Bilim Kurulu Üyesi Mustafa Hasöksüz net konuştu! Kısıtlamalar ne zaman kalkacak?
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, kısıtlamaların kalkacağı zamana ilişkin tarih verirken vatandaşların merak ettiği yeni koronavirüs mutasyonu ve aşılama konusunda önemli bilgilendirmelerde bulundu. İşte merak edilen konuların detayları...
122
Koronavirüs salgını ülkemizde büyük oranda kontrol altına alınırken vatandaşlar ve ekonomik olarak zor durumda olan esnaflar kısıtlamaların kalkacağı zamanı merakla bekliyor.
222
Ayrıca İngiltere'de ortaya çıkan ve Türkiye'de de tespit edilen yeni koronavirüs mutasyonu ve aşılama konusu da vatandaşlar akıllarında soru işareti yaratıyor. Tüm bu konulara Sabah'a konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz yanıt verdi. İşte merak edilen konuların detayları...
322
Koronavirüs salgınına ilişkin konuşan Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, aşılama olmazsa virüsün yayılımının devam edeceğini ifade ederek," Doğada virüs yayılımının devam etmesi demek, virüsün mutasyon riskinin de devam etmesi demektir. Şu ana kadarki virüste görülen mutasyonlar virüsün hastalık yapma özelliğini değiştirmemiştir. Sadece geçtiğimiz ay İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan mutasyonlar virüsün bulaşma hızını artırmıştır." diye konuştu.
422
VİRÜS NASIL ORTADAN KALKACAK?
Mutasyona uğrayan virüsün yok olmadığı sürece bu virüsle yaşamak zorunda olduğumuzu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, virüsün ortadan kalkması için belirli metotlar olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Bunlardan bir tanesi de eradikasyon için dünya nüfusunun yüzde 70'inin aşılanmış olması veya bağışık olmasıdır. Çiçek hastalığına sebep olan çiçek virüsünün ortadan yok olması için dünya nüfusunun en az yüzde 70'inin aşı olması ve bağışıklık kazanması gerekti"
522
"KORONAVİRÜS KONTROL ALTINA ALINMAZSA MUTASYONLAR SÖZ KONUSU OLABİLİR"
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, koronavirüslerin hızlıca bulaşan bu tip mutasyonları yapabileceğini ifade ederek," Eğer aşılama yapılmazsa aşıyla koronavirüs kontrol altına alınamazsa ve yayılırsa ilerisi için korkulacak derecede mutasyonlar söz konusu olabilir." dedi ve şunları kaydetti:
622
"Fakat şöyle bir durum da var; 2003 yılındaki birinci sars enfeksiyonu/epidemisi bu virüslerin mutasyon geçirerek hastalık yapma özelliğini kaybetmesine de neden olduğunu göstermiştir. Bugün itibariyle virüsün nasıl bir mutasyon geçirebileceğine dair kimse net bir şey söyleyemez.
722
Birçok ülkenin aşı çalışması devam ediyor. Umudumuz aşı uygulamalarının başarılı bir şekilde yapılması ve virüsün kontrol altına alınması… Virüs kontrol altına alınırsa mutasyon riski ortadan kalkmış olur. Bu sonuçlardan sonra normal hayatımıza dönebiliriz. Yoksa maske, mesafe, hijyen, aşılama, sadece bizim ülkemiz ve komşu ülkelerin aşılanması bu hastalıkla mücadelede yeterli değil. Dünya genelinde aşı uygulamalarının yapılması gerekir"
822
"KÖTÜ YÖNDE BİR MUTASYON OLURSA VİRÜS YOK OLMAZ"
"Bugüne kadar ki mutasyonlar virüsün antijenik yapısını etkileyecek şekilde olmamıştır." diyen Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, bundan sonra ortaya çıkan yeni bir koronavirüs tipinin antijenik yapısı farklıysa yeni virüse karşı aşı yapılması gerektiğini kaydederek," Şunu insanlar çok iyi bilmeliler ki; kötü yönde bir mutasyon olursa şu anki yaşadığımız virüs yok olmaz. O da devam eder. İnsanlar dünyanın her yerindeki tüm virüslerin aynı anda mutasyona uğradığını sanıyor. Bu konuda yanılıyorlar." diye konuştu.
922
AŞININ İKİ DOZU DA YAPTIRILMALI MI?
Türkiye'de vatandaşlara uygulanması beklenen Çinli Sinovac firmasının CoronaVac aşısının kaç doz yapılacağına ilişkin akıllarda oluşan soru işaretlerini gideren Haksöz şunları söyledi:
"Aşıların mekanizmaları birbirinden çok farklı. Çin aşısı, inaktif. Türkiye'deki yerli aşı da inaktif. Bu nedenle benzer özellik sağlayabilirler. Mutlaka aynı tip aşının vurulması gerekir. Sağlık Bakanlığı bu konuda çok güzel planlama yapıyor. İkinci dozlar, birinci dozla başlayan aşıyla yapılmalı. Hangi aşıyla başlanıldıysa, ikinci dozda da aynı aşı vurulmalıdır."
1022
"İKİNCİ DOZ AŞILAMANIN ARDINDAN KISITLAMALAR..."
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi koronavirüs salgının kontrol altına alınması için getirilen kısıtlamaların ne zaman kalkacağına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede vaka sayılarına bağlı olarak alınan belirli kararlar olduğunu ifade ederek," 15 Şubat'ta okulların açılması gibi kararlar yeni alınan kararlar arasında yer alıyor. İkinci doz aşılama olduktan sonra kısıtlamalar konusunda yumuşama olacağını düşünüyorum. 50 milyon doz aşının uygulanmasıyla yaklaşık 40 gün içinde 25 milyon kişi bağışıklık kazanacak. Bu nedenle vaka sayısı düşecek." diye konuştu.
"Kısıtlamalar ne zaman kalkar?" sorusunda en güzel akıl yürütmeyi şu şekilde yapabiliriz; Vaka sayılarının ne zaman arttığına ve kısıtlamaların ne zaman yoğunlaştığına bakalım. Eylül ayında vaka sayılarının 3 binli rakamlara ulaşmasıyla kısıtlamalar getirildi. Demek ki vaka sayılarımız 3 binli rakamlardan aşağı inerse kısıtlamalar da yüksek ihtimalle kalkacaktır."
1222
KORONAVİRÜS SALGININDA SON DURUM
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Buna göre, son 24 saatte 183 bin 413 Kovid-19 testi yapıldı, 14 bin 494 kişinin testi pozitif çıktı, 194 kişi hayatını kaybetti.
1322
Son 24 saatte 8 bin 908 kişinin daha Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 155 bin 338 yükseldi. Test sayısı 25 milyon 315 bin 565'e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 270 bin 101, vefat sayısı 21 bin 879, ağır hasta sayısı 3 bin 410 oldu.
1422
Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 4,3, yatak doluluk oranı yüzde 44,2, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 61,7, ventilatör doluluk oranı yüzde 32,4, ortalama temaslı tespit süresi 10 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,9 olarak gerçekleşti.