bu arada anne ve babası ölene kadar hiç boşanmamış ama ayrı yaşamaya başlamışlardır. Bennu ve ablası Teşvikiye’de annesinde kalmaktadır. Bennu Gerede, sonra bir müddet Fransa‘nın güneyine yatılı okula gitti, 4 yıl daha fotoğrafçılık üzerine eğitim aldı. Daha sonra da Türkiye’ye dönerek eğitimini aldığı fotoğrafçılık üzerine çalışmaya başladı. Bennu Gerede, uzun yıllar New York‘ta yaşadı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde birçok fotoğraf sergileri açtı, fotoğraflarını sergiledi.
Bennu Gerede, oyunculuğa ilk adımını 1989 yılında TRT için çekilen “İz Peşinde” dizisinde canlandırdığı Füsun karakteriyle attı. İlk sinema filmi, 1991 yılında çekilen, yönetmenliğini ve senaristliğini Ersin Pertan‘ın yaptığı” Kurt Kanunu” adlı filmdir.
Aşk Ölümden Soğuktur adlı İkinci filminde Kadir İnanır ile başrolde yer aldı. Bu filmin yönetmeni olan ve senaryosunu da yazan annesi Canan Gerede Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi yönetmen Bergen‘in hikayesini anlatıyordu.
Bennu Gerede, 1999 yılının yılbaşında Amsterdam‘da tanıştığı fotoğrafçı Koray Erkaya ile 1999 yılında Mısır‘da sina çölünde Bedevi geleneğine göre evlendi. New York‘ta 2000 yılında “Daren” ve “Dilan” adında ikiz oğulları oldu. 2001 yılında “Miro” Adını verdikleri bir oğlu daha oldu. 2006 yılında ayrıldı.
Bennu Gerede, bir dönem en yakın arkadaşı Zeynep Tunuslu‘nun 2001 yılında ayrıldığı eşi Ahmet Ağaoğlu’yla 2006 yılında aşk yaşamış, bu birlikteliğinden 2007’de bir de Kai adında 4. oğlu oldu.
Bennu Gerede‘nin ikizleri de dahil olmak üzere tam dört oğlu var.
Bennu Gerede, 19 mart 2010 tarihinde Cem Büyükhanlı ile evlendi. 6 Mayıs 2011 tarihinde boşandı.
2013 yılında Panama’da yapılan, Acun Ilıcalı‘nın hazırlayıp sunduğu Survivor Ünlüler – Gönüllüler yarışmasında Ünlüler takımında Bennu Gerede de yarıştı.
Filmleri :
1989 – İz Peşinde
1991 – Kurt Kanunu
1994 – Aşk Ölümden Soğuktur
1997 – Ağır Roman (Konuk Oyuncu-Fotoğrafçı)
1998 – Parçalanma
ALİ AĞAOĞLU KİMDİR?
Ahmet Ağaoğlu, Türkiye'de yiyecek ve içecek konusunda uzmanlaşmış fotoğrafçılardan biridir. Fotoğraf çekmeye ilgisi dokuz yaşında iken başlayan ve babasının ısrarı üzerine Londra da Arkeoloji bölümünde okuyan Ahmet Ağaoğlu, sonra tekrar fotoğrafçılık üzerine eğitim aldı. Daha önce Londra'da bir yiyecek ve içecek fotoğrafçısı olarak çalıştı. 1995 yılında İstanbul'a taşındı ve o zamandan beri Türkiye’de yaşıyor. Müşterileri arasında yiyecek ve içecek sektörünün dev isimleri var.
BENNU GEREDE ALİ AĞAOĞLU İLİŞKİSİ
Oyuncu ve fotoğrafçı Bennu Gerede, çocuğunun babası fotoğrafçı Ahmet Ağaoğlu’na 50 bin liralık nafaka davası açtı. Gerede, eski sevgilisi Ahmet Ağaoğlu’ndan ayrılma kararı aldığında yastıkla bebeğini ve kendisini banyoda boğmaya çalıştığını öne sürdü. Eski sevgilisinin iddialarının asılsız olduğunu belirten Ahmet Ağaoğlu ise, “Bu kesinlikle doğru değildir. Yaklaşık 3 milyon lira borcum vardır. 7 bin lira tedbir nafakasının düşürülmesini istiyorum” dedi.
İstanbul Aile Mahkemesi’ne açılan davanın dilekçesinde; Bennu Gerede ile Ahmet Ağaoğlu’nun 2006’da başlayan ve yaklaşık 2.5 yıl süren ilişkisinden New York’ta evlilik dışı bir çocuklarının dünyaya geldiği anlatıldı.
Çocuğu ile soy bağı kuran baba Ahmet Ağaoğlu’nun daha sonra Bennu Gerede’ye fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığının anlatıldığı dava dilekçesinde, “Müvekkil Bennu Gerede 9 aylıkken bebeği ile birlikte konuttan ayrılmaya karar vermiştir. Bunun üzerine davalı Ahmet Ağaoğlu müvekkil Bennu Gerede’yi ve bebeği yastıkla boğmaya çalışmıştır. Müvekkil 10 yıl boyunca çocuğa tek başına bakmıştır. Müvekkilin Ağaoğlu’ndan olan çocuğundan başka 3 çocuğu daha vardır. 4 çocuğuyla Bali’ye yerleşen müvekkil Bennu Gerede bir süre önce Türkiye’ye dönmüş ve çocuklarıyla birlikte annesinin Nişantaşı’ndaki evine yerleşmiştir. Çocuğu için müvekkile 2 Nisan 2018’e kadar düzenli olarak 3 bin dolar ödeyen davalı Ahmet Ağaoğlu, artık çocuğa ödeme yapmayacağını bildirmiştir. İş bulmakta güçlük çeken müvekkil de bu davayı açmak zorunda kalmıştır” denildi.
Müvekkilinin annesiyle oturduğunu dava dilekçesinde anlatan Bennu Gerede’nin avukatı, “Müvekkilin kira ödeyecek bir geliri yoktur. Faturalar ile 4 çocuğun aylık yiyecek gideri 10 ila 15 bin lira arasındadır. Davalıdan olan çocuğun tüm masrafları toplamı ise 23 bin 950 liradır. Çocuk için aylık 50 bin lira nafakaya hükmedilmesi gerekir. Davalı Ahmet Ağaoğlu Adana’daki arazilerde yıllık en az 1 milyon dolar karla çiftçilik yapmıştır. Ayrıca davalı Türkiye’nin en önemli fotoğrafçılarındandır. Son derece lüks yaşam koşulları içerisinde yaşayan davalının müşterek çocuktan bunu esirgemesi kabul edilemez” dedi.
Mahkeme ara kararında babanın müşterek çocuğa aylık 7 bin lira tedbir nafakası ödemesine karar verdi.
Davaya cevap veren Ahmet Ağaoğlu ise iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Müvekkilinin davacı Bennu Gerede’ye fiziksel ve psikolojik şiddet uygulamadığını cevap dilekçesinde anlatan Ahmet Ağaoğlu’nun avukatı şunları söyledi:
“ Çocuk ile davacıyı yastıkla boğmaya çalıştığı iddiası çok vahimdir. Bu kesinlikle doğru değildir. Müvekkil her zaman oğlunu görmek istemiş, ancak davacı buna engel olmuştur. Müvekkilim çocuğu ile görüşebilmek için 9 yıl önce dava açmış kişisel ilişkiye ilişkin mahkeme kararında müvekkilimin çocuk ile çok iyi ilgilendiği ve çocuk ile görüşmesinde olumsuz hiçbir durumun olmadığı ifade edilmiştir. Görüleceği gibi müvekkilimle çocuğunun görüşmesine engel olan davacının kendisidir."
"Bali’de tam 12 gün çocuğuyla vakit geçiren müvekkilimin vedalaşmadan ayrıldığı iddiası da doğru değildir. Davacının iş bulamadığı iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. Zira davacı fotoğraf sanatçısıdır ve varlıklı bir aileye mensup olup kira geliri vardır. Türkiye’deki oturdukları evin tüm giderlerinden müvekkilim sorumlu tutulamaz. Diğer 3 çocuğun babası müvekkilim değildir."
"Adana’daki atıl durumdaki miras kalan araziler için kredi çeken müvekkilimin Ağustos 2018 itibarıyla 910 bin lira borcu, banka kredileri ve ziraat firmasına da yaklaşık 2 milyon lira borcu vardır. Mahkemenin verdiği 7 bin liralık tedbir nafakasının düşürülmesini ve nafakanın makul bir seviyeye indirilmesini istiyoruz”