Bilim insanları uyardı: Koronavirüs'te mutasyon hızlanırsa geliştirilen aşı etkisiz hâle gelebilir

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştirme çalışmaları her geçen gün hızlanırken, bilim insanları bazı örneklerde Koronavirüs'ün patojenlerinin mutasyona uğradığını keşfetti.

Bilim insanları, yeni tip Koronavirüs’ün bazı türlerinde patojenlerin mutasyona uğrayabileceğini tespit etti. Araştırmalar, Covid-19'a karşı dünya genelinde çok sayıda aşı çalışması yapılırken tespit edilen mutasyonların muhtemel aşının geçerliliğini tehlikeye atma ihtimaline karşı uyardı. 

62 ülkeden 5 bin 300 Koronavirüs genomu üzerinde yapılan araştırma, virüsün genel olarak aynı olduğunu gösterse de bazı örneklerde virüsün insan hücrelerini enfekte etmesini sağlayan “S proteinin” genetik mutasyona uğradığı tespit edildi.

"MUTASYON BEKLENENDEN UZUN OLURSA AŞI YETERSİZ KALIR"

London School of Hygiene and Tropical Medicine’den araştırmacılar, mutasyonların virüsü nasıl etkilediğinin henüz belli olmadığını, ülkeler arasında bağımsız mutasyonlar gerçekleştiği için virüsün kontrol edilmesinin zorlaştığını söyledi.

Gelişen enfeksiyon hastalıkları uzmanı Martin Hibberd, şu an için mutasyona uğrayan virüslerin sık olmadığını söyledi ancak endişe verici değişiklikler olmadan küresel bir takip mekanizması kurulması gerektiğini söyledi. Hibberd, “İnsanlar bu tipe karşı aşı hazırlıyor fakat virüsün mutasyonu beklenenden fazla olursa bu aşılar tedavide yeterli olmayabilir” dedi.

Hibberd, “Şu an tespit edilen mutasyonlar aşı için bir şeyi değiştirmese de bundan sonra olabilecekler etkili olabilir. Bu erken bir uyarı.” dedi.

Gündem Haberleri