Şu kadar var ki, abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur.
Şafi mezhebine göre iseabdest ve gusülde niyet farz, gusle başlarken besmele çekmek ise sünnettir (Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, Dâru’l-Marife, Beyrut, 1418/1997, I, 85¬86; Yusuf el-Erdebilî, el-Envâr, I, 31-39).
“Gusülden sonra abdest alan bizden değildir” diye bir hadis var mıdır
Bazı kaynaklarda “Gusülden sonra abdest alan bizden değildir” anlamında bir rivayet yer almakta ise de (Taberânî, el-Mucemü’l-Kebir, Bsk. Mektebetü’l-Maârif, Musul, 1983, II, s. 267), hadis âlimleri bu rivayetin illetli olduğunu belirtmişlerdir (Nasiruddîn el-Elbanî, Zaifu’l-Cami, 2. Baskı, 1990/1410, 797, No 5535). Nitekim İbn Ömer, ‘hangi abdest gusülden daha umumidir ki! ‘ diyerek gusülden sonra abdest e ihtiyaç olmadığını belirtmiştir (Taberânî, el-Mucemü’l-Kebir, 1983, XII, s. 371). Hz. Âişe validemiz de, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in gusül abdesti aldıktan sonra namaz abdesti almadığını rivayet etmiştir (Tirmizî, Taharet, 79).
Abdest veya gusül alırken konuşmak abdeste veya gusle zarar verir mi?
Abdest veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak, bir ihtiyaç olmadıkça konuşmamak adaptandır. Abdest veya gusül almaya başlayan kişi, yaptığı ibadete odaklanmalı, dünyevi meşguliyet, duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzaklaşmalıdır (Şurunbülalî, Meraki’l-Felah, Mektebetü’l-Asriyye, 1425/2005, I, s. 49). Bu itibarla, ihtiyaç olmadıkça abdest veya boy abdesti alırken konuşulmamalıdır. Bir zaruret veya ihtiyaç halinde konuşmakta ise bir sakınca yoktur.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı