Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şehirlerde "stratejik gürültü haritaları"nın hazırlanması, binalarda ses yalıtımı, çevreyle dost "yeşil bina" uygulaması ile Türkiye"deki bisiklet yollarının sayısını arttırmaya yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. İllerde stratejik gürültü haritalarının çıkarılmasına yönelik çalışmalara ilişkin bilgi veren Özhaseki, "23 ilde çalışma yaptık. Gürültü haritalarını çıkarmaya çalışıyoruz. Özellikle bazı illerimizde demiryolu, havayolu, karayolu nasıl etkiler diye birkaç alanda çalışıyoruz. Pilot illerimiz var" dedi. Özhaseki, ses yalıtımına yönelik tedbirleri almak için de inşaat ruhsatları ve meskenler verilirken buna dikkat eden bir yapı oluşturulduğunu, bir taraftan da fiziki bazı önlemlerin alındığını ifade etti.
AKILLI KENTLER YEŞİL BİNALAR İÇİN YENİ YÖNETMELİK
Özhaseki, "yeşil binalar" konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi ile bir protokol imzalandığını hatırlattı. Bazen müteahhitlerden "İmar değişiklikleri belediyelerde çok zor yürüyor. İnşaat işine başlarken bir sürü engeller çıkıyor." yönünde şikayetler aldıklarını belirterek, inşaat sektörünün önünün açılmasının, müteahhitlerin desteklenmesinin "esas" olduğunu vurguladı. Denetimlerden korkulmaması gerektiğini söyleyen Özhaseki, yaşam alanlarının doğru bir konsept üzerine oturtulması sonucunda tüm vatandaşların ve gelecek nesillerin de rahat edeceğini dile getirdi. Özhaseki, "Bu manada gerek akıllı kentler, gerek yeşil binalar gerekse de binaların ısı yalıtımı konusunda birçok yönetmelikle değişikliğe hazır hale geliyoruz. Yakında bunları da yayımlayacağız." şeklinde konuştu. Bakan Özhaseki, "yeşil binalar" uygulamasının kamu binalarından başlayarak veya TOKİ üzerinden bir standarda oturtularak yaygınlaştırılmasının mümkün olup olmayacağına yönelik soruya karşılık, kanundaki boşlukları doldurmaya, Mahalli İdareler Yasası ile yeni usul ve esaslar getirmeye çalıştıklarını ve tüm bunlarla yaşanabilir bir kentte huzurlu bir yaşam oluşturmanın amaçlandığını ifade etti.
"BİSİKLET YOLU YAPACAKLARI TEŞVİK EDİYORUZ"
Özhaseki, Türkiye"de büyük arabaların bile küçükleri ezdiğini, insanların hakkı olan yolu bile kullanamadığına dikkati çekerek, bakanlığa 18 tane bisiklet yolu projesinin sunulduğunu ve bunlardan Yozgat ve Sakarya"daki iki projenin teşvik edildiğini aktardı. Bisiklet kültürünün değişmesinin kolay olmadığını belirten Özhaseki, "Eğer bisiklet yollarını standarda oturtmazsak, insanları bisiklete biraz daha yönlendirdiğimizde emin olun bir çok ölümlü kazalara sebebiyet veririz. Bunun standardının oturması lazım." dedi.
Özhaseki, 2005"te Kayseri"de raylı sistemin devamı olarak ara sokaklarda bisikletlerle seyahat edilebilecek bir sistemin getirildiğini, vatandaşların da bu sisteme alıştığını belirterek, "Bütün zorlukları aşarak bunu zorlamamız gerekiyor. Medeniyet bu, sağlık bunu gerektiriyor, çevre kirliliği önlemi açısından bu gerekli ve doğru bir karar olduğu için de bisiklet yolu yapacakları teşvik ediyoruz. Standartlara uygun olarak gelenlere nakit yardımında bulunacağız" diye konuştu.