Bilim Kurulu üyeleri koronavirüs aşısı için konuştu! İşte aşı yapılacak kişiler...
Koronavirüs salgınına karşı tek çare olan aşıların Türkiye'ye gelmesine sayılı günler kalırken Bilim Kurulu üyeleri aşılama süreci ve kimlerin aşı olacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...
115
Türkiye, koronavirüs salgının karşı üretilen aşıları almak için anlaşmalarını yaptı. Çin'den 50 milyon doz, Alman ve ABD ortaklığı ile Pfizer ve BioNTech firmasından ise 30 milyon doz aşı alacak.
215
Koronavirüs aşısı, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu onayından geçince tüm Türkiye'ye sevkiyat başlayacak. İlk aşılama 11 Ocak tarihinde sağlık çalışanları ve öncelikli gruplar ile başlayacak.
315
Vatandaşların akıllarında aşı ile ilgili kafa karışıklığı bulunurken Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan aşı konusuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
415
Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Çinli Sinovac firmasının ürettiği CoronaVac isimli aşıların Türkiye'ye geldikten sonra Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile TİTCK’nın birlikte yapacağı yaklaşık iki haftalık bir değerlendirme sonrasında vatandaşlara vurulmaya başlanacağını kaydetti.
İlhan, Türkiye'deki sonuçları açıklanan faz 3 çalışmalarının tamamlanacağı için bu verilere de bakılacağını ifade ederek, bu sürecin sadece Çin aşısı için değil tüm aşılar için geçerli olacağını söyledi.
515
BÜTÜN AŞILAR ONAYDAN GEÇECEK
Bu denetimlerde hem Bakanlık uzmanları hem de bilim insanlarının yer aldığını anımsatan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan," Burada önemli olan hangi aşı olunduysa, ikinci dozu da aynı aşıdan vurulmak. Yani tedarik sırasında hangi aşı varsa o olacak. Alman-Amerikan aşısı, Çin aşısı, Türk aşısı, Rus aşısı fark etmez. Sonuçta hepsi onaydan geçecek.
615
Bu nedenle vatandaşlar hangi aşı varsa güvenle olabilirler. Aşıda öncelikli olarak sağlık çalışanlarından başlanacak. Sonra 65 yaş üzeri kronik hastalığı olanlar öncelenecek." dedi.
715
AŞI SIRASI NASIL OLACAK?
Aşı olmayanların aile hekimlerinden aşı sırasının kendilerine zaman geleceğini görebileceğini kaydeden İlhan, aşılamada ikinci aşamanın yüksek riskli ortamlarda, kritik işlerde çalışanlar olduğunu belirterek, " Bunlar arasında askerlerimizi, polisimizi, adliye ve yargı hizmetlerinde çalışanları, öğretmenleri, akademik personeli, gıda sektöründe çalışanları, toplum için lojistik öneme sahip yerlerde çalışanları (belediye hizmetleri, elektrik, su, çöp toplama, itfaiye, kargo görevlileri) sayabiliriz. Daha sonraki planlamada 50 ile 64 yaş arası kronik hastalığı olanlar ve 50-64 yaş arası diğer kişiler bulunacak. Giderek 50 yaş altı kronik hastalığı olanlar, 18-49 yaş arası genç yetişkinler olacak." diye konuştu.
815
ÖZLÜ: MEVCUT AŞILARIN GÜVENLİK SORUNU YOK
Prof. Dr. Tevfik Özlü, aşılar arasında bir karşılaştırma yapılamayacağını belirterek, mevcut aşıların güvenlik sorunu olmadığını kaydederek çalışmalarda sorun olmadığını bildirdi. Tevfik Özlü, öncelikli olarak sağlık çalışanlarının aşı olacağını ifade ederek, çevredeki vatandaşların bu durumu görüp kanaat getireceğini kaydetti.
915
"AŞI OLMAMAK GÜVENLİ DEĞİL"
Prof. Dr. Özlü şöyle konuştu:
"Aşıdan zarar görme olasılığı elbette vardır. Her aşıda bu vardır. Şu anda ruhsatlı olan, yıllardır kullanılmakta olan aşılarda bile bazen beklenmedik, öngörülmedik sorunlar olabilir ama bunlar milyonda bir veya on milyonda bir gibi çok düşük bir ihtimal.
1015
Böyle düşük bir ihtimalden korkup COVID-19 tehlikesini görmezden gelmek makul değil. Şu anda Türkiye’de her gün bu hastalıktan dolayı 250 kişi ölüyor. Aşılamadığınız zaman bu ölümler devam edecek. Aşı olmanın riski çok düşük ama aşı olmamanın tehlikesi çok daha büyük. Aşı olmamak güvenli değil. "
1115
KORONAVİRÜS SALGININDA SON DURUM
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı.
1215
Güncel verilere göre, son 24 saatte 201 bin 104 Kovid-19 testi yapıldı, 17 bin 543 kişinin testi pozitif çıktı, hasta sayısı 3 bin 199 oldu, 256 kişi hayatını kaybetti.
1315
Son 24 saatte, 35 bin 511 kişinin Kovid-19 tedavisi/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 1 milyon 970 bin 803'e yükseldi. Toplam test sayısı 23 milyon 426 bin 941'e ulaştı, vaka sayısı 2 milyon 118 bin 255, vefat sayısı 19 bin 371, ağır hasta sayısı 4 bin 702 oldu.
1415
Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 4,1, yatak doluluk oranı yüzde 50,8, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68,2 ventilatör doluluk oranı yüzde 40, ortalama temaslı tespit süresi 10 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,9 olarak gerçekleşti.