Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsü hafif geçiren vatandaşlara bilinmeyen bir bilgi sundu. Açıklamalarıyla şaşkına çeviren Özlü, hastalığı hafif atlatanların kalıcı sorunlar taşıdığını açıkladı. Nefes darlığı ve kulak ağrılarının uzun yıllar kişiyi etkisi altına alabileceğine dikkat çeken Özlü, "Hafif geçirenlerde bile bazen uzun süren, kalıcı sorunlar gelişebiliyor" ifadelerine yer verdi.
"DİKKATLİ OLMAK LAZIM"
Prof. Dr. Özlü, hastalığı hafif atlatanlara uyarılarda bulundu. "Hafif geçiyor, atlatacağım" diyenlere, tedbiri elden bırakmamaları gerektiğini söyleyen Özlü, "Tablo baya değişti. Genel itibarıyla baktığımızda artık nezle, soğuk algınlığı gibi çok hafif burun akıntısı, hapşırma, boğazda hafif bir kaşıntı yanma, bazen hafif bir ateş olabiliyor; 1-2 gün o da çok fazla değil. Ağrılar olabiliyor, çok önemli bir sorun yok. Ama böyle yatak döşek ağır hastalık, nefes darlığı çok yok. Unutmamak lazım; genelde hasta 4'üncü, 5’inci günü itibarıyla ya iyileşiyor ya da ağırlaşacaksa hemen sinyaller ortaya çıkıyor. Nefes darlığı gibi solunum sıkıntı durumları kendini gösteriyor. Genelde ilk 3-4 güne aldanmamak lazım. 'Hafif geçiyor, sorun yok iyiyim, atlatacağım' gibi düşünüyorsunuz ama belli olmayabiliyor. 5'inci, 6'ncı gün işler, kontrolden çıkabiliyor. Dikkatli olmak lazım" ifadelerini kullandı.
"BÜYÜK BİR SORUN OLUŞTURUYOR"
Covid'e bağlı hastalıklarının uzun süre gözlemlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, yaşanan sıkıntının büyük bir sorun oluşturduğuna dikkat çekerek, "Çünkü 'Post Covid' dediğimiz, Covid sonrası dediğimiz dönem, genelde 3 aydan sonra başlayan durumu temsil ediyor. Omicron geçirenler için henüz daha böyle bir döneme yeni yeni giriyoruz. Dolayısıyla Omicron ile ilgili net bir şey söyleyemem. Covid durumu, bundan sonrasının en büyük sorunudur. Bunu unutmamak lazım. Akut dönemini bir şekilde atlatıyoruz, geçiyor. Ama bunun uzun vadeli sağlık sistemi üzerindeki yükü çok büyük olacak. Hala 2 yıl, 6 ay önce Covid geçirmiş ve Covid'den dolayı hasarlanmış akciğer, kalp ve böbrekle uğraşıyoruz. Covid sonrası şeker hastası olanlar var. Covid sonrası böbrek yetmezliği var, en sık gördüğümüz akciğer yetersizliği olanlar var. Bunların bazıları hala oksijen ile bağımlı olarak tekerlekli sandalye ile yaşamak zorunda olanlar, bu şekilde hayata devam etmek zorunda kalanlar var. Gerçekten bu da çok büyük bir sorun oluşturuyor." şeklinde konuştu.