Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, koronavirüs salgını ile ilgili bir televizyon kanalına özel açıklamalarda bulundu.
Yoğun bakım hasta sayılarının ne zaman düşeceğine dair konuşan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Hasan Tezer, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin yöneltilen "Çocuklar neden aşı olmuyor?", "Çin menşeili Sinovac şirketinin koronairüs aşıları Türkiye'ye geldi mi?" gibi soruları da cevapladı.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer'in A Haber canlı yayınında şu ifadeleri kullandı:
"Hepimiz uzun zamandır salgınla mücadele ediyoruz. Ocak ayının başından beri Çin'de ilk vakaların bildirilmesiyle birlikte ülkemizde de hazırlıklar başladı. Mart ayında da ülkemizde ilk vakanın görülmesiyle birlikte sağlık çalışanları ön safhalarda yer aldı, herkes el birliğiyle çalıştı. Vaka sayıları her geçen gün arttı, sağlık çalışanları yoruldu, maalesef bir kısım meslektaşımız hastalandı..."
"Tabii her anlamda doktorlar dışında hemşireler, teknisyenler tüm sağlık çalışanları etkilendi. Ön safhalarda hiç izin bile kullanmayan arkadaşlarımız var. Hala mücadele ediyorlar. Tabi böyle bir haberin olması onların bu mücadelesinde oldukça sevindirici bir gelişme."
YOĞUN BAKIMLARDA SON DURUM NE?
"Kendimden bahsedeyim. Kendim bu ay örneğin hem kovid servisinin hem normal çocuk enfeksiyon servisinin hem de yoğun bakımın konsültanlığını yaptım. Sabah işe erkenden geliyorsunuz. Diyelim 10 yataklı bir kapasiteniz var. 5 yatak dolu ise personeliniz de daha rahat çalışıyor. O hastalara her zaman en iyi bakım veriliyor. Ama 10 hasta olduğu zaman personelin de iş yükü artıyor. Hele ki hastalar ağır hastalarsa, özel bakım gerekiyorsa, bir kişinin halledemeyeceği sorunlar varsa iş yükü de artıyor. Doğal olarak yoğun bakım içerisinde kalma süreniz de artıyor. Çünkü personel sayınız belli. Sağlık sistemimiz, altyapımız, hocalarımız çok iyi ama yığılmalar ve vaka sayıları önemli. Ağır hasta sayısı azalmıyor."
ÇOCUKLARA NEDEN AŞI YAPILMAYACAK?
"Şöyle düşünün: Bu hastalık ortaya çıktığı zaman bir izlem süreci başladı. Hangi yaş grubunu daha çok etkiliyor, kim daha çok bulaştırıyor. Bu anlamda baktığınız zaman genelde sağlık çalışanlarının birinci derecede virüse maruz kaldığını görmüş olduk. Risk grupları hastalığı ağır geçebiliyor, bazen de kaybedebiliyoruz..."
.
"Aslında aşı çalışmaları yıllar alıyor ama pandemi dolayısıyla bu süreler kısaldı. Amaç bir an önce salgını durdurmaktı. DSÖ aşının etkinliği yüzde 50'nin üstünde bile olsa kabul edilebilir dedi. Bir anda milyarlarca doz aşı üretemiyorsunuz. Hepimiz biliyoruz ki bir anda tüm dünya aşılanamayacak. Aslında 2021'in sonuna doğru belki tüm dünya aşılanacak. Elimizde kısıtlı aşı varken, ilk aşamada riskli gruplara yapılacak."
KOVİD-19 AŞISI ÜCRETLİ Mİ?
Profesör Doktor Hasan Tezer, aşılara ilişkin yaptığı açıklamada ise "Çin'den gelecek aşılar ücretsiz uygulanacak. Sağlık Bakanı Koca, 2,5 ayda 25 milyonu kişinin aşılanmasının hedeflendiğini belirtti. Gelecek aşılar vatandaşlara aşılar 2 doz halinde uygulanacak. Aşı olanlar ise e-Nabız ve HES kodu sistemine kaydedilecek. Ama aşılama hemen başlamayacak. Bakan Koca, "2 haftalık laboratuvar incelemesinden geçmedikçe biz herhangi bir kullanıma izin vermiyoruz" ifadelerini kullandı.