BİLSEM çıkmış soruları PDF | BİLSEM soruları 2. 3. 4. sınıf soruları ve cevapları - 2015, 2016, 2017 Bilsem soruları

Her yıl BİLSEM sınavına katılan binlerce öğrenci geçmiş sınavın soru ve cevaplarını araştırıyor. Peki BİLSEM soruları PDF var mı? Sorular nasıl olur? Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte tüm merak edilenler ve BİLSEM soruları 2. 3. 4. sınıf soruları ve cevapları...

Açılımı Bilim ve Sanat Merkezleri olsan BİLSEM sınavlarına bu yıl da binlerce öğrenci hazırlanıyor. Öğrenciler sınavın geçmiş yıllardaki BİLSEM soru ve cevaplarına ağırlık vermeye başladı. Peki BİLSEM soruları PDF var mı? BİLSEM soruları 2. 3. 4. sınıf soruları ve cevapları var mı? Sorular nasıl zor mu kolay mı olur? Tüm merak edilenler haberimizde...

2022-2023 BİLSEM BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

MEB, 2022-2023 BİLSEM başvurularına dair açıklama yaptı. BİLSEM 2022-2023 sınavının başvuru tarihleri de böylece netlik kazandı. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan takvime göre 2022-

2023 yılı için BİLSEM sınavları için önemli tarihler şunlardır:

05-09 Aralık 2022 İl tanılama sınav komisyonlarının oluşturulması
12-16 Aralık 2022 Bilgilendirme toplantılarının yapılması
19-30 Aralık 2022 Gözlem formlarının doldurulması
02-06 Ocak 2023 Ön değerlendirme randevularının oluşturulması
10 Ocak 2023Ön değerlendirme uygulamalarına alınacak öğrencilerin giriş belgelerinin e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden
yayımlanması
14 Ocak 2023 -09 Nisan 2023 Öğrencilerin yetenek alanlarına göre ön değerlendirme
uygulamalarına alınması
19 Nisan 2023 Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilerin ilan edilmesi
24-28 Nisan 2023 İtiraz başvurularının alınması
02-05 Mayıs 2023 İtirazların değerlendirilmesi
24 Nisan 2023 05 Mayıs 2023 Bireysel değerlendirme randevularının oluşturulması
09 Mayıs 2023 Bireysel değerlendirme uygulamalarına alınacak öğrencilerin giriş belgelerinin e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden yayımlanması
15 Mayıs 2023 - 28 Temmuz 2023 Bireysel değerlendirme uygulamalarının yapılması
04 Ağustos 2023 Kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilan edilmesi
07-11 Ağustos 2023 Bireysel değerlendirme sonuçlarına itiraz başvurularının alınması
14-18 Ağustos 2023 Bireysel değerlendirme sonuçlarına yapılan itirazların değerlendirilmesi
14-31 Ağustos 2023 Kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi

2023 BİLSEM ADAY GÖSTERİLME TARİHLERİ

Öğrencilerin yetenek alanlarına göre aday gösterilme işlemleri 19-30 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler ise 19 Nisan 2023 tarihinde ilan edilecek.

Kılavuza göre, zihinsel, resim ve müzik alanlarında özel yetenekli öğrencilerin yetenek alanlarına göre aday gösterilme işlemleri 19-30 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. BİLSEM kursları takviminde öğretmenler başvurularını 2-6 Ocak, öğrenciler 9-13 Ocak tarihleri arasında yapacak.

Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler ise 19 Nisan 2023 tarihinde ilan edilecek.

