Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü 'ürkütücü' diyerek açıkladı: Daha çok hasta, daha çok ölüm!
Yeni tip koronavirüsün ülkemizde çok sayıda kişide görülen mutasyonlu versiyonuna karşı uyarılarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mutant virüsün daha hızlı yayıldığını, bunun da daha çok hasta ve daha çok ölümü beraberinde geitrdiğini belirterek alınması gereken tedbirleri anlattı.
130
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınında, ilk olarak İngiltere'de ve ardından Güney Afrika ile Brezilya'da görülen mutasyon, vatandaşları endişelendirmeye devam ediyor. Özellikle İngiltere versiyonunun ülkemizde çok sayıda kişide görülmesi üzerine konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevik Özlü, RNA virüslerinin sürekli mutasyona uğradığını ifade etti.
230
Bununla birlikte mutant virüsün yayılma hızının diğerinden yüzde 70 daha yüksek olması konusuna değinen Prof. Dr. Özlü, virüsün daha çok hastaya bulaşmasının daha çok ölüm olduğuna dikkat çekerek vatandaşları uyardı.
330
RNA virüslerinin çok sayıda mutasyon versiyonu olduğunu belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Çok sayıda mutasyon var. Bu mutasyonların içinden virüse avantaj sağlayanlar seçilir ve bunlar daha hakim hale gelir.
430
Giderek bu varyantlar daha ön plana çıkacak gibi görülüyor. Şu anda daha çok konuşulan İngiltere'de izole edilen varyant, Güney Afrika ve Brezilya varyantlarından söz ediliyor. Bu varyantlarla ilgili endişe yaratan konu; virüsün daha hızlı bulaşması yönünde bir özellik kazanmasıdır." dedi.
Mutasyona uğrayan koronavirüsün daha fazla kişiye ulaşabilmesiyle daha çok kişinin ölebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, "N501Y mutasyonu bu bölgedeki mutasyon daha çok virüsün hızlı yayılmasına sebep oluyor çünkü hücre içine daha kolay giriyor ve daha kolay bulaşıyor.
630
Daha fazla kişinin hastalanması demek hastalananlar arasında daha fazla kişinin ölmesi anlamına geliyor. Hızlı bulaşma daha çok hasta daha çok ölüm anlamına gelir. Bu durum ürkütücü." dedi.
730
Türkiye'deki pozitif vakalar arasında mutasyonlu virüse yakalananların olduğuna değinen Prof. Dr. Özlü, açıklamalarına şöyle devam etti; "Şu anda bu varyantın giderek dünyada pek çok ülkede yoğunluğunun artması yönünde endişeler var. Bunu destekleyen bulgular da var.
830
Birçok ülke bu varyantı takip etmeye başladı. Türkiye'de pozitif çıkan olgulara genetik analizler yapılacak ve varyant virüsün artma gösterip göstermediği görülecek. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, varyant virüsün pozitif çıktığı vaka sayılarının arttığını biliyoruz. Süreci izlemek gerekiyor.
930
Net ve kesin konuşmak zor ancak mutasyon salgının tekrar hızlanması gibi bir sonuç ortaya koymasına ve kontrolün zorlaşmasına neden olabilir. Virüs ne kadar mutasyona uğrarsa uğrasın eğer biz tedbirlere uyarsak, maskemizi usulüne uygun takarsak, mesafemize dikkat edersek ve sosyal izolasyonumuzu uygularsak virüsten kendimizi koruruz ve yayılmasını engelleriz."
1030
ÜÇ KATLI FİLTRE MASKE TAVSİYESİ
Mutasyonlu virüse karşı maske, mesafe gibi tedbirlerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Toplumda herkesin tedbirlere uyması önemli. Bir kısım uyar bir kısım uymazsa kontrolü sağlamak zor.
1130
Zaten bir yıldır bu tedbirleri hepimiz biliyoruz ancak şimdi daha çok önem kazanabilir. Mutasyon nedeniyle virüsün bulaşması kolaylaştığı için tedbirlere her zamankinden daha fazla uyum göstermemiz gerekecek. Mutlaka maskeyi usulüne uygun takın.
1230
Taktığınız maskenin koruyucu olması için standartlara uygun olması gerekiyor. Üç katlı filtreli maskelerin virüse karşı koruyuculuğu yüksektir." dedi.
1330
"MASKEYİ HERKES, USULÜNE UYGUN OLARAK TAKMALI"
Maske takmak kadar maskenin usulüne göre takılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, dikkat çeken uyarılarda bulunarak, "Maskenin yüze sıkı oturması lazım. Ağız ve burnu kapatması lazım.
1430
Benim maske kullanmam beni korumak için yeterli değil. Çevrede olan diğer kişilerin de maskelerini usulüne uygun bir şekilde takmış olması gerekiyor ki koruma sağlanabilsin.
1530
Maskenin dışında önemli olan bir diğer konu da mesafe. Diğer insanlarla olan 1,5-2 metre mesafemizi korumamız gerek. Kapalı alanlar, iyi havalandırılmayan mekanlar, kalabalık alanlar her zaman riskliydi ancak şimdi daha kolay bulaşan bir virüs olduğu için daha da risk artmış görünüyor.
1630
Bulaştırmayı azaltmak için; mümkün olduğu kadar kalabalık, kapalı iyi havalandırılmayan başka insanların bulunduğu yerlere girip çıkmamak, uzun kalmamak işimiz varsa hemen girip çıkmak lazım.
1730
Mutlaka maskeyle girmek ve mesafeyi korumak lazım. Kapalı yerleri sürekli havalandırmak gerek. İş yerleri ve ofislerde kapı ve pencereleri karşılıklı açıp havalandırmaya dikkat etmek lazım." dedi.
1830
"MUTANT VİRÜS DAHA DAYANIKLI"
Varyant virüsün aşı veya hastalık geçirmeyle oluşan antikorlara karşı etkisinin azaldığını belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Güney Afrika varyantı içinse E484K mutasyonu dediğimiz bir mutasyon ön plana çıkıyor.
1930
Buradaki özellik daha çok virüsün nötrolizan antikorlardan etkilenmemesi gibi bir sonuç doğuruyor. Şu an itibariyle nispi bir etkilenme söz konusu.
2030
Mevcut aşılarla oluşturulan bağışıklıkta varyant virüsün etkilendiği yönünde bilgiler var.
2130
Antikorlar aşılamayla ortaya çıkacak olsa da hastalığı geçirmekle ortaya çıkacak olsa da bizi koruyacak olan nötrolizan antikorlardan varyant virüsün etkilenmesi zayıflamış durumda." dedi
Varyant virüsün antikordan etkilenmesinin azaldığını belirten Prof. Dr. Özlü "Bazı çalışmalara göre onda bir etkilenme ortaya çıktı. Hala etkileniyor ama endişe verici bir durum.
2330
Bu durum devam eder mi? Yeni mutasyonlar ortaya çıkar mı? Bir süre sonra bu virüs oluşan bağışıklıktan hiç etkilenmeyecek duruma evrilir mi? gibi konularda endişelerimiz var ancak henüz bu yönde bir bilgi yok.
2430
Dikkatli olmamız gerekiyor. Esas olan şey tedbirlerdir. Mutasyon geçirirse geçirsin bu virüse kol kanat takacak değil. Virüs kendiliğinden bize bulaşmaz. Virüsü bize bir başka kişi bulaştıracaktır. Bu nedenle tedbirlere uyarsak bu durumu engelleyebiliriz." dedi.
2530
Prof. Dr. Tevfik Özlü, mutasyona uğrayan virüsü durdurmak için de alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı;
Maskeyi usulüne uygun takın. Kullandığınız maske üç katlı ve filtreli olmalıdır.
2630
Sosyal alanlarda maskesiz dolaşmayın.
2730
Yalnızca sizin maske takmanız korumaz, çevrenizdeki insanların da maske takmış olmasına dikkat edin.
2830
Mesafeyi her zaman, her yerde, herkesle koruyun. Diğer insanlarla aranıza iki metrelik bir mesafe olmasına özen gösterin.
2930
Kapalı ve iyi havalandırılmamış ortamlara girmeyin.
3030
Davet ve ziyafetler sırasında yeme içme esnasında maske çıkarıldığı için mesafe de korunmadığından bulaş olabiliyor. Bu ortamlardan bir süre uzak durun.