Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu verilerine göre Türkiye'de dün yapılan 82 bin 318'inden 1263'nün sonucu pozitif çıkarken toplam vaka sayısı 251 bin 805 oldu. Bu durum yetkilileri de endişelendirirken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu bir kez daha salgındaki son durumu görüşmek için toplandı. Bakan Koca, toplantının ardından açıklamalarda bulundu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:
Bilim Kurulu toplantılarımız aynı titizlikle devam ediyor. Vaka sayılarımız bir süredir yükselişte. Son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık. Az veya çok her artış uyarı olmalıdır. Salgın bir süreçtir bu tür değişkenlikler tüm dünyada görülmektedir. Geçmiş güne değil yarınlara bakmaya davet ediyorum. Salgınla mücadelemiz başarıyla devam ediyor. Bundan şüpheniz olmasın.
TELETIP SİTEMİ
Hastalığı hafif geçirenler evde tedavi ediliyor. Hekimler teletıp sistemi ile hastalarını kontrol edecek. İlaç giderleri devlet tarafından karşılanmaktadır.
"İLAÇ TEDARİĞİNDE SIKINTI YAŞAMIYORUZ"
Tarihte düz çizgi haline seyreden salgın olmamıştır. Önemli olan mücadelede istikrardır. Koronaya karşı bugün itibariyle geldiğimiz noktayı özetlemeye çalışayım. Yeni hasta sayılarının tekrar binin üzerine çıkmasından sonra 3 Ağustos'ta 41 bin olan günlük test sayımız dün 82 bin olarak gerçekleşti. Bu sayı birkaç gün içinde 100 binin üzerine çıkabilecek. Evde tedavi edilen hastalarımız için önümüzdeki günlerde yeni uygulamaya geçiyoruz. Hekimlerimiz teletıp denilen uygulamayla hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak. Hasta takibinde teknolojinin yardımıyla yeni bir adım atmış olacağız. İlaç tedariğinde herhangi bir sıkıntımız yoktur. Antiviral ilacın üretimine 4 firmamızla başlamıştık.
"FİLYASYON ÇALIŞMAMIZ DÜNYA BASININDA GÜNDEM OLDU"
Salgının sonuçları açısından en önemli gösterge ağır hasta sayımızdır. Bu gruptaki hastalarımız kronik rahatsızlığı olan ve bütüklerimizden oluşmaktadır. Tedavileri gerçekten büyük zorluklarla gerçekleşiyor. Vaka tablosunda hergün karşımıza çıkan vefat sayılarının arkasında sağlıklı bir insanın asla bilemeyeceği çırpınışlar var. Türkiye salgınla mücadelede filyasyon çalışmasının büyük etkisini gördü. Filyasyon çalışmamız dünya basınında gündem oldu. Her filyasyon ekimizde 1 hekimi görevlendirdik. Sivas ve Urfa'da kısa bir süre yaşanan hasta yoğunluğu dışında başka bir sorun yaşanmamıştır. Kovid-19 ve diğer hastalıklar dahil olmak üzerine servis yatağı doluluk oranı %53.3'tür. Sağlık çalışanlarımız sağlık hizmetimiz ihtiyaca cevap verecek güçtedir.
HES KODU ÜRETEN VATANDAŞ SAYISI 25 MİLYONU GEÇTİ
Bu kararların yaptırım gücü var. Alınan kararlar sonucunda 10 şehirde vaka sayıları düştü, 12 şehirde stabil hal geldi. 7 şehirde mücadele sürüyor. Bildiğiniz gibi bakanlığımız HES adlı mobil uygulama geliştirmiştir. Bu uygulamaya riskli alan uygulaması kazandırdık. Şu anda pilot bölge olan Kırıklkale'de bu özellik ay sonunda tüm ülkede hizmete girecek. Gittiğiniz tüm mekanlarda karakod uygulamasıyla size bilgi verecek. Bir temaslı bulunmuş mu, bulunuyor mu bunu öğreneceksiniz. HES kodu üreten vatandaş sayısı 25 milyonu geçti. Kolluk kuvvetleri, şehirler arası ulaşımda yaptıkları değerlendirmede yolculuklarda riski kişileri bu uygulama sayesinde engellemektedir.
"ZAYIFLAMA İŞARETLERİ VEREN BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ, MÜCADELE DOSTLUĞUMUZU BOZMAYALIM"
Geçen haftalar içinde bazı şehirlerimizde hatalardan kaynaklanan şikayetler aldık. Bu savaşı insanlar veriyor. İnsanlar yorulabilir. Sağlık ordumuz insanımız için fedakarlığını göstermeye devam ediyor. Altına girdikleri yük, taşınması kolay bir yük değildir. Hastaları için mücadele ederken çoğu hastalığa yakalanıyor. Bunu başka mesleklerde göremezsiniz. Amacımız insan sağlığını korumak, bu süreci en az acıyla atlatmak oldu. Bu amaçtan vazgeçmeyelim. Zayıflama işaretleri veren birlik ve beraberliğimiz, mücadele dostluğumuzu bozmayalım.
BAKAN KOCA'DAN TEDBİR UYARISI
Salgınla mücadele unutulmuş, ihmal edilmiş bazı hasretleri geri getiriyor. Savaşı yeniden öğrendiğimiz hasretlerle kazanacağız. Bizler sağlık ordunuz olarak sizler için elimizden geleni yapıyoruz. Asla geri bir adım olmayacak. Karşılığında sizden istediğim salgınla mücadelenin kurallarına bağlılıktır. Maske, mesafe, temizlik ilkelerine uymaktır. Sizleri tedbirlerde yeniden dayanışmaya davet ediyorum.
OKULLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİM
Okullarda yüz yüze eğitime geçilecek tarih başka açılardan da önem arz ediyor. Sonbahar ayına girecek olacağız. Tıp dilinde infülanze yani gribin arttığı bir dönem olacak. Haberlerden duyduğunuz zannediyorum. Bilim Dünyası, kovid'in zamanla mutasyona uğrayarak grip gibi bir hastalık olacağı yönündedir. Bunlar temkinle karşılanması gereken iyi haberlerdir. Yaylım arttıkça virüs insanlara daha çok bulaşacaktır. Şimdi bütün insanlık benzer duygular içinde. Şunu unutmayın; Tarihte son bulunmamış bir salgın yoktur. Tarihte son bulunmamış savaş da yoktur.
KORONAVİRÜSTE SON DURUM
Test sayısı: 87.223
Bugünkü hasta sayısı: 1.303
Bugünkü vefat sayısı: 23
Bugünkü iyileşen sayısı 1.002
Toplam test sayısı: 5 milyon 969 bin 629
Toplam hasta sayısı: 235 bin 108
Toplam vefat sayısı: 6 bin 39
Toplam iyileşen hasta sayısı: 233 bin 915
Ağır hasta sayısı: 719
Zatüre oranımız özellikle son dönemde giderek azalmakta. Elimizde yeterli miktarda artık Türkiye'de üretilen ilacın olduğunu söyleyebilirim. Bu ilacı erken dönemde artık ayaktanda başlamayı uygun gördük ve başladık. Erken dönemde bu ilaçları ne kadar erken başlarsak pinomani oranının azaldığını görüyoruz.
BAKAN KOCA PNÖMONİ SAYILARINI AÇIKLADI
Konya'da geçen ay %27.06 olan oran son hafta %12.51'e son 3 gün %10.42'ye kadar düştü. Özellikle ilaç kullanımı bayramdan bu yana artış gösterdiği için. İzmir'de geçen ay %13 olan oran son hafta 7.78'e son 3 gün 6.17'ye indi. İstanbul'da son hafta %4.28'e son 3 gün %3.67'ye kadar düşmüş oldu. 12.1 olan oran son hafta 5.61'e son 3 gün ise 4.57'ye kadar düşmüş oldu.
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?
21 Eylül'de okulların temelde açılmasından yana bir yaklaşım içindeyiz. Bu kademelendirme tarzında olur.
TANI KİTLERİ
Pandemiye siyaset bulaştırmayalım demiştim. Sağlık Bakanlığı, 9.8 TL'nin üzerinde herhangi bir yerli kit alımı yapmamıştır. İnsanları yanıltmayalım. Bu kadar net söylüyorum. Bu fiyattan veren başka kuruluşlarda vermedi. Kitin arkasında nasıl küresel oyunların oynandığını çok iyi biliyorum. Kitap yazılır. Kimler nerede ne konuşuğunu arkasında ne hesap ettiğini de iyi biliyorum.
SMA HASTALARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Tip1, tip2, tip3 hastalarının ilaçlarında hiçbir sorun yaşanmayacak. Bu ilaçlardan para almayan nadir ülkelerden de biri olduğumuzu söylemek istiyorum. SMA hastaları için bir ilaç daha ruhsatlandırıldı. Benzer bir ilacın daha geliştirildiği, bizlerin bu konuda devrede olduğumuzu ve bu ilaca erişim için Bilim Kurulu'muzla önünü açmış olacağız.
TÜRKİYE'DEKİ AŞI ÇALIŞMASINDA SON DURUM
Ülkemizdeki aşı çalışmasıyla ilgili toplam 13 tane çalışma var. 3 tane çalışmanın hayvan fare çalışmasının bittiği. Bunun içinde hem Bakanlık olarak hem TUSEP olarak aşı çalışması yapan bütün arkadaşlarımıza her türlü kolaylığı gösterme çalışması içerisindeyiz. Dünyada ise Rusya, Çin, Almanya ve İngiltere'nin çalışmaları var. Rusya ile çalışmalarımız devam ediyor. Biz faz 3 çalışmasının Türkiye'de yapılması şeklinde konuştuk. Faz3 çalışmasına geçmeden öncede preklinik çalışmalarını görerek başlatmayı düşünüyoruz. Almanya'da yapılan çalışma ile ilgili de faz3 çalışmasını Türkiye'de yapmak için bize müracaatlar oldu. Tedarik konusunda iletişim içerisindeyiz.
GRİP YADA ZATÜRE İÇİN AŞI YAPTIRILMALI MI?
Herkesin aşı olması gibi bir durum dünyada önerilmiyor. Dünyada böyle bir üretim söz konusu değil. Bilim Kurulu'nda bu konu gündeme gelmiş oldu. Kimlere aşı yapılmasının zorunlu olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili bir çalışma yapılıyor olacak. Ama bu yıl Kovid'in yaygın görüleceği için hangi grubun daha riskli olacağını çalıştığımız için bununla ilgili değerlendirme yapılacak. Aşının temini açısından bizim her yıl temin ettiğimiz belli bir rakam var. Bu yıl risk gruplarının daha fazla olacağını biliyoruz. Bu yıl yetecek kadar temin etme konusunda çalışmamız olacak.
BAKAN KOCA'DAN CHP'NİN İDDİALARINA YANIT
83 milyon bir olalım. Siyaseti pandemiye bulaştırmayalım. Bakanlık, yurt dışından 8.75 dolarlık kit dışında ve 9.8 lira'nın üstünde bir fiyat uygulaması yapmamıştır. Vatandaşları yanıltmayalım.
"65 YAŞ İLE İLGİLİ GENEL ANLAMDA BİR KISITLAMA YOK"
Büyüklerimiz içinse gündeme çok getirilen, biz gerçekten virüse karşı büyüklerimizi korumak için bu kısıtlandırmaları getirdik. Şu dönemde de 65 yaş ile ilgili genel anlamda bir kısıtlama yok. Riskli bulunan illerde İl Hıfzı kurullarına bu kararlar alınabilir. Hastanede yatan, hastaların yüzde 42'si 65 yaşın üzerindeydi. Yani ilin %6 65 yaş üzeri. Ama hasta olanlar %42 65 yaş üstü. Bu il için riskli değil mi? 65 yaş üstü vatandaşlarımızı korumayalım mı? 20'ye yakın ilimizde bu kararların alındığını biliyorsunuz
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME
Bugün şunu söyleyebilirim. Özellikli Kovid'li hastalarla ilgili yoğun ilgilenen branş yada branş dışı sağlık çalışanlarıyla ilgili hasta takibi esas alınarak bir ek ödemenin 1 Ağustos'tan itibaren 3 ay boyunca ödeme yapılacak. Aile hekimlerimizde bu dönemde fedakar ve yoğun çalıştıklarını biliyoruz. Özellikle aile hekimlerimize de 1 Ağustos itibariyle bu anlamda bir ek ödeme olacağını söylemek istiyorum.
Bildiğiniz gibi daha önce biz entübe olan hastalar, yoğun bakımda olan hastaları tabloda gösteriyorduk. Burada özellikle yurt dışında bu hasta gruplandırması, yoğun bakımlarımız 1. 2. 3. basamak şeklinde ayrıştırılır. Yurt dışında yoğun bakımda genelde 3. basamak hastasıdır. Bizdeki ağır hasta ise entübe olan hasta anlamına gelmektedir. Entübe hastadan daha fazla olan, yoğun bakımda olan hastadan da daha az olan. Yani yurt dışıyla litaretürü sağlamak için değiştirildi. Bizim ağır hasta vakalarımız niye hergün artıyor. Ben hergün isyan ediyorum. Çünkü yurt dışı bizim gibi hastaları takip etmiyor. Avrupa olsun İskandinav ülkesi olsun hasta solunum sıkıntısı yaşamadan hastaneye gelmiyor. Biz ise filyasyon yapıyoruz. Biz temaslı taraması yapıyoruz. Testlerini yapıyoruz. Biz semptomu olan kişilerden de ayrıca test yapıyoruz. Birçok bölgede taramalarımızı yapmış oluyoruz. Bizim dünyadaki gelişimle değerlendirmeyle aynı parametreyi konuşmadığımızı söylemek istiyorum. Bizim o nedenle her geçen gün hasta vakamız arttığı için hastane yükümüz artmış oluyor. O nedenle ilacı daha erken dönemde başlamanın imkanını oluşturduk. Hem üretimi yapıldı, hem de erken dönemde tedavisi için bu ilaç kullanıldı.
"VATANDAŞLARIMIZ İZOLASYONA ÖNEM VERMELİ"
Sunulan önemli bir hizmet. Hastaların pozitif ise evde izolasyonunu, izolasyonda olan kişilerin filyason takipleri yapılıyor. O yüzden riskli olan illerimizde filyasyon ekiplerimizin sayısını arttırıyoruz. Ankara'da filyasyon ekibimizin sayısını 800'e çıkardık. 800 kişiden bahsetmiyorum. 800 araçlı ekiplerden bahsediyorum. Sistemi 2 haftada daha yoğun takip etmeye çalışıyoruz. Özellikle daha riskli bölgelerimizde. Hastayı izole etmek içinde dünyada kimseyi bulamazsınız. O yüzden vatandaşımız, izolasyona önem vermeli. Erken dönemde ilacını alma çabası içinde olmalı. Birlikte bu mücadeleyi yaparsak başarabiliriz.
"VİRÜS BULAŞICILIĞI YAZIN DA KIŞIN DA TEMAS İÇERİSİNDE OLDUĞU İÇİN DEVAM EDER"
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda virüsün birçok kez mutasyona uğradığını biliyoruz. Yer yer farklı yaklaşımlar varsa da bunun tam net, bilimsel olmadığını biliyoruz. Virüsün etkisi devam ediyor, yaz etkisiyle virülans değişikliği olmadı. Yazın bu virüsün etkisini kaybedeceğini düşüyorsanız, düşünmeyin diye açıklama yapmıştım. Ama virüs yazın da kışın da temas içerisinde olduğunuz için bulaşıcılığı devam eder.