Tüm dünyayı olumsuz etkisiyle sarsan ve bir yılı aşkın süredir küresel çapta mücadele edilen yeni tip koronavirüs salgınının önüne geçmek için, dünya çapında yapılan aşı sayısı 2 milyarı aştı. Bununla birlikte ülkemize sevkiyatı yapılan Alman/ABD ortaklığındaki aşı ve Çin aşıları da 45 yaş üzerine kadar ulaştı. Peki Berber ve kuaförler ne zaman koronavirüs aşısı olacak? İşte cevaplar...
BERBER VE KUAFÖRLER NE ZAMAN KORONAVİRÜS AŞISI OLACAK?
Koronavirüs salgınına karşı, en riskli gruplar arasında yer alan hizmet sektörü çalışanları, ilk olarak turizmcilerle birlikte aşılanmaya başladı. Berber ve kuaförlerin de riskli gruplar arasında yer almasında ötürü, aşılanma zamanları merak konusuydu. Gün içinde, yüzlerce insanla temas halinde bulunmak zorunda kalan berber ve kuaförlerin aşılanma tarihini, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla duyurdu.
Sağlık Bakanı Koca, berber ve kuaförlerin aşılanmasına bugünden itibaren (11 Haziran 2021) başlanacağını duyurdu. Randevularını alan tüm berber ve kuaför çalışanları, 11 Haziran Cuma tarihinden itibaren aşı olabilecekler.
AŞILAMADA NE DURUMDAYIZ?
Türkiye’de ilk aşıyı 13 Ocak’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Kameralar karşısında geçen Bakan Koca, Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından ilk CoronaVac aşısını Ankara Şehir Hastanesinde Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte yaptırdı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI
Tarihler 14 Ocak'ı gösterdiğinde ise artık Türkiye'de aşılama programı resmen başladı.
İlk olarak koronavirüse karşı en ön safta mücadele veren sağlık çalışanlarının aşılanmasına geçildi. Yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık personeli virüse karşı mücadelede aşılandı. İlk etapta Çin'den Sinovac aşısı 28 gün arayla sağlık ordusuna yapıldı.
Koronavirüs geçirenlere ise antikor seviyelerine bağlı olarak 6 ay sonra aşılama yapılıyor.
Sağlık Bakanlığının aşı programında sağlık kurumunda çalışanlar, tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil olmak üzere eczane çalışanları da bulunuyor.
65 YAŞ ÜSTÜ
Sağlık çalışanlarının aşı programı devam ederken 65 yaş üstü kişilerin aşı çalışması 12 Şubat'ta başladı. Kademeli olarak 70 yaş üzeri kişilerin aşı uygulaması hızla devam etti.
65 yaş üzerindeki kişilerde aşılamanın etkisi görüldü. 1 Ocak'ta yüzde 17,7 olan pozitiflik oranı 18 Mayıs tarihinde yüzde 8,2'ye kadar düştü.
Sağlık ordusu bu süreçte kar-kış demeden 65 yaş üstü ve evlerinden çıkamayan kişilere aşı yapmaya gitti.
Bu grupta 65 yaş üzerindeki vatandaşlara ek olarak engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar da eklendi.
90 yaş üstü kişiler başta olmak üzere sırayla 85-89 yaş arası bireyler aşılarını oldu. Sıralama 65 yaşa kadar kademeli olarak devam etti.
Aşı takvimi planladığı gibi uygulandı, ilk gruptaki kişilerin aşılaması tamamlandı. Sıradaki grup hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerdi.
Bu grupta Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevdeki kişiler, zabıta ve özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü, gıda sektörü, taşımacılık sektöründe çalışanlar ve 50 yaşa kadar olan bireyler yer alıyor.
SEKTÖREL AŞILAMALAR
1 Haziran'dan itibaren 50 yaş üzeri vatandaşların aşılanması başladı. Haziran ayında yeni gelecek aşılarla birlikte 20'li yaşlara kadar inilmesi planlanıyor. Bakan Koca, "Vaka sayılarındaki düşüşü kalıcı kılmak için gayretlerimiz devam edecek. Birlikte mücadele ederek başardık, birlikte mücadele ederek salgını sona erdireceğiz" dedi.
MÜZİSYENLER VE ÖĞRETİM ÜTELERİ
Fahrettin Koca 8 Haziran itibarıyla aşı programına yeni grupların da dahil edildiğini duyurdu.
Müzisyen, film ve dizi prodüksiyon ekipleri ile üniversitede görevli öğretim üyeleri ve personel bugünden itibaren aşılanmaya başlayacak.
Bakan Koca, "Her geçen gün yeni meslek ve yaş grupları eklenerek ülkemizi en kısa sürede salgın gündeminden çıkaracağız. Bu güce güvenin" mesajını verdi.
Eylülde yüz yüze eğitimin başlanması amacıyla da üniversitelerde aşı takviminin hızlı bir şekilde yürütüleceğini belirten Koca, "Üniversitelerimizin eylülde yüz yüze eğitime başlayabilmesi için öğretim üyelerimizin ve üniversite personellerinin aşılanmasına da yarın başlıyoruz" paylaşımını yaptı.
Bakan Koca sosyal medya hesabından üniversite öğrencileri için de aşı programının hızla devam edeceğini söyledi. Koca, "13 Eylül'den önce üniversite öğrencilerimiz de aşılarını olacak. Artık salgın ülkemizin gündeminden çıkacak" diyerek üniversite öğrencilerine seslendi.
HASTALIĞI OLANLAR
Aşıda öncelikli gruplar arasına şeker, tansiyon, böbrek ve kalp hastaları da eklendi. Bu risk grubunda olanlar da randevularını alarak aşılarını yaptırabilecek.
3 ve 4'üncü aşamaya yakında geçilecek
Sağlık Bakanlığının aşı takviminde 3'ncü ve 4'ncü kısımdaki kişilerin de aşılanması yaz aylarında devam edecek.
3'üncü grupta 49 yaşından başlayarak 18 yaşa kadar olan kişiler yer alıyor. Öncelikli olarak bu grupta kronik rahatsızlığı olan kişilerin aşılaması yapılacak. Daha sonra diğer bireylerin aşılamasına devam edilecek.
4'üncü grupta ise aşılanması sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayan kişiler var. Bu kişiler de sıraları yeniden geldiğinde randevu alarak aşılarını yaptırabilecek.
AŞILAMADA SON DURUM
Ülkemizde, aşılamanın başından bu yana toplamda 32 milyon 470 bin 73 doz aşı uygulandı. İki dozu da olan vatandaşlarımızın sayısı 13 milyon 535 bin 379 iken ikinci dozu olmayıp sadece ilk doz aşıyı yaptıran kişi sayısı ise 18 milyon 934 bin 694 olarak ifade edildi.
İstanbul'da yapılan birinci doz aşı sayısı 3 milyon 167 bin 347, ikinci doz aşı sayısı 2 milyon 190 bin 444 ve toplamda 5 milyon 357 bin 791, Ankara'da birinci doz aşı sayısı 1 milyon 556 bin 496, ikinci doz aşı sayısı 1 milyon 131 bin 48 ve toplamda 2 milyon 687 bin 544, İzmir'de ise birinci doz aşı sayısı 1 milyon 254 bin 440, ikinci doz aşı sayısı 924 bin 713, toplamda 2 milyon 179 bin 153 doz olarak kayıtlara geçti.
Dünya genelinde ise, aşılama başladığı günden bu yana 2,26 milyar doz aşı uygulandı. İki doz aşı yapılan kişi sayısı ise 480 milyona ulaştı.