2015 BİLSEM ÇIKMIŞ SORULAR

Bilsem 2015 ve 2016 yıllarında çıkan sorulara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

2. SINIF A KİTAPÇIĞI 2015

2. SINIF B KİTAPÇIĞI 2015


3. SINIF A KİTAPÇIĞI 2015

3. SINIF B KİTAPÇIĞI 2015


4. SINIF A KİTAPÇIĞI 2015

4. SINIF B KİTAPÇIĞI 2015

2016 BİLSEM ÇIKMIŞ SORULAR

Bilsem 2015 ve 2016 yıllarında çıkan sorulara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

3.SINIF A KİTAPÇIĞI 2016

3.SINIF B KİTAPÇIĞI 2016


4.SINIF A KİTAPÇIĞI 2016

4.SINIF B KİTAPÇIĞI 2016

2017 BİLSEM ÇIKMIŞ SORULAR

3.SINIF A KİTAPÇIĞI 2017

3.SINIF B KİTAPÇIĞI 2017

Kitapçıklardaki soruların tüm telif hakları MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne aittir. Kitapçıktaki sorular, MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yazılı izni olmadan basılamaz, fotoğraflanamaz, kısmen ya da tamamen çoğaltılamaz. Dolaylı dahi olsa ticari amaçla kullanılamaz. Bu yasağa uymayanlar; doğabilecek yasal sorumluluğu, kitapçık ve soruların hazırlanmasındaki mali yükümlülüğü kabullenmiş sayılır.

Kitapçıklardaki soruların, kullanım koşulları ve yayın hakkı için MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne başvurunuz.

BİLSEM SORU ÖRNEKLERİ

BİLSEM SORULARI NASIL OLACAK?

Bilsem sınavı 2 aşamadan oluşmaktadır.

1.Aşama: Grup tarama uygulaması

2.Aşama: Bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi

Birinci aşama Bilsem Sınav Soruları genel bir sınav niteliği taşımaktadır. Şimdiye kadar Wichsler, Kaufman, ve Anadolu-Sak zeka testleri kullanılmıştır.

Bu testlerde çocukların uzun süreli bellek, sözel becerileri ile birlikte dikkat görset algı ve üç boyutlu algılama gibi performansa dayalı testlerden oluşmaktadır. Çocuğunuz ne kadar zeki olursa olsun pratik yapmaksızın bu testlere tabi tutulması potansiyel zeka katsayısının tespitinde negatif sapmalara sebep olabilir. Bilsem ONLINE özel geliştirilmiş soruları ve Bilsem Sınav sistemine uygun kullanımı ile çocuklarınızı Görsel Zeka, Dikkat, Mantık, Muhakeme, Çözümleme alanlarında hem geliştirir hem de Bilsem Sınavına hazırlanmak için gerekli en iyi altyapıyı sunar.

BİLSEM SINAVINA NASIL HAZIRLANILIR?

Çocukların geleceklerine doğrudan etki sağlayan Bilsem'e katılım için geçilmesi gereken Bilsem sınavlarına nasıl hazırlanılmalı?

Bilsem sınavları tamamen online olarak bir tablet üzerinden yapılmaktadır. Sınav sırasında çocuklar bir tableti kullanarak sorulara ulaşmakta ve sonuçlarını yine tablet üzerinden işaretleyerek sınavı tamamlamaktadır.

Sınavın bu şekilde gerçekleştirilmesi özellikle Bilsem sınavının temelde zeka testi olmasına rağmen pratik yöntemlerinin de benzer şekilde olması zorunluluğunu ortaya koymaktadır.

Başka bir deyişle çocuklarımızın tablette gerçekleştirilen bu sınava kitapta hazırlanmalarını sağlamak, çocukların soruları anlama ve çözüm yöntemlerinde kalem kullanma alışkanlığı kazanmalarına ve tablet üzerinde gerçekleştirilen bu sınavda başarılarına olumsuz etkileyecek sonuçlar doğmasına sebep olacaktır.

Bilsem sınavlarına hazırlık kitapları çocukların sınava hazırlanması için elbette fikir verebilir. Ancak soru çözmek için kullanılan yöntemlerin özellikle yazılı materyallere dayanması, soru okuma ve kas hafızasının sınava uygun olmayan şekillerde gelişmesine sebep olmaktadır. Bu durumda sınava, sınav koşullarına uygun yöntemlerle hazırlanmak gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Bu kapsamda çocuklarımızın hem sınava en doğru çalışma yöntemi olarak hem de sınav dışında zeka gelişimlerine katkı sağlamak için doğru sistemlerin kullanılması, özellikle sınava hazırlık paketleri olarak online sistemlerin tercih edilmesi hem sınava hazırlık hem de çocuklarımızın teknoloji kullanım alışkanlıklarının olumlu yönde geliştirilmesi bakımdan önem taşımaktadır.

Bilsem Online, bilsem sınav hazırlık paketleri içinde bilsem sınavına en uygun platform olmakla birlikte, yazılı maktu sistemlerle sınava hazırlanma sistemlerinin çocuğa sınava hazırlık anlamında farklı alışkanlıklar kazandırması durumunda çocuğun yeteneğine rağmen başarısız olmasının önüne geçebilecek Türkiye’nin bu alanda ki en kapsamlı platformudur. Çocuğunuzun Bilsem Online üzerinden sadece sınava hazırlık değil aynı zamanda zeka gelişimi ve soyut kavrama yeteneğinin artması içinde önem taşımaktadır.

Bilsem Sınavına hazırlık kitapları bu anlamda sınava tam hazırlamadıkları gibi çocuklara yazılı kas hafızası yüklemesine sebep olarak çocukların zeka gelişimine yönelik çok düşük düzeyde katkı sunmaktadırlar.

BİLSEM’E NASIL BAŞVURULUR?

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmaktadır.

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri sınavı başvuruları 1, 2, 3 ve 4. Sınıf öğrencileri için sınıf rehber öğretmenleri tarafından yapılmaktadır. Başvurular, öğretmenlerin gözlem formları ile gerçekleştirilecek.

BİLSEM PUAN HESAPLAMA NASILDIR?

BİLSEM’de her soru 10 puan olmak suretiyle uygulama 450 puan üzerinden değerlendirilmektedir. 1. sınıf öğrencilerinde genel zihinsel yetenek alanı için 330, 2. sınıflar için zihinsel yetenek alanı için 380 taban puan olarak tespit edilmiştir. Resim ve müzik yetenek alanında bireysel incelemeye hak kazanmış öğrenciler ise Bilim ve Sanat Merkezleri’ne yerleştirilecek öğrenci sayılarının dört katı üzerinden tespit edilir. 1. sınıf müzik ve resim yetenek alanı için taban puan 300, 2. sınıf müzik ve resim yetenek alanı için taban puan 340 olarak belirlenmiştir.

BİLSEM NEDİR?

Bilim ve sanat merkezleri; örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar veya müzik yetenek alanlarında özel yetenekli olarak tanılanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek eğitim vermek üzere açılan özel eğitim kurumlarıdır.

Özel yetenekli öğrencilere kendi potansiyellerini anlamaları, kendilerine ve topluma katkıda bulunabilmeleri için okullarda verilen eğitimi zenginleştiren ve farklılaştıran bir eğitim programı sunan bilim ve sanat merkezleri, 81 ilde 135 merkezde hizmet vermektedir.

BİLSEM KAYITLARI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

1- Kayıt Formu

2- Veli Muvafakat Belgesi

3- Öğrenci Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

4- 2 Adet Fotoğraf

5- Örgün eğitim kurumundan alınan öğrenci belgesi

Bilsem nedir, ne amaçlar, nasıl başvurulur?

Bilsem, Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin kısaltılmış ismidir. İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla devlete bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır. Türkiye genelinde her ilde bir bilsem olmakla birlikte nüfus yoğunluğuna göre büyük şehirlerde birden fazla bilsem olabilmektedir.

ÜSTÜN YETENEKLİ BİR ÇOCUĞA SAHİP OLABİLİRSİNİZ!

Her insan hayata birçok yetenekle donatılarak başlar. Bu yetenekler ülkemizde zamanla ve tesadüflerle keşfedilir. Bilsemler üstün yetenekli bireylerin yeteneklerini hızla keşfetmek, geliştirmek ve topluma katkıda bulunmalarını sağlamak için kurulmuştur. Anneler ve babalar çocuklarınızın yeteneklerini keşfetme serüveninde onların en büyük yol göstericilerisiniz. Unutmayın! Her çocuk özeldir. Çocuğunuzun faydalı ve mutlu bir birey olarak hayatına devam edebilmesi için yeteneklerini keşfetmesine olanak tanıyın.

BİLSEM’E NASIL BAŞVURULUR?

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav geçen yıla kadar ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmakta idi. ( Bu sene RAM'ler tarafında okulda BNV zeka testi uygulanarak yapılacaktır.) Bu sınava 2017 yılına dek bireysel olarak başvuru yapılamıyordu. Diğer senelerden farklı olarak 2017 - 2018 Eğitim Döneminde veliler, sınav ücretini yatırdıktan sonra sınıf öğretmeninden gözlem formunu doldurmasını talep edebilecek. Aslında dolaylı bir şekilde Bilsem sınavı başvurularının bireysel olarak yapılmasının önü açıldı. Sınava katılacak olan öğrenciler okullarındaki sınıf öğretmenleri tarafından doldurulan "gözlem formu" listesiyle aday gösterilmektedir. En son düzenleme ile sınava öğrencilerin girebilmesi için öğretmenler tarafından aday gösterilmesi zorunludur. Ayrıca okul nüfusunun %20'sinden daha fazlasının aday gösterilmesi yasaktır. Yani kendi sınıfında %20'lik dilimde olmayan öğrenciler aday gösterilmeyecektir.

BİLSEM ADAY GÖSTERİLDİKTEN SONRA NE YAPMAK GEREKİR?

Aday gösterilen öğrencilerin tümü Ön Değerlendirme sınavına girmelidir. Öğrencinin bu sınava ne zaman gireceği il tanılama sınav komisyonu tarafından planlanacak ve öğrencilere randevu verilecektir. Ön Değerlendirme uygulaması tüm Türkiye’de tamamlandıktan sonra yetenek alanları bazında sonuçlara göre ülke ortalaması belirlenerek, bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler MEB kurumsal web sitesinden ilan edilecektir. Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS-BİLSEM işlemleri modülü üzerinden randevu verilecektir.

Bilsem Sınavına %100 uyumlu sorularla ve Türkiye'de alanında kullanıcılara Bilişsel Rapor sunan İLK ve TEK platform olan Bilsem Online ile şimdi çocuğunu hazırlamak için tıklayınız.

ÖN DEĞERLENDİRMEGRUP TARAMA SINAVINDA NE SORULUR?

Eskiden Tablet üzerinde uygulanan bu sınavda bir çok kategoriden sorular sorulurdu. Son düzenlemeler ile birlikte Ön Değerlendirme sınavında BNV zeka testi çocuklara uygulanacaktır. (BNV Zeka Testi Nedir?) BNV zeka testine uyumlu soruları www.bilsemonline.com da görebilecek ve sınava hazırlanabileceksiniz.

Akademisyenler tarafından hazırlanmış Bilsem Sınavına %100 uygun sorularla çocuğunuzu hazırlamaya başlayın. Ücretsiz kayıt olmak için tıklayınız.

BİREYSEL DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR?

Bireysel zeka testi sonuçlarına göre Bilim ve Sanat Merkezine kayıt hakkı kazanılır. Bu testte başarı gösteren adaylar genel zihinsel yetenek alanında kayıt hakkı kazanır. Rehberlik ve Araştırma Merkezleri koordinesinde resim ve/veya müzik alanlarında yetenek sınavı açılır. Yetenek sınavında komisyonca belirlenen puanı alan öğrenciler de resim ve/veya müzik yetenek alanı öğrencisi olarak Bilim ve Sanat Merkezine kayıt edilir.

KAYITLARI YAPILAN ÖĞRENCİLERE NASIL BİR EĞİTİM VERİLİR?

Kayıtları yapılan öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyi ölçüldükten sonra Bilim ve Sanat Merkezlerinde;

a) Uyum (Oryantasyon), b) Destek Eğitimi; 1) İletişim Becerileri, 2) Grupla Çalışma Teknikleri, 3) Öğrenme Yöntemleri, 4) Problem Çözme Teknikleri, 5) Bilimsel Araştırma Teknikleri, 6) Yabancı Dil, 7) Bilgisayar, 8) Sosyal Etkinlikler, c) Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme, ç) Özel Yetenekleri Geliştirme, d) Proje Üretimi/Yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar.

Programların belli bir tamamlama süresi bulunmamakta olup öğrenci programlarda kendi öğrenme hızına göre ilerler. Öğrenciler program aşamalarındaki performans, istek, gayretli olmalarına ve devamlarına bağlı olarak eğitimlerine liseyi bitirene kadar devam edebilir. Tüm programlar öğrenci merkezli, disiplinler arası, modüler yapıda; öğrencilerin yaratıcılığını, sorunlara farklı yaklaşım ve çözüm bulma becerilerini geliştirecek ve yetişkinlik dönemlerindeki şartlara hazırlayacak nitelikte bireyselleştirilerek hazırlanır. Programların uygulanmasında okuldan tamamen farklı özel eğitim yöntem ve teknikleri, özel materyaller ve özel eğitim ortamları kullanılır. Bilsem’lerde bireysel eğitim esas olmakla birlikte öğretmen, mekan vb. kısıtlılıklar nedeniyle çoğunlukla 3-5 kişilik küçük gruplarla eğitim yapılır. Bilim ve Sanat Merkezlerindeki eğitim, öğrencilerin örgün eğitimlerinden farklı olarak gerçekleştirilir. Okullarında öğrenciler geçer not alma ve sınavlara hazırlanma amacıyla hareket ederken, Bilsem’ in yapısında sınıf geçme, not alma vb. amaçlar yer almaz. Bunun yerine süreç odaklı, proje tabanlı öğretim modeliyle öğretim sağlanır ve öğrencilerin istenilen niteliklere uygun projeler gerçekleştirmeleri beklenir.

BİLSEMLERDE EĞİTİM DÖNEMLERİ NE ZAMANDIR?

Bilsem’ lerde eğitim-öğretim; birinci dönem (Eylül-Ocak), ikinci dönem (Şubat-Haziran) ve Temmuz, Ağustos (yaz okulu, öğrenci kampları) aylarını kapsayacak şekilde yılda üç dönem halinde düzenlenir. Öğrenci kayıtlı olduğu örgün eğitim okulunda sabahçı ise öğleden sonra Bilsem’ de, öğlenci ise sabah Bilsem’ de ve tam gün eğitim görüyorsa akşam BİLSEM’ de olacak şekilde eğitime alınır. Her eğitim döneminde devamsızlık süresi eğitim süresinin %30’ unu geçemez. Mazeret göstermeksizin bu süreyi aşan veya programa katılmayan öğrencilerin kaydı silinir.

BİLSEMLERDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR?

Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrencilere, akademik başarıyı ölçmeye yönelik herhangi bir işlem uygulanmaz, sınav yapılmaz, ölçme ve değerlendirmelerde puan ya da not kullanılmaz. Uygulanan eğitim programlarının her aşamasında Gözlem Formları kullanılarak izleme ve değerlendirme yapılır ve programın sonunda programı tamamlayan öğrencilere "Program Tamamlama Belgesi" verilir.

Yorum Yap
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